Psiholog Andreea Agoston. Despre pacienți, nevoile medicilor și durerile spitalelor

agostonDin nou despre spitalele din România, cu psiholog clinician Andreea Agoston (foto), angajat al Spitalului de Urgență Alba Iulia. O să mă întrebați poate de ce am ales să discut cu un psiholog despre problemele medicilor din România. Și o să vă spun: e unul dintre oamenii capabili să le interpreteze obiectiv reacțiile medicilor, un om antrenat să își dea seama unde apar problemele, dar, în același timp, un angajat al unui sistem de care nu suntem câtuși de puțin mândri. Ca să mă exprim mai pe înțelesul mitocanilor care vor citi aceste rânduri, e omul capabil să facă diferența între „absolut necesar” și „moft” când vine vorba atât de pacienți cât și de sistem. Pentru că, așa cum veți vedea și mai jos, anumite părți ale sistemului sunt total dezinteresate de evoluția spre bine a lucrurilor. Printre altele am discutat și foarte puțin despre situația vaccinării din Alba Iulia, situație care nu se prezintă foarte bine.

Leviatan: Care e reacția majorității pacienților la vaccin, când se discută de copii. Fie din ceea ce discutați dumneavoastră cu ei, fie din poveștile Colegilor.

Andrea Agoston: Cu pacienții proprii sigur nu discut despre vaccinuri, decât cel mult dacă am vreun paranoid care a luat-o pe poteca noii medicine germane, cu evreii care ne controlează prin micro-cipuri… Altfel, la noi în județe jale, avem o rată destul de scăzută de vaccinare din cate știu. O bună parte sunt în situația familiei cu copilul cu pertussis din discuția ta anterioara – sunt în Apuseni, în sate risipite și la mare distanță unele de altele, unele au medic o dată pe săptămână, lanț al frigului nici nu mai discutăm… La fel și cu familiile de romi de pe Valea Sebeșului.

Leviatan: Deci ceea ce reduce drastic acoperirea nu e reacția negativă, cât faptul că sunt foarte izolați?

Andrea Agoston: Da, și faptul că medicii fug de posturile de la sate cât pot, ca atare se ajunge ca un singur medic să acopere câteva comune, cu areale geografice imense. Uită-te la partea de nord a hărții acestea: 

harta
https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_comune_din_jude%C8%9Bul_Alba#/media/File:Harta_jud_Alba.png

Tot ce e acolo e munte și drumuri rele.

Leviatan: Pacienții ajung la dumneavoastră pentru că sunt trimiși? Sau pentru că vin de bună voie?

Andrea Agoston: Înainte, de bună voie ( de obicei pentru că aveau de reînnoit actele pentru comisia de handicap sau cea de capacitate de muncă), acum marea majoritate sunt pacienți internați pe secțiile spitalului local, in special de pe neurologie și psihiatrie.

Leviatan: Bănuiesc că purtați discuții și cu familiile celor internați, nu? Ați întâlnit cazuri care să fi ajuns foarte târziu la medic pentru că au apelat la diverse … amăgeli, ca să nu le spun altfel?

Andrea Agoston: Multe… Pe aici se poartă mult pelerinajul pe la mănăstiri. Avem în Alba două mai vestite și când membrul de familie se „tulbură”este dus la ele să se atingă, închine, citească, tot tacâmul, după care până la urmă ajunge la noi. Aici iar vorbim de pacienții din comunele mai izolate, la oraș e altă poveste. Oricum, în Alba au și homeopat, și Bowen așa că dacă vor neapărat niște apă de ploaie scumpă au de unde alege și aici.

Leviatan: Lucrând între medicii spitalului Județean Alba mă gândesc că stați și la câte o poveste cu ei. Care sunt cele mai frecvente nemulțumiri pe care le auziți din partea colegilor?

Andrea Agoston: Legat de pacienți e automedicația, cu antibiotice luate după ureche, creme cu cortizon și aerosoli folosiți după indicația vecinei.

Dacă e vorba de condițiile de lucru – se investește extrem de mult în aparatură nouă și foarte puțin în reținerea medicilor tineri în țară cu condiții atrăgătoare și aici un caz disperat e Cugirul, de exemplu, unde au spital renovat, un primar atât de disperat să aibă medici în spital încât pune la dispoziție locuințe fără chirie medicilor care vin să lucreze acolo și nici așa nu reușește să îi țină mai mult de câțiva ani. Nu au anestezist, au un singur pediatru, un psihiatru și nu știu dacă nu le-a plecat de curând și unicul medic de urgență și sunt la 38 de km de Alba așa că dacă faci un infarct mori cu zile în spital.

Alba Iulia, vorba aceea capitală de județ, nu reușește să ocupe locul de pediatru de urgență de câțiva ani.

Leviatan: Dacă primăria încearcă totuși să le ofere niște condiții, din ceea ce știți dumnevoastră, ce anume îi face pe medici să plece?

Andrea Agoston: Salariile mizerabile, mai ales pentru cei la început de drum, coroborat cu faptul că sunt supraîncărcați cu pacienți, iar medicamentele și efectele medicale se găsesc când și cum se găsesc, iar recrutorii le flutură în continuu pe sub nas Dubaiul, Anglia și Germania

Leviatan: Acu, revenind la jobul dumneavoastră, s-a întâmplat deseori să trebuiască să discutați cu pacienți și să trebuiască să îi convingeți că vaccinul e necesar ?

Andrea Agoston: Nu, pacienții mei au cam trecut de vârsta vaccinării, în schimb sunt moderator pe grupul local de părinți, unde duc lupte grele pe tema respectiva.

Leviatan: Cum stă situația birocrației la nivelul Spitalului Județean Alba? Bănuiesc că nu de puține ori v-ați ajutat colegii medici sau asistentele șefe.

Andrea Agoston: Imensă și în creștere …

Leviatan: Spuneați mai devreme că vă vin pacienți pentru acte către comisiile de handicap. Aveți legătură cu comisia județeană de expertiză de la nivelul DJASPC ?

Andrea Agoston: Nu mai am legătură directă. Colegiul psihologilor a interzis psihologilor fără cabinete private să mai dea hârtii de circulație externă. La noi era gratuit

Leviatan: Vă întrebam mai devreme de legătură pentru că, la DJASPC există o procedură, în cazul virării indemnizației de handicap într-un cont bancar, care spune că indiferent dacă omul e sau nu … cu capul, cineva din familie trebuie să declare că el 9persoana cu handicap) e de acord să trimită banii în cont ceea ce mi se pare … de prost gust, ca să nu spun mai mult

Andrea Agoston. Stai să vezi când trebuie să facem examinări psihologice cuiva declarat netransportabil care, evident, fizic nu are cum sa ajungă la tine. Ai o mămăiță de 92 de ani care abia se mișcă, cu demență bine documentată de 15 ani. I se fac actele că, într-adevăr, nu e transportabilă, de la Bistra până aici face 100 de km, nu e garantat că mai ajunge vie, ca atare, teoretic, ar trebui să se ia de bune ultimele examinări medicale făcute ei pe vremea când mai putea ajunge aici si asta e… Practic îi trebuie examinările obișnuite, psihologie, psihiatrie, neuro, ce mai are biata femeie.

Eu pe de o parte îi văd pe aparținători întrebându-mă „doamna, dar totuși cum să o aducem, că e paralizata la pat?”. Pe de altă parte, dacă dau hârtie cum că am examinat un pacient pe care de fapt nu l-am examinat, e caz penal de fals în acte așa că rezolvă asta într-un mod în care să rezolvi și problema pacientei, dacă poți.

Practic ar trebui să mă deplasez personal la Bistra, ceea ce e din nou imposibil, pentru că nu pot pleca din orele de program de aici chiar dacă ar avea oamenii fondurile pentru transportul meu până acolo și înapoi.

Leviatan: Care sunt relațiile dintre dumneavoastră și medicii din spital, nu atât profesionale, cât cele colegiale? Există, nu știu, o ușoară discriminare din partea lor, pentru că aveți 5 ani și nu 11 de școală?

Andrea Agoston. Absolut deloc, ei își au domeniul lor de activitate, noi pe al nostru. Atâta vreme cât ei nu au cum să îi scotocească prin cap omului care le este pacient cu delicatețea și precizia cu care o face un psiholog bun, numărul anilor de școală este complet irelevant, și o știu și ei.

Leviatan: Și o ultimă întrebare: Dacă mâine ați fi ministru al sănătății, având experiența din Spitalul județean Alba, care ar fi primele modificări pe care le-ați face în favoarea medicilor?

Andrea Agoston: Salarii mai mari rezidenților, gărzi mai umane, gratuități masive pentru cei care aleg să profeseze în orașele mici și la țară.

Iar pentru pacienți punerea la punct a unui sistem concurențial de asigurări de sănătate în locul mamutului CAS. Pentru că e obligatorie cotizarea la CAS, iar cele private exista în 3-4 orașe și cam atât. Practic nu exista motive pentru eficientizarea procedurilor intra-spitalicești și evoluția atitudinii personalului sanitar, câtă vreme pacientul tot nu are unde sa meargă altundeva, iar salariul tot vine, așa mizerabil cum e.

În articolul precedent despre sistemul medical din România am stat de vorbă cu Conferențiar Doctor Craiu Mihai despre deficiențele sistemului de vaccinare din România

A-Christmas-Carol-Gifs-doctor-who-for-whovians-33063712-500-245

Anunțuri

12 gânduri despre „Psiholog Andreea Agoston. Despre pacienți, nevoile medicilor și durerile spitalelor

Adăugă-le pe ale tale

 1. Doamna Andrea Agoston, ar fi bine sa se abtina de la afirmatii de atoatestiuatore doar pentru ca are un post de psiholog la spitalul din Alba. In caltate de ce,afirma ca terapiile complementare sunt ineficiente si ca doar amagesc oamenii? Care ar putea sa fie argumentele aduse in sustinera acestor afrimatii? Cum poate doamna Agoston sa emita pareri despre metode de vindecare a corpului fizic cand este doar un psiholog?

  Apreciază

 2. Unii oameni, lucrând in mediul medical, făcând o scoala cu legatura, se mai si documenteaza, spre deosebire de pulimea care pune botul la toate prostiile. Cea care ar trebui sa se abtina e oita careia eu imi pierd timpul sa-i raspund acum, care se pare ca n-a auzit despre medicina decat de la Feli, vacuta cabinata șefa intre aburitori.

  Apreciază

 3. Iar aici o completare direct din partea doamnei Agoston: doamna Agoston afirma aceste lucruri in calitate de persoana care prefera sa creada in lucruri demonstrabile statistic, si isi lasa credinta nedemonstrabila pentru biserica.

  Apreciază

 4. Eu vreau să o întreb pe doamna psiholog dacă a încercat medicina homeopata sau bowen- ul, despre care spune dansa ca sunt ” apă de ploaie scumpa” și nu au dat rezultate in problemele pentru care domnia sa a apelat la un medic homeopat sau la un terapeut Bowen. În speranța ca primesc un răspuns, mulțumesc anticipat.

  Apreciază

 5. Păi nu prea are rost să o întrebați. Vă răspund eu, care le-am încercat și pot să garantez că sunt fix un căcat cu moș, împachetat frumos. Nici una din șarlataniile alea numite generic terapii holistice nu funcționează. Sunt o pierdere de vreme, tâmpenii care nu numai că nu au efect mai mult decât placebo, dar care interzic pacienților să mai ia și medicația dată de doctorii adevărați, ăia care chiar știu cum să te trateze, și asta duce în 99,99% din cazuri la agravarea stării de sănătate. Așa că mai slăbiți-ne cu homeopatia. Personal, vă spun, am vândut așa ceva. Direct de la producător. Știu exact ce conțin.
  Aaa, și da, sufăr de niște afecțiuni pe care toți homeopații și-ar dori să le poată ține sub control .. Din păcate toți pseudo medicii ăia mănâncă căcat.

  Apreciază

 6. Dupa limbaj si dupa modul cum abordati problemele se vede cu ochiul liber ca sunte-ti departe de a putea emite un punct de vedere obiectiv ,desi incercati sa scoteti in fata ceva argumente, cum ar fi statisticile si faptul ca uni citesc mai mult decat cere meseria pentru care au o calificare.Aici mai ramne de vazut si ce anume citesc , pentru ca daca calificarea este luata asa cam cum sunt multe diplome luate in zilele noastre si mai si citesc scrieri dupa niveleul lor de intelegere nu avem de ce sa ne miram ca ajung sa vorbeasca in spatiul public tot felul de oameni care cred ca daca insira cuvinte se si exprima si spun si adevaruri.
  Prin ce spuneti singur va descalificati atat ca blog. cat si personal.
  Intoxicati spatiul public , dar cine va urmareste constant, i-si merita sorta.
  Aici transspira cam multa frustare si incrancenare de a iesi cumva in fata……
  Blog de doi bani si discutie inchisa.

  Apreciază

 7. @Claudia
  O să o iau cu începutul, că mi se pare că ai înșirat atâtea tâmpenii că ar fi greu să îți comasez totul într-o frază, ca răspuns:
  1. Limbajul și modul meu de abordare a problemei? Dacă singurul articol peste care v-ați aruncat ochii plini de lacrimile de milă la adresa celor ce sunt de acord cu vaccinare, poate ar trebui să știți că mai sunt și altele, mult mai agresive. Dar… limbajul e strict problema mea, dacă nu vă place, vă sfătuiesc să folosiți acel X din colțul dreapta sus, în caz de Windows, sau acel buton roșu, din stânga sus, în caz de Ubuntu. Simplu nu?
  2. Statisticile SUNT și vor rămâne în totdeauna un argument pentru eficiența unor medicamente. Inclusiv în testele de dinainte de lansare, rezultatele sunt prezentate tot statistic.
  3. Acuzați un profesionist pe care nu l-ați cunoscut niciodată că și-a luat diploma de la o fabrică de diplome, deși e foarte simplu să îi căutați informațiile pe pagina personală de Facebook. Apropo, stimabilă cucoană, doamna Agoston are 12 ani de la terminare facultății. NIște ani de practică în spate care nu prea vă dau dreptul să comentați, sau, în limbaj de poporean, „să mâncați căcat”
  4. Atât ca blog, cât și personal, ne doare fix la 11 m în spate de părerea dumneavoastră. Când am înființat blogul am lăsat secțiunea de comentarii strict pentru a ne distra cu proștii care se oftică și vor să facă scandal. Pentru că, nu-i așa, și noi, oamenii educați avem nevoie de distracția oferită de prostie, cel puțin din când în când.
  4. Cine mă urmărește constant a trecut de mult de stadiul de „special snow falke” la care se scandaliza de un anumit tip de limbaj. Într-adevăr își merită soarta, pentru că trebuie să fii cu adevărat masochist, așa ca mine, să0ți pui mintea la tâmpeniile debitate de alții în comentarii.
  5. Dap, multă frustrare există. Frustrarea că niște pizdulici fără un gram de cunoștințe medicale, cum e Olivia, care poartă titlul onorific de nevastă a lui Andi Moisescu, sau Felicia Popescu, o persoană, în cel mai bun caz dementă, în cel mai rău … dementă, au ajuns să dea sfaturi medicale online, amăgind lumea cu tot felul de abureli și șarlatanii denumite generic terapie holistică. Oamenii ca cele două specimene sunt demni doar de o celulă a unei închisori, sub acuzația, cel puțin, de omor din culpă, în nici un caz de mediatizarea de care are parte părerea țoapei Steer.
  6. Blogul e gratuit, în nici un caz de 2 bani iar discuția despre spitalele din România și vaccinuri e departe de a fi închisă. Sper ca foarte curând să vedem acea lege trecând prin parlament și să vă văd cum vă dați cu bucile de ciment în disperarea de a vă înscrie copii la școală. Și nu, nu veți putea da statul în judecată că nu vă ia boracii nevaccinați, ca să facă din ei o amenințare la adresa celorlalți. Pentru că jurisprudența română are deja un caz judecat și s-a stabilit foarte simplu că statul are dreptul să vă spună să vă educați plozii acasă, fără diplome, dacă nu îi vreți vaccinați.

  Apreciază

 8. Link
  Link
  hhttp://www.bowtech.ro/ro/posts/documented-case-details/?documentedcaseID=15
  Să fie cumva ceva demonstrabil ca daca medicina homeopata nu functioneaza, măcar tehnica Bowen functioneaza din aceste documentări și demonstrații medicale?
  Va dau și câteva nume de medici care ar trebui întrebați dacă terapia Bowen funcționează sau nu. De exemplu: dr. Madalina Vesa, dr. Eugenia Vitan, dr. Puiu.
  Și totuși, de ce răspundeți dumneavoastră în locul doamnei Agoston? Eu dânsei i- am adresat întrebarea. Poate am și eu studii medicale, nu aveți de unde ști… Mulțumesc!

  Apreciază

 9. Doua precizari mai tin sa fac aici .
  Statisticile arata multe intradevar, dar eu nu am negat statisitcile. In tarile vestice, terapiile complementare sunt folosite in spitale si centre de sanatate si sunt pe casa de asigurari de sanate. Asta ca sa se inteleaga anumite aspecte legate de statstici….
  Nu negam calitatile profesionale ale doamnei Agoston si nici eficienta ei ca psiholog.Aici era vorba de parerile personale ale doamnei Agoston in domenii care nu tin de meseria pe care o face si pentru care este calificata.Dar la fotbal toti se pricep….
  Daca vreti sa fiti obiectivi pe acest blog de ce nu vorbiti si cu medici calificati si sa-i intrebati de ce foarte multi dintre ei se orienteaza catre acupunctura, homeopatie, reflexoterapie, bowen, ayurveda si alte sisteme ale terapiilor complementare ? Sa fie oare din cauza ca va cautati interlocutorii in functie de convingerile personale pe care le ridicati la rang de adevar absolut?

  Apreciază

 10. Da… Mulțumim de studii făcute fix de cei care obțin cei mai mulți bani din șarlatanie. Nu, nu ne interesează prea tare. Suntem oameni care avem mai multă inteligență decât cea necesară pentru a pune botul la povești. Serios, noi am depășit vârsta de 6 ani. Cât despre doamna dr. Mădălina Vesa, cred că o să o las pe ea să vă răspundă direct, după ce o să îi comunicăm spusele dumneavoastră.

  Apreciază

 11. Păi mi-am dat seama că ați negat statisticile. În general doar oamenii religioși au capacitatea de a nega realitatea și a-și pune încrederea în ceva ce n-au auzit și n-au văzut, dar li s-a spus de către alții, care știau și ei de la alții, care știau și ei de la alții, etc, și chiar cred că acel ceva este real.
  Și nu domniță aiurită. Am doar rațiune deplină încât pot să îmi caut ca și interlocutori oameni care își bazează spusele pe realități evidente, reflectate de statistici. Uite o statistică pe care te-aș ruga să o negi: 100% din cei care cad în gol, fără amortizare, de la etajul 10 dau colțul. Vă rog să îmi dovediți că nu e așa și că dumneavoastră sunteți acel 0,00001% care va face ca teoria mea să fie falsă.

  Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: