E rău cu epidemia? Nu acuzați doar mișcarea anti-vaccin. Un interviu cu dr. Craiu Mihai, medic pediatru la IOMC Alfred Rusescu.

Un interviu despre situația vaccinurilor, rolul campaniilor anti-vaccinare, despre situația epidemiei de rujeolă din România și despre ce știau sau nu autoritățile de pe la noi. O discuție din care eu, personal, am încercat să înțeleg, în primul rând, de ce suferă copii nevinovați. Vedeți mai jos…. Cu dr. Craiu Mihai, medic pediatru la IOMC Alfred Rusescu.

 

Ciubotariu Iulian Alin

Există, la nivel central, o evidență a celor care au refuzat vaccinarea ROR? Mai ales în zonele cu risc ridicat?

Craiu Mihai

Există doar datele din PNV – Programul Național de Vaccinare. Dar acesta este incomplet deoarece mulți copii călătoresc în UE sau nu au acte românești sau nu au doctor de familie deci prin urmare nici înregistrare electronică în PNV

Pentru ca poți fi trecut în PNV DOAR de către medicul de familie conform legii. Eu ca pediatru nu pot face asta

Deci avem o situație dar reflectă parțial realitatea. Aceasta este mai sumbră decât cifrele oficiale

Ciubotariu Iulian Alin

Cum stă ministerul la capitolul furnizare? Cunosc cazuri care au adus un hexa din Ungaria.

Craiu Mihai

Pentru ROR chiar foarte bine. Nu sunt fan dar la ROR este o situație perfectă față de alte vaccinuri.

Există oficial ACUM în stoc 380 000 doze, comunicat de azi. Se poate și cu celelalte dar a trebuit declarată ca fiind insolvabilă Polisano pentru a putea achiziționa 120 000 doze de hexavalent.

Câtă vreme a câștigat licitația națională un furnizor nu poți face ca Minister mare lucru. Dar ministrul actual a luat taurul de coarne. De admirat în condițiile date. Se vor recupera restanțele la cei doritori până la sfârșitul anului. Deja există hexavalent în farmacii deci a intrat în țară. De văzut acum câți vor accepta recuperarea.

Ciubotariu Iulian Alin

Cum vedeti explozia de rujeolă din Transilvania?

Craiu Mihai

Cu tristețe. Ca să faci rujeolă trebuie să o IEI de la cineva. Acel cineva a fost o rudă sau un apropiat, pentru bebelușii morți,  căci ei nu mergeau la creșă. Trebuie făcută ancheta în focar. Și vom afla ce se știe de un an: că în Arad și Timiș există o rată mare de refuz!

August 2015 analiza oficială a INSP asupra cohortei de copii de un an în cele 2 judete menționate: aproape jumătate din copii aveau vaccinurile DTP complete. JUMĂTATE Deci de ce ne mirăm de deces la Arad?

La Cluj și Bistrița-Năsăud e mai complicat. Focarul are aproape 1 an vechime, cunoscut oficial, raportat la Rovaccin anul trecut de experții INSP. Se presupune că ar fi fost vaccinați copii din focar. Cei care au fost găsiți și care au acceptat.

Dar outcome-ul e clar: adică NU a fost oprită propagarea la susceptibili, mulți nevaccinați conform recomandărilor, adică nevaccinați la Cls 0-1 mulți!

Fie ca nu merg la școală, vezi cifrele de abandon școlar din acele sate/comunități, fie că au călătorit la rude în afara țării.

Cert este că atâta vreme cât vaccinarea poate fi refuzată fără consecințe de către orice opozant care NU are contraindicații medicale imunitatea de grup se duce de râpă și mor exact cei mai fragili din contacții lor. Oficial se știe (cifre CDC) că 1-2 din 1000 rujeole MOR.

Ciubotariu Iulian Alin

Lumea țipă pe toate căile, inclusiv ministerul, că e vina campaniilor antivaccin. Cât e vina lor, cât a nepăsării părinților și cât a dezinteresului autorităților? Ca și părere personală.

Craiu Mihai

Nu e clar și bine definit. Alb negru. Evident că au un rol major formatorii de opinie negativă DAR în părți egale sunt de blamat aprovizionarea defectuoasă și părinții opozanți dar și lipsa de comunicare instituțională.

Nu știe stânga ce face dreapta. Deoarece unii medici de familie merg să își ia vaccinul de la DSP dar nu îl primesc, că nu este. Deci nu numai opoziția e o problema. DACĂ nu se întâmplă nimic organizat vor veni și alte epidemii

Personal cred că LEGEA VACCINĂRII care e gata de 1 an trebuie discutată în Parlament. Statul, prin constituție îmi garantează dreptul la viață, mie si copiilor mei, dar nu își asumă o lege MODERNĂ, în spirit european, actuală, simplă și cu un grad mare de transparență.

Aceasta lege sta undeva… Ministrul actual a promis că o va duce în parlament.

Este scrisa PRECIS. Este munca unui colectiv ce a consultat TOATE asociațiile naționale de medicină de familie din Europa plus altele din Israel, Australia, SUA, etc

Ciubotariu Iulian Alin

Cum explicați prezența epidemiei în cadrul arcului carpatic și nu în afara lui?

Craiu Mihai

NU ESTE ÎNCĂ… Dar are exicații epidemiologice. Migrația către școală și activități de tip tabără foarte redusă la acești copii (cei mai mulți din familii defavorizate, cu grad mare de aglomerare și mobilitate redusă în țară au dus la aglomerarea de clustere în ariile din harta MS pe care ați văzut-o probabil ieri

Dar o să apară și în București dacă nu se intervine cu un plan condus de experți, dacă iar acuzăm greaua moștenire și așteptăm. Va apărea în zone aglomerate sărace, gen Rahova, Ferentari, etc.

Ciubotariu Iulian Alin

Estimați o extindere pe toată țara?

Craiu Mihai

În condițiile date, din păcate, DA. Vezi fenomenul din Franța, de acum câțiva ani, când raportarea defectuoasă și izolarea mediocră a dus la un tsunami. Când a fost Campionatul de fotbal în Ucraina și Polonia parcă… de acolo cazul princeps.

Ciubotariu Iulian Alin

Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei din ministerul de resort…

Craiu Mihai

Comisia de experți a SCRIS și SPUS ad-nauseam că se va întâmpla. Trebuie doar făcut ACEL ceva care este necesar ACUM. Nu în viitor, nu de altă administrație, nu de alt guvern, și cred că se poate. Cel puțin efortul există.

Ciubotariu Iulian Alin

Îmi spuneți că se știa de posibilitatea izbucnirii unei epidemii.. De ceva vreme?

Craiu Mihai

Spuneau cifrele de nevaccinare. Toți experții au anticipat cu cifre. Vezi articolul din Lancet care preciza că România are cea mai DRAMATICĂ scădere a ratei de vaccinare din cele 190 țări analizate pentru intervalul 2009 – 2013

Ciubotariu Iulian Alin

Ce putem face, acum, azi, (cum ne zice tov Dragnea) încât sa minimizam efectele si numarul victimelor. Pentru ca a rămân la nivelul actual ar fi utopic, victime urmând, cu siguranta, sa mai apara?

Craiu Mihai

Cred că ce este necesar AVEM. Cele 380 000 vaccin sunt în România, mai trebuie să și ajungă la copii. Și să le transporte bine. Lanțul frigului. Apoi să comunice cu feedback, căci dăcă DSP nu comunică cu medicii de familie nu știu câți potențiali copii au de vaccinat. Faimoasele Catagrafii.

Ciubotariu Iulian Alin

Cred că ar trebui ca și comunitatea medicală să ceară televiziunilor un drept la replică dupa năzbâtia de aseară …

Craiu Mihai

Și nu în ultimul rând mediatizarea, aveți dreptate. O STEER a zis ca polio era o răceală și apoi vaccinul a făcut-o boală mortală. Nu e ideea ei, e veche. Dar e o ABERAȚIE.

Există pe stradă încă o mulțime de vârstnici cu mâini sau picioare mai scurte și diforme. Ei au trăit. Ceilalți – zeci de mii- au murit în epidemia din anii ’50.

Problema cu mediatizatul e una complexa

Ciubotariu Iulian Alin

Deloc. Cu media e simplu. Vând ce se cere: senzație, scandal. Media vinde ceea ce i se cumpără. Și vor cumpăra scandal în locul informație. Nu e etic. E profitabil.

Craiu Mihai

De acord, dar nu e o varianta etică.

Eu personal nu voi obosi să predic în pustiu: 1 copil dacă nu moare am atins obiectivul. 1 singur

14409185_1142579852455029_2032633051_n

Reclame

4 gânduri despre „E rău cu epidemia? Nu acuzați doar mișcarea anti-vaccin. Un interviu cu dr. Craiu Mihai, medic pediatru la IOMC Alfred Rusescu.

Adăugă-le pe ale tale

  1. Mi-ar placea sa ne spuneti dle doctor de ce nu sunteti un fan al ROR-lui… Cunosc multi medici (inclusiv pediatri) care nu sunt, dar nu o recunosc decat in particular, nu public, nu in presa… Asta e problema cu vaccinurile: unele sunt eficiente, multe degeaba si unele intr-adevar toxice. Cume le legem pe cele eficiente? Unde sunt medicii care ni le pot recomanda? Medicii „recomanda” vaccinurile cumparate de minister dupa legea lu’ „pretul cel mai mic”… fara a pune in balanta „fiabilitatea dovedita in timp”, statistica „efectelor adverse” samd

    Apreciază

  2. Craiu Mihai>

    E o intrebare care vine din interpretarea eronata a celor scrise. SUNT categoric pentru vaccinare ROR. Mi-am vaccinat ROR singurul copil. Cred ca asta spune tot. Nu? Despre partea economica a intrebarii nu am expertiza pentru a comenta ceva. Nu am absolvit studii economice pentru a putea nuanta ceva legat de achizitii. Dar este de spus ca in Europa exista o reglementare ULTRA-STRICTA a productiei de vaccinuri. De exemplu hexavalentul are peste 1000 (una mie!!) controale de calitate si daca oricare iese rau lotul se arunca! Producerea unei masini de serie are mai putine… Aceasta si explica minutiozitatea productiei de hexavalent. E greu sa il produci. Si dureaza de la prima operatiune pana la punerea pe raft 3 ani (Trei ani de munca si peste 1000 de controale de calitate). Asta este realitatea. Restul este poveste, scenarii si comunicare proasta

     photo dc.png

    Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: