De ce nu mai dă Cioloș bani BOR? Și pentru cât timp?

CNM

Stând azi în fața laptopului m-am împiedicat de una din cele mai bune vești ale anului 2015. Un fel de cadou de Crăciun, deși nu-l sărbătoresc, făcut de actualul guvern, Cioloș, populației care se săturase de nesimțirea popimii ortodoxe. Domnii din guvern au hotărât, probabil după multe certuri, și după o întâlnire cu Dănilă PreaTrafalet, să închidă unul din cele mai importante robinete ale banului public: cel al construcțiilor de noi biserici, al renovării sau finisării celor deja existente. Le-au lăsat însă banii de salarii, care nu sunt deloc o sumă neglijabilă, cam vreo 320 milioane de lei.

În cifre, s-a făcut o economie de cca 180 milioane lei, dintr-o sumă de cam 500 de mil lei, ceea ce înseamnă destul de mult, dacă e să luăm în considerare slugărnicia cu care guvernele anterioare au alimentat BOR cu bani în mod constant! Părerea mea: să ne bucurăm, dar cu măsură!

Cum de s-a ajuns la momentul ăsta, acum, când mai nimeni nu mai spera că tupeul și nesimțirea popimii ortodoxe mai poate avea o frână? Hmmm, răspunsurile pot fi destul de multe. Din nefericire guvernul nu ne-a lăsat să înțelegem decât că au nevoie de bani. Mulți bani, în condițiile în care existau suspiciuni că plata salariilor din Ministerul Educației ar întâmpina probleme. Practic o decizie de bun simț, cea de sistare a fondurilor, care ar fi trebuit luată de mult timp, atâta vreme cât România, an de an, se chinuie să respecte un deficit bugetar cât mai mic.

Nu, nu cred că e o decizie de termen foarte lung. Probabil se va reveni, în anii următori, la finanțarea construcțiilor de la buget, la început câte puțin, urmând să tot urce an de an sumele. De ce afirm asta? Pentru că înainte de luarea deciziei a fost o întâlnire cu Dănilă PreaTrafalet a premierului Cioloș. Dar, la situația actuală, chiar și un an în care plătitorii de taxe nu suportă din buzunar construcția de biserici e binevenit.

Părerea mea, sinceră, e că actuala măsură e una mai mult de imagine, atât din partea BOR, care cel mai probabil va accepta decizia fără să facă prea multă gălăgie, sau chiar deloc, în schimbul promisiunii că se va reveni la actuala stare de fapt în anii următori, dar și din partea guvernului, care vrea să mărească cât de puțin încrederea populației în executiv, după ce în timpul protestelor de stradă de acum câteva săptămâni lumea scanda că nu mai vrea biserici, ci școli și spitale.

Pe de altă parte decizia aduce României un plus de imagine în exterior, unde finanțarea construcțiilor megalomane nu era privită cu ochi foarte buni, dacă e să ne uităm la reacția unui fost consilier al guvernului Suediei, Jane Sonesson, care a criticat aspru decizia guvernelor României de a susține constant ridicarea de noi lăcașuri de cult.

Cei mai mulți dintre frații atei vor considera asta o victorie a secularismului! Nu, fraților, nu vă bucurați prea repede. E doar o decizie a guvernului privind anul fiscal 2016. Până în momentul în care nu vom avea o lege care să spună clar că finanțarea construcțiilor religioase nu este eligibilă ca linie bugetară în nici o administrație, așa cum cerea și deputatul Remus Cernea, inclusiv cele de la nivel local, nu are rost să ne umflăm prea tare în pene. Pentru că deciziile de genul ăsta pot fi anulate la fel de ușor cum au fost luate!

cannot_trust_anybody

Anunțuri

3 gânduri despre „De ce nu mai dă Cioloș bani BOR? Și pentru cât timp?

Adăugă-le pe ale tale

 1. Salutare !
  Felicitari pentru Atitudine , Luciditate si Ratiune !
  Ar trebui sa ne inchegam in mai multe actiuni pragmatice, de Solidaritate deoarece Pochimea ne rade in barba ! Uramareste de exemplu si pozitiile foarte transante si clare ale lui Radu Banciu in legatura cu toate religiile !
  In rest am rugamintea sa stergi Mizeria si Marlania ce ti-am trantit-o gratuit in postarea precedenta, adevarul este ca am intrat cu bocancii plini de zoaie in casa dumitale , fara sa iti dau argumente concrete si am jignit aiurea-n tramvai…
  Omule : nu ne cunoastem , dar hai sa gandim un pic „smart”, lasand la o parte chestiunea ardeleneasca sensibila ; sociologic vorbind lumea oraseneasca e inca sluga josnicilor puochi, indeosebi pensionarii si babele de la oras , la diverse praznice e horror, cum e la Nicula si la Paraschiva la Iasi, un oras ce il cunosc in particular…
  Paradoxal, in lumea rurala e schimbarea, tinerii au fost in Vest la munca , pe scara mare , iar acum intorsi acasa vorbesc frumos bunicii sau matusii :”Matusica, lasa-ne ca avem treaba, NU MAI AVEM TIMP cu gogosile cu ortodoxia, cu praznicele ori cu dezlegarile la Peste”
  Mie ,de exemplu ,mi- a placut foarte mult un articol de presa, dar cred ca trebuie sprijiniti juristii meseriasi ,ce stiu sa deznoade chichitele legislative, acolo baga fitile gascha josnicului Daniel !
  In rest, vezi ca exista si grupul „Pseudostiinta” de pe facebook, daca nu stii sunt mereu meseriasi ce posteaza pe acolo, printre care si domnul Cristian Roman, de la revista „Stiinta si Tehnica”, ce are de mai multi ani emisiuni , acum la radio Lynx despre „nazbatiosi” si imbecili !

  Repet, poti sa stergi marlania de ieri, poti sa ma si injuri, e dreptul tau !
  Sanatate , toata stima !

  „Protestul îndreptat împotriva ierarhiei BOR nu este o izbucnire de circumstanță, fiind de fapt unul profund antireligios, unul care revendică autonomia persoanei, înscriindu-se pe linia ”ieșirii din religie” care s-a petrecut treptat în spațiul creștin, cu mai mare viteză în lumea protestantă și catolică si ceva mai lent în spațiul ortodox. Indiferent dacă ne plasăm de partea seculariștilor progresiști sau, dimpotrivă, a conservatorilor creștini ar trebui, în primul rând, să înțelegem bine natura evenimentelor pe care le trăim.”
  http://www.dw.com/ro/rockul-religia-%C8%99i-pia%C8%9Ba-universit%C4%83%C8%9Bii/a-18837041

  Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: