Baconschi dă cu mucii-n fasole

Am găsit azi, din pură întâmplare, postarea domnului Teodor Baconschi, fostul ministru. Care postare conține mai multe minciuni decât ar putea îndruga Ponta într-un discurs electoral. O să o postez aici și o să îmi las comentariile personale, poate că vor ajunge la emițătorul principal și îți va mai revizui poziția. Visez, nu-i așa?

teodor-baconschi

Respect libertatea oricui, deci și pe cea proprie ateilor sau agnosticilor. Nu înțeleg însă militantismul anti-creștin. Un om cultivat știe că:

  1. Jertfa euharistică a înlocuit sacrificiile sângeroase.

Da. Și în numele jertfei euharistice s-au comis atâtea jertfe sângeroase încât mă apucă groaza numai când mă gândesc că ar trebui să le enumăr. Din fericire nu trebuie. Am mai discutat și în Isus, criminal din culpă despre astea.

  1. Textul Sfintei Scripturi este Marele Cod al culturii euro-americane.

A fost. Acum nu mai are treabă.Și nu, nu e valabil argumentul că din creștinism se trag toate așa că nu îl putem abandona. Ba putem. Așa cum orice om folosește un lucru doar atât cât îi e de folos, după care, atunci când se defectează sau iese din uz îl aruncă, indiferent de cât de mult i-a folosit până atunci, așa putem și noi renunța la niște scrieri din Epoca Bronzului pentru altele, mai noi, căci societatea a mai evoluat.

  1. Revelația monoteistă a contribuit la conștiința unității pan-umane, inclusiv prin marile descoperiri geografice stimulate de elanul misionar.

Marile descoperiri geografice stimulate de ce? Vezi de colo … Descoperirea lumii noi nu se datorează elanului misionar ci nevoii de bani și a unei căi mai scurte către India. Că s-a întâmplat altceva, aia e o altă discuție. Dar Columb și Magelan au au avut cu totul și cu totul alte intenții, nu misionarismul. De altfel pe amândoi îi cam durea în spate de biserică, că ea mai mult i-a încurcat.

  1. Biserica a prezervat patrimoniul culturii antice în vremea invaziilor barbare și a generat ea însăși seva culturii apusene și răsăritene, până în timpurile moderne.

Biblioteca din Alexandria? Îți spune ceva numele, stimate domn Baconschi? Academiile grecești? Alea închise fix de creștini și transformate în mănăstiri sau biserici. Marele nostru noroc, ca umanitate, a fost că arabii au apucat să copieze cultura și să continue dezvoltarea matematicii. Că altfel încă strângeai balega de la cal, la ceva boier.

  1. Evoluția libertății se datorează timpului liniar ”descoperit” de creștinism: fără el, nicio gândire finalistă și, prin urmare, nicio istorie ascendentă, cu tot mai multă demnitate pentru om, nu ar fi fost conceptibilă.

Giordano Bruno, Kopernic, îți spun ceva numele astea stimate domn? Sunt exemple ale libertății descoperite de creștinism. Dacă nu ar fi fost cei aproape o mie de ani de creștinism fundamentalist acum poate că exploram alte galaxii. Așa, acum nu o putem explora cum trebuie nici pe a noastră. Nu, biserica nu a ajutat în nici un fel evoluția libertății. A împiedicat-o din toate puterile, de frică să nu îți piardă locul de conducere.

  1. Creștinismul a generat climatul ideatic în care au putut fi formulate/revendicate drepturile omului: printre ele, dreptul la libertate religioasă și dreptul de a refuza orice credință religioasă.

Da … după ce am omorât câte o grămadă de popi. Să îți aduc oare aminte de Revoluția franceză? Perioada în care s-a vehiculat pentru prima oară că toți oameni sunt egali în fața legii și că a te declara ateu nu mai trebuie să îți asigure o condamnare la moarte. Creștinismul, prin regimul de obscuritate totală, le-a generat. Pentru că e nevoie de rău ca să realizezi ce e bine, nu?

  1. Creștinismul generează umanitate: e mai multă solidaritate, iubire, acțiune caritativă acolo unde există o biserică, decât acolo unde nu există. Evident, biserica aceea – să zicem o simplă parohie – nu are cum să preia datoriile statului laic față de contribuabili/cetățeni.

Clar … Așa de multă încât tu te-ai gândit să faci un post în care să explici cât de răi sunt ateii care critică biserica. Nu vezi contradicția, oare? Ar fi trist. Acolo unde există o biserică există mai multă intoleranță și naționalism și xenofobie decât acolo unde nu vine popa săptămânal să te spele pe creier.

  1. Opoziția creștinism-știință e un mit marxist-leninist. E evident, de pildă, că referatul biblic al Genezei ne prezintă o alegorie. Și încă una care sugerează o dinamică evolutivă…

Serios? De asta o vreți predată pe post de teorie în școli, în locul evoluționismului? De asta creștinismul a pierdut câte puțin din putere, pe măsură ce știința mai răspundea la câte o întrebare. Pentru că zeul vostru este un zeu al golurilor. Îl invocați acolo unde nu aveți răspunsul corect.

  1. Democrația recomandă toleranța: cum s-ar simți ateii, seculariștii, stângiștii radicali și alți anti-creștini dacă ar fi tratați în bătaie de joc, insultați, caricaturizați, demonizați ?

Hai, no … serios? Acum o să vrei să îmi spui că noi, ateii, suntem tratați ca toți ceilalți? Serios? Când a fost ultima oară când ai auzit un creștin, în afară de papă, care să spună ceva bun despre atei? Noi suntem vinovați pentru toate în lumea asta. Până și încălzirea globală e o pedeapsă pentru ateismul nostru. Democrația recomandă toleranță, da. Dar nu trăim în democrație, noi trăim în teo-crație.

Baconschi

Anunțuri

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: