Crestinismul – Spirit de turma

download

Mulţi dintre cei care au avut vreo legătură cu zona rurală au văzut ce înseamnă, ad literam, spiritul de turmă., la animale.

Exact acelaşi spirit îl găsim la comunităţile creştine. Exact ca la animale, unitatea apare numai în momentele de ameninţare generală, în cazul celei individuale cel ameninţat trebuind să se descurce singur.

Deşi majoritatea ameninţărilor externe vizează, în viaţa de zi cu zi, individul, nimeni nu va încerca să îl ajute dacă din respectiva acţiune nu va avea şi un anume profit, fie el material sau emoţional. Dat fiind faptul că dorinţa de profit este strict caracteristică speciei uname putem înţelege de ce, în czul animalelor, individul este lăsat total în voia sorţii.

Iar ca exemplu putem folosi, la modul general, cazul unei persoane suferind de o boală care necesită un tratament extrem de scump. Această persoană va fi ajutată să îl obţină numai în urma mitei sau a cerşetoriei urmataă de mii de mulţumiri şi binecuvântări. Ambele sunt forme de profit: mita – profit material iar mulţumirile şi binecuvântările, o formă de profit emoţional.

Ceea ce nu ştiu mulţi dintre cei ce primesc mulţumirile este faptul că cel ce trebuie să îşi cerşească dreptul la viaţă aduce acele mulţumiri numai „de ochii lumii”, în particular injuriile adresate celor ce l-au lăsat să se târâie cerşind fiind imposibil de reprodus.

Cu totul altfel stă situaţia kîn cazul ameninţărilor generale, ele fiind de ordin fizic sau emoţional. În acele momente toată comunitatea creştină este saturată de liantul numit ”credinţă”, iar membrii ei se repliază în spatele liderului de opinie, în special preotul.

Şi cred că nu va fi greu de găsit un exemplu. Doar trebuie să ne uităm la reactiile creştinilor în momentul în care un om începe să gândească raţional şi să pună întrebari care aduc atingere dogmelor esenţiale ale creştinismului, fei el ortodox, catolic, protestant sau neo – protestant.

În acele momente toţi se ridică „la luptă” încercând să înăbuşe din faşă orice raţionament logic, conştienţi fiind că, dacă există între ei persoane cu un IQ cel puţin mediu, aceste raţionamente vor face să apară multe semne de întrebare legate „adevărul absolut”.

Q.E.D.

putin-orthodox-church

11 răspunsuri la „Crestinismul – Spirit de turma

  1. @Senderis2003:
    spune „Exact acelaşi spirit de turma îl găsim la comunităţile creştine. Exact ca la animale, unitatea apare numai în momentele de ameninţare generală, în cazul celei individuale cel ameninţat trebuind să se descurce singur.”

    =ce faceti voi cu banda afisata pe blogurile voastre „Probabil nu exista Dumnezeu” e „spirit de cireada” (nu de turma ca la credinciosi).

    voi ,monumente de moralitate ,judecati pe altii ? cine te-a pus pe tine judecatorul altuia ,fie crestin ,fie ateu->singurul pe care ai dreptul sa-l judeci esti tu insuti.
    care e logica pentru are tu un imoral judeci pe altii fie aia si imorali ? tu fiind imoral cu ce cantar „cantaresti” pe alti imorali? dar cum poti sa intelegi tu ca altii sunt imorali daca tu faci aceleasi lucruri ca ei?
    inseamna ca …daca tu intelegi ca altii sunt imorali(tu fiind ca ei) inseamna ca tu STII „legea”(care contine perceptele morale) dupa care judeci pe altii prin comparatie cu „legea”( nu prin comparatie cu imoralitatea ta, la fel ca a lor )=> deci stii legea ,dar consideri ca nu e pentru tine(ti-ai scris „scutire” ) si pentru toti ceilalti…
    fa bine si lucreaza la tine ca sa devii cel mai moral ateu in viata apoi poti sa dai lectii de moralitate

    Apreciază

  2. Moralitatea in sine variaza de la o sociatate la alta. Eu, fiind ateu cu 99 % din viata traita intre crestini, am ajuns sa inteleg mult mai bine cum functioneaza moralitatea voastra.
    Si inca o chestie: eu nu trag concluzii, deci nu judec, ci doar insirui niste premise, care sa le permita altora sa traga concluzie.
    Oricum chiar e ultima oara cand iti raspund. Esti mult prea impotent intelectual ca sa imi pierd vremea in polemici cu tine.
    Pana acum singurul crestin cu ceva inteligenta iin plus fata de restul tagmei a fost Claudiu Stefu.

    Apreciază

  3. @Senderis2003:
    spui
    1″eu nu trag concluzii, deci NU JUDEC, ci doar insirui niste premise, care sa le permita altora sa traga concluzie.”

    2.”ESTI MULT PREA IMPOTENT INTELECTUAL ca sa imi pierd vremea in polemici cu tine.”

    =>daca eu sunt impotent intelectual tu cum esti daca in 2 fraze ,nu din articole diferite ,ci din acelasi articol si(nota bene) UNA DUPA ALTA te contrazici FLAGRANT
    =>

    1.EU(Semderis2003) NU JUDEC!
    2.TU(Flying) ESTI IMPOTENT!

    CUM TE POTI AUTO-NUMI TU daca pe mine m-ai facut impotent intelectual?

    Apreciază

  4. Tu chiar esti tampit. Eu nu judec pe nimeni din punctul de vedere al religiei. Cat priveste deplinatatea facultatilor mintale… aici chiar imi permit sa judec. si in cazul tau chiar nu le ai pe toate cand nu iti dai seama despre ce scrie intr-un raspuns.

    Si ca sa nu te mai aud o sa iti spun ceva legat de Dumnezeu asta: Afirmatiile extraordinare cer dovezi extraordinare! Asa ca pana nu vii cu dovezi si argumente si cu un limbaj schimbat te rog sa nu te mai prezinti aici cu scrieri. Altfel nu o sa mai intri nici sa citesti.

    La revedere domnul meu, pana va schimbati atitudinea.

    Apreciază

  5. @Senderis2003:
    spune
    „Eu, fiind ateu cu 99 % din viata traita intre crestini, am ajuns sa inteleg mult mai bine cum functioneaza moralitatea voastra.”

    =aha deci ,pe aceeasi logica ,e adevarata si afirmatia mea:

    =Eu, fiind crestin cu 99 % din viata traita intre atei, am ajuns sa inteleg mult mai bine cum functioneaza moralitatea voastra.
    NU EXISTA MORALITATE LA ATEI CI DOAR TUPEU JEGOS SI NESIMTIRE .VORBESC DE MORALITATE SI DUPA AIA MERG CA CENZURAT

    PS :ASTA E CENZURAT!

    Apreciază

  6. Tinand cont ca a trebuit sa iti cenzurez limbajul ai pierdut dreptul de a scrie comm-uri aici.
    Acesta va constitui un avertisment pentru cei care vor mai incerca marea cu degetul. Rabdarea mea are o limita. Acest domn a depasit-o.

    Apreciază

  7. Spiritul de turma este valabil pentru intreaga specie omeneasca, indiferent de credinta sau de ateism.Problemna este carui bou acceptam sa ne inchinam intr-un caz sau in altul.

    Apreciază

  8. Cind stai in fata calculatorului,in caldura,cu o bere sau un cola in fata,cu o tigara sau fara in gura…intradevar …e bestial de bombastic sa spui EU SUNT ATEU.Chiar te face sa crezi ca esti altfel.Ca nu apartii turmei.Esti UNICUL…
    Vai sarmane nebun ce esti TU…Imagineazati o clipa…esti pe un pat mincat de o boala groaznica care nu te lasa sa mori,dar care face din tine o epava,demn de dispretul…sau Mila altora…sau…esti in fata unui nebun care iti taie incet pielea de pe git cu un cutit,si ride…sau plinge…
    TU CE FACI IN ACELE MOMENTE..!!??
    Te cred…vei striga EU SUNT ATEU!!!
    Iar in gindul tau…te rog ajuta-ma,te rog…
    CU CINE DRACU VORBESTI…???

    Apreciază

  9. Am stat 3 ani la pat mancat de o boala care nu te lasa sa mori dar te distruge ca om. Si tot ateu am ramas. Mi-am pus speranta in oameni si in stiinta nu intr-un BAu-Bau enigmatic si, in cel mai bun caz, dement. Si m-am ridicat. Ceea ce ma intreb eu: tu cu cine dracu vorbesti? Ai citit ceva din ceea ce scrie pe blogul asta? Banuiesc ca nu.

    Apreciază

  10. @Akela
    Nimeni nu e singurul pe lume in modul sau de gandire. Dar eu incep sa simt ca aceasta afirmatie cade pentru mine, dat fiind faptul ca eu intru in polemici cu atei, legate de credinta, iar ei nu accepta, decat atunci cand le convine (gen: nu da bani la popa, majoritatea sunt prosti), iar cand intru in polemici cu crestini, ca sa le arat ca religia lor s-a lasat condusa, in loc sa fie doar un cod, o indrumare care sa te ajute in viata, le convine, le convine sa-i fac pe popi prosti, sa le arat argumente impotriva ateilor, dar cand zic ca imparatul Constantin, nu a fost asa ales sau sfant avand in vedere ca el a sustinut crestinii din interes politic (aia se inmulteau, deci ce sa faca?), cand zic ca nu ai neaparata nevoie de biserica, cand zic ca moastele sunt impotriva crestinismului („din pamant esti si in pamant te vei intoarce” cine suntem noi sa scoatem acele oase din pamant), si arat ca oasele sunt de fapt folosite si in cultul magiei negre, cand zic ca totul e o prostie de-a popilor (ei zic NU lasand sa se inteleaga ca e o prostie de-a Domnului), cand zic ca si Evangheliile gnostice au gram de adevar in ele, nu mai e nimeni cu mine. Deci lamureste-ma tu. Avand in vedere ca eu cred intr-un Dumnezeu bun, ca cel descris de Biblie, ca eu cred in Iisus si Sfantul Duh (si Sfanta Treime), ca cinstesc sfintii, dar nu biserica, care din cauza popilor e o infectie, avand in vedere ca stand impotriva unei boli teribile nu am cedat si m-am simtit singur, neajutat de doctori, sau de Dumnezeu, si crezand in vindecarea mea m-am trezit ca analizele ziceau ca „nu-i bai, o sa traiesc”, desi pana atunci ziceau ca „sigur mor”, avand in vedere ca nu cochetez cu ateismul, sau celelalte forme de crestinism (despre budism si altele nu stiu inca nu am citit), atunci eu ce sunt? Daca imi ziceti ca sunt singur pe lume si prost, ma voi simti Einstein (sigur pe lume, avand in vedere inteligenta lui, si prost, avand in vedere notele lui in scoala). Pana acum am inclinat sa cred ca habar nu am, dar cand vorbeam cu altii acceptau ce zic, pana se contrazicea cu ceva ce credeau ei. Eu vorbind cu ateii am spus, ok, popii sunt prosti (nu am tinut sus si tare ca sunt sfinti), si vorbind cu crestinii am zis, ok, exista Dumnezeu. Eu pot ceda la idei de-ale mele. Altii de ce nu pot? Vreau sa stiu. Sunt singur pe lume in aceasta privinta?

    Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star