Blogu` lui Leviatan

Despre nesimțirea CFR și bani

CFR, vestită instituție de transport din România, se lăfăie zilele acestea în greve la fiecare câteva zile, cel puțin la Cluj, cerând ba mărirea salariilor, și așa extrem de mari în comparație cu celelalte segmente ale populației lucrătoare la stat, ba garanții scrise că li se vor mări, că doar, de ce nu, odată ce te-ai angajat la stat, ți-a cumpărat mă-ta șine de cale ferată și ai dreptul să faci ce te taie capul.

De ce își permit să fie de o nesimțire atât de mare cei din cadrul CFR? Pentru că sunt singura instituție care mai primește scutirile de bilete oferite de stat, astfel că pensionarii și studenții, dacă vor să facă o economie la transportul pe rute mari, trebuie să accepte orice moft din partea unor țărani cu uniformă.

De ce nu merită nimic, nici măcar ceea ce li se oferă acum? Pentru că a călători cu una din garniturile CFR, oriunde în România, înseamnă să te expui benevol unui focar de infecție, să trebuiască să suporți duhorile aproape insuportabile ale toaletelor curățate, cel mai probabil, o dată pe săptămână, să înghiți aerele de superioritate și aroganțele „nașului” în caz că îndrăznești să ai bilet pentru distanțe scurte și să fii pregătit ca trenul tău să nu ajungă aproape niciodată la destinație la ora programată.

Cer să li se dea, dar în schimb oferă …ce? Trenuri care circulă cu viteze de convoi mortuar, înghețate iarna, de te trimit direct în primul spital din drum, cu o pneumonie, sau cu temperaturi de cuptor pe timp de vară, temperaturi la care trebuie să mai suporți și picioarele nespălate ale celor care nu au bani de un săpun și nici de bilet, dar își permit să circule pe CFR pentru că îi duce „nașul”?

Aroganță și lipsă de interes, pentru probleme care apar din vina lor, ale angajatelor cu fundul cât scaunul din casieriile din toată țara, angajate care, dacă cumva pierzi legătura către oriunde, din cauza întârzierilor, au tupeu nesimțit să îți spună că nu e vina lor și tu nu ai decât să îți cumperi alt bilet către destinație sau …să renunți la serviciile CFR. Noi când vom primi garanții că o călătorie cu CFR nu va fi un chin pentru studentul care se chinuie departe de casă pentru un viitor? Sau pentru pensionarul care se plimbă la spitalele din toată țara cu diferite afecțiuni, cu riscul de a căpăta altele din vagoanele demne de secolul XIX?

Și pentru aceste condiții, de vreo două săptămâni încoace, angajații CFR Călători au nesimțirea de a cere încă o mărire de salariu, că doar nu le ajunge și, cum nu toți pot fi controlori de bilete, ca să își facă plinul, acarul Ion trebuie, cumva, să aibă măcar jumătate din salariul „nașului”.

Copii, dacă vreți salarii mari, oferiți servicii care să le merite! Din cauza calității călătoriilor oferite de voi, a șefilor numiți cu „punga” și nu după competențe și a unei infrastructuri pe care nu o întrețineți decât atunci când curg bani gârlă din bugetul statului, ați ajuns să lucrați într-o companie falimentară. Și singura salvare a companiei ăsteia ar fi privatizarea. Dar voi nu vreți, pentru că știți că la privat nu veți mai putea să vă comportați cu pasagerii ca și cum ar fi traversând moșia mumei fără acordul vostru personal. Știți că în mediul privat nu mai contează câți ani vechime ai când zbori pe ușa gării direct la oficiul de șomaj, pentru incompetență crasă sau luare de mită. Nu? Sau poate greșesc și sunteți toți îngerași?!

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star