Homeschooling vs stat și aberațiile lui Sebică Bodu

De câteva zile tot văd în mediul online cum se înjură unii după ce o tanti oarecare, cu ceva expunere publică, madam Nălbaru, și-a retras copilul de la școală și a preferat să apeleze la homeschooling. Drept pentru care au sărit toți de buci în sus.

Unii, adepți ai sistemului socialist de pe la noi, strâng din ochiul maro și urlă că se duce lumea dracului dacă lăsăm părinții să își educe copiii acasă! Că o să scadă rezultatele, că o să prefere părinții să crescă copii fidele, îndoctrinate în pseudoștiințe și alte alea, că se mărește numărul adepților tratamentelor oferite de șarlatani în loc de medici … etc.

Alții se cacă cu stropi urlând că școala românească e de rahat, că sistemul nu mai e bun de nimic, că profesorii sunt plătiți prost, sunt slab pregătiți și, prin urmare, școala românească e ca și cum n-ar fi. Că nu ieși din ea cu nimic folositor, că nu te pregătește pentru viață și piața muncii … etc.

copii-la-camp

Școlarizare proastă naște un popor prost

Da, avem nevoie de un sistem de educație public. E o nevoie absolută dacă vrem să mai putem susține că trăim într-o lume civilizată. De ce? Pentru că nu tot pârlitul, ca mine, își permite să își ducă copilul la o școală privată. Pentru că, la momentul actual, prețurile percepute de cei care oferă scolarizare privată sunt mult peste puterea de cumpărare a majorității.

Ori, înlăturând sistemul public, riscăm să ajungem în câteva generații la nivelul educațional de acum vreo 200 de ani, când numai cei favorizați știau să scrie. Și asta nu e bine. Pentru că o școlarizare proastă naște un popor prost, naște haos și crește riscurile din societate. Atât cele medicale cât și cele privind conviețuirea.

profesor-untitled-project-1-tvrnews-export-67135900_67135900

Sistemul de învățământ românesc e de mare rahat

Da, sistemul de învățământ românesc e de mare rahat. În zonele rurale părinții preferă să scoată copiii de la școală și să îi trimită la muncile câmpului, în încercarea, oarecum disperată, de a-și asigura subzistența.

Da, avem profesori plătiți prost, chiar foarte prost, în condițiile în care li se cere să fie gardienii unei clase de 25-30 de nebuni, să le predea și să le și verifice temeinic cunoștințele. Avem profesori prost pregătiți, ajunși la catedră prin diferite conjuncturi, care, dacă ar fi examinați, nu ar trece nici examenele psihiatrice, nici pe cele de cunoștințe. De ce? Păi în momentul în care tu, stat, accepți titularizări și definitivate cu nota 5… mai ai curaj să ridici pretenții?

Care ar fi alternativa? Scoaterea monopolului educației din mâinile statului. De ce? Pentru simplul fapt că istoria ne arată că acolo unde e implicat statul costurile sunt mult prea mari iar rezultatele derizorii. Fie prin privatizare, fie printr-o colaborare stat-privat. Chiar și homeschoolingul e o soluție. Da, știu, copii fidele și toate cele. Așa și? Vom avea o populație care, în câteva decenii, va fi selectată natural. Prin refuzul vaccinurilor, prin apelarea la tot felul de remedii miraculoase, etc. Lăsați, măi oameni buni, prostimea să se omoare. Ce aveți cu ei? E viața lor și au toate drepturile să o gestioneze. Sau vreți să ajungem ca Idiocracy?

untitled

Chelului tichie de mărgăritar îi trebuie!

Dar în nici un caz alternativa nu e forțarea părinților să accepte modelul educațional al statului. Și m-a uimit Mr. Sebastian Bodu, marele șef de trib ANAF, care, într-o postare de pe facebook, amenința părinții că legea spune că școala e obligatorie până la 10 clase și că există riscul decăderii din drepturile parentale. Taică, ne dezamăgești! Serios. Chel ești, tichie de mărgăritar îți trebuie!

Legea spune că e musai 10 clase. Atât. Nu afirmă nicări că e musai 10 ani în sistemul de stat! Ce, ăia care acum se duc la licee private nu sunt considerați educați pentru că nu trec prin sistemul de stat? Ești năuc? Aaa, și legat de afirmația aceluiași Sebastian Bodu că homeschoolingul nu e recunoscut… Neică, ia ceva pentru IQ și bagă legislație. Atâta vreme cât diplomele unei școli, oricare ar fi ea, sunt recunoscute oficial, vor fi valabile indiferent dacă ai mers zilnic la școala respectivă sau ai mers numai la examene. Pentru că școala e acreditată de statul în care funcționează, nu de statul de unde e elevul. Năuc tare?

Cât despre metodele de control atât de necunoscute lui Sebică … BAC? Admitere? Nu? Au crezi că ăia or să dea BACul acasă?

Aaa, și legat de serviciile oferite de stat… sper că glumești, mon cher. Cum ai vrea tu să aibă lumea încredere într-un sistem de justiție atât de corupt încât a ajuns să se facă de baftă? Sau un sistem de sănătate care te lasă să mori? Ești tâmpit?

Reclame

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: