Învățământul gratuit, o reminiscență comunistă

De ceva vreme tot văd pe interneții fără margini cum se oftică lumea și se smiorcăie că Ministrul Învățământului, dl. Bostan, a spus că educația gratuită e o reminiscență comunistă și cum majoritatea prosesorilor, deși sunt imbecili, se plâng că au salarii mici.

A doua parte a afirmației e mai mult decât adevărată în Românica noastră: majoritatea profesorilor sunt fie foști comuniști, fie neo-comuniști, niște retarzi a căror singură misiune în sistemul de învățământ de stat pare a fi să învețe copiii ce să gândească și nu cum să gândească. Am avut și eu parte de ăștia, și surorile mele, și mulți alții. Da, mulți dintre ei nu au nici cea mai mică tangență cu pedagogia, nu ar avea ce căuta la catedră dar vor salarii. Plătite de stat. Vă mai amintiți povestea cu profa de engleză de la protest?

 

Dar să trecem la cealaltă parte. Prima, aia care a scos juma de țară de pe fotoliile comode din fața LCD-ului și i-a aruncat pe facebook, la organizat proteste.

Da, învățământul gratuit, pe lângă aparatul birocratic enorm și inutil, este o reminiscență a comunismului. Și partea cea mai proastă este că această reminiscență ne costă niște multe milioane de euro anual pentru a scoate pe bandă șomeri, ospătari, manipulanți sau … emigranți. Care profită de un învățământ gratuit aici pentru a produce în alte state.

De ce un învățământ privatizat ar fi mai bun?

În primul rând pentru că toate taxele alea colectate de la boborul pupător de moaște ar putea fi redirecționate pe rute mult mai utile, cum ar fi … infrastructura rutieră? Sau modernizarea ȘI ușurarea aparatului birocratic? Adică, mai pe înțelesul lui nenea Ion, cumpărăm un soft care leagă toate instituțiile și dăm jumate din cretinii care se fac că lucră la stat la munca privată. Polonia, cineva?

În al doilea rând, pentru că un sistem educațional privat bine gândit va ajunge să coste mult mai puțin decât acum. De ce? Pentru că cei care vor alege să investească în construcția și dotarea de școli vor trebui să gândească totul după puterea de cumpărare a societății în care aleg să facă învestiția. Dacă salariul mediu într-o țară e de X valută, tu, ca și prestator de servicii educaționale, nu vei putea cere mai mult de X*30% valută ca taxă lunară, mai ales pentru învățământul mediu. Bani în care va fi cuprins inclusiv materialul de studiu.

Pe de altă parte ne putem gândi și la cei care nu au venituri. Și atunci, din tot mastodontul care e acum sistemul educațional, vom păstra numai centre educaționale…să le spunem sociale, în care statul va furniza educație până la …8 clase. Ceea ce e mai mult decât decent. Vrei mai mult? O să ai ocazia când o să câștigi banii tăi să îți plătești ce studii vrei tu, fără a mai irosi banii părinților într-o facultate care scoate șomeri.

Cu ocazia asta următoare generație se va gândi de N ori înainte să se apuce să fete plozi pentru a avea parte de alocații de la stat sau mai știu eu ce altele. De ce să faci plozi dacă nu ți-i permiți?

Îmi spunea cineva că nu mă gândesc că acum 20 % din elevii rămași în românica sunt în pericol de abandon. Cum? Cu învățământ gratuit? Atunci e cam clar că ori nu vor, ori nu mai merită ca statul să investească timp și resurse în niște loaze. Și uite așa face statul economie la buget.

Reclame

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: