Blogu` lui Leviatan

Ard îngeri în spitale / Dracii dansează-n catedrale

Vă sunt cunoscute versurile, nu? Și mie, ca și multor altor români tot mai uimiți de politicile publice pe care guvernele României, indiferent care ar fi ele, par să le aplice intenționat împotriva populației. Iar ultimul dintre ele, vajnicul guvern tehnocrat al bruxelezului Cioloș, pare să o facă într-un mod ce te duce cu gândul la o sfidare neobrăzată.

De ce? Pentru că, în aceeași măsură în care banii se scurg către tot felul de instituții căpușă și către aparatul propagandistic numit BOR, prin diverse căi, care de care mai ocolite, actualul ministru al sănătății, omul în care își puseseră bolnavii României speranțele, pentru activitatea lui anterioară, se pune pe returnat bugetului de stat bani din exact unul din cele mai subfinanțate domenii, al lui.

Într-o propunere înaintată Ministerului Finanțelor Publice domnul Voiculescu cere ca la următoarea rectificare bugetară să fie luați din ministerul dumnealui și redirecționați către alte ministere cca 261.719.000 lei (60 milioane de euro!!!).

Ceea ce e cu adevărat frumos este că o parte din banii care „se cer returnați” provin dintr-o zonă în care medicii țipă constant după fonduri: spitale din subordinea administrației locale, cabinete de planning familial, cabinete de medicină sportivă, medici și asistenți din unitățile sau secțiile de spital cu profil de recuperare neuromotorie sau pentru copii bolnavi HIV / SIDA, cabinete medicale TBC, LSM, rezidenți anul I – VII, inclusiv burse, personalul din activitatea de cercetare, cheltuieli de personal din unitățile de primire a urgențelor din cadrul spitalelor de urgență, din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ. Și nu sunt decloc puțini: 8,075 milioane lei.

Restul pleacă din cheltuielile de personal, de unde se vor economisi 37,564 milioane lei și bunuri și servicii, unde se vor economisi 107,407 milioane lei. Adică din bugetele de unde ar trebui plătiți oamenii din spitale sau de unde ar trebui cumpărate o mică parte din aparatele de care multe spitale duc lipsă.

Acum poate ați înțeles rostul titlului. Iar pe viitor rămâne să stăm și să așteptăm să ne mai ia foc o rezervă de spital, să ne moară bolnavii în așteptarea unei ambulanțe care nu mai ajunge pentru că nu mai sunt bani pentru urgențe, poate să mai vedem vreun accident în care sistemul medical să se dovedească, a câta oară, depășit, terminat de uzura morală a aparatelor și personalului suprasolicitat, care să se mai încheie, ca de atâtea ori, cu un doliu național și cu străzi pline de oameni nemulțumiți.

Sursa

646x4041

Reclame

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star