Mitropolia Moldovei e deranjată de impozite

mitropolie3

Tura asta venim cu știri din partea fraților de peste Prut. Frații noștri din altă mamă au și ei ceva organizare bisericească. Se cheamă Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și face cam ce face și BOR în România: Adună averi. Ce, vă gândeați că ăia sunt mai breji? Pe dracu.

No, Guvernul Republicii Moldova a modificat de ceva vreme codul fiscal din statul lor și, la modificcare, au scos din lege aceea excepție expresă aderesată bisericilor și cultelor. De ceva vreme însemnând cam de vreo 2 ani, adică din 2013.

Și dacă vă gândiți că ai noștri reprezentanți din BOR sunt nesimțiți, să vedeți ce le-a dat celor din republică prin cap: în data de 10 Decembrie s-au adunat la ei acolo, în sinod, și au închegat un fel de … două feluri. O scrisoare adresată guvernului, care are atât formă de protest cât și una de smiorcăială.

Pentru că noua formă a Codului Fiscal al Republicii nu mai prevede, așa cum o făcea forma veche, scutiri exprese acordate Bisericii și doar organizațiilor necomerciale (orice drac o fi însemnând asta în Moldova) parohiile din țară sunt expuse unor presiuni din partea Inspectoratelor Fiscale de a prezenta dări de seamă cel puțin „la zero”.

Adică, cu alte cuvinte, băieții de la fiscul noldovean își bagă larg cracii în sutanele domniilor lor și le cer să prezinte acte care să arate cam cum șade activitatea lor financiară. Ba încă le fac o mică concesie și le cer ca bilanțul să fie măcar fără profit, dar să fie, știind și ei, că nu-s tâmpiți, că biserica nu merge pe pierdere.

Așa că Vladimir, mare șef de trib de la Biserica Moldovei le cere în mod expres celor din Guvernul Republicii să modifice legea și să o aducă la forma veche, cel puțin acel articol legat de scutirile de taxe și impozite:

”Luând în considerare cele expuse și ținând cont de absurditatea situației create, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova solicită Ministerului Finanțelor să inițieze o procedură de modificare a articolului 52 Cod Fiscal pentru a fi expres menționată scutirea impozitării și deci a prezentării cărorva dări de seamă pentru comunitățile religioase de pe cuprinsul țării”

Priceput-ați voi, dragilor? Vă gândiți la ai noștri că nu au chef să plătească taxe, deși BOR ar trebui, legal, după codul fiscal, să plătească ceva pe activitățile comerciale ce nu țin de biserică. Amu … că nu o fac e altă poveste. Dar ăia din republică au atâta nesimțire încât să scrie guvernului și să ceară modificare legilor pentru că ei „sunt expuși unei presiuni din partea Inspectoratelor Fiscale”!

 mitropolie

miropolie2

Reclame

Un gând despre „Mitropolia Moldovei e deranjată de impozite

Adăugă-le pe ale tale

  1. B.O.R.-ul plăteşte impozite statului român-sunt scutite activităţile şi clădirile destinate cultului religios.Fiecare entitate a B.O.R.-PAROHIE,PROTOPOPIAT,MĂNĂSTIRE,EPARHIE,MITROPOLIE,PATRIARHIE, este persoană juridică,şi îşi administrează patrimoniul.Despre mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove,nu cunosc prea multe lucruri-stiu că este parte a Patriarhiei Moscovei,are statut de Biserică Autonomă,deşi nu este recunoscută de Patriarhia Ecunemică-fără această recunoastere nu se poate vorbi ,de o biserică .Fiind o entitate bisericească,ea nu ar trebui să se supună unui stat-anticreştin,decât dacă acesta îşi revizueşte politica -de exemplu ar trebui să revizuiască legea antidiscriminare,mai precis ar trebui să scoată din lege referirile la minorităţile sexuale,iar în caz contrar ar trebui să ceară credincioşilor să baicoteze statul.

    Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: