De ce ANAF TREBUIE să le facă o vizită celor de la Patriarhie

patriarh_tezaur_bnrDupă câte am văzut în ultimele ceasuri prin presa românească cei de la BOR cam stau cu morcovul la ochiul maro, că se gândesc să nu o ia ANAF-ul pe arătură și să le calce pragul. Nu de alta, dar le ce or găsi băieții acolo închid șandramaua pe următoarele două milenii.

Așa că mai marii BORâți au hotărât să le-o i-a celor de la ANAF înainte și au emis ei un comunicat de presă, de fapt un comunicat către ANAF, îi care îi explică lui Nenea ANAF de ce nu are el ce căuta la poarta bisericii.

Astfel, Codul fiscal al Romaniei precizeaza la art. 15 alin.1 lit. f ca veniturile realizate de unitatile bisericesti din donatiile credinciosilor si din activitati economice (producerea si vanzarea de lumanari, calendare, carte religioasa, vin cultic si alte obiecte bisericesti etc.) sunt scutite de impozit daca sunt folosite in scopuri bine definite.

Exact, BINE DEFINITE. Asta înseamnă întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult (plata facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a locaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

În nici un caz pentru construcția de vile tuturor fețelor bisericeti sau achiziția de mașini ultra moderne, cu care să se plimbe episcopii pe la înmormântări. Pentru toate acele valori BOR ar trebui pusă la plată de impozit. Și cum putem verifica dacă sumele nu se duc pe achiziții care nu intră între cele scutite, dacă nu cu un control al celor de la finanțe, care să arunce un ochi prin registrele voastre contabile?

Contributiile benevole (donatiile) ale credinciosilor sunt inregistrate in evidenta contabila a fiecarei parohii. Potrivit hotararii Sfantului Sinod, dupa fiecare slujba membri ai Consiliului parohial consemneaza intr-un proces verbal suma colectata, care este imediat inregistrata in evidenta contabila a fiecarei parohii. Aceeasi procedura este urmata si in cazul cutiei milelor, iar pentru contributiile benevole de la serviciile religioase (botezuri si cununii) se elibereaza chitanta. Aceasta disciplina financiar-contabila a fiecarei unitati bisericesti este verificata periodic de catre serviciul audit al fiecarei eparhii.

Să mori tu? Unde ai văzut tu ședință a consiliului parohial în fiecare seară, când scoate popa banul de la cutia milei? Și unde e consiliul parohial în preajma sărbătorilor? De Crăciun, Bobotează, la spovedanii,la cununii și botezuri, ca să vadă cât ban bagă popa în buzunar în fiecare seară, pe care nu emite nici un fel de chitanță. Sau, în cel mai rău caz pentru el, primește 1000 RON și taie chitanță pentru 100 RON. Lasă-ne !!!

Voi fie ne luați de proști, fie sunteți atât de convinși de eficiența propriei manipulări încât nici măcar nu vă maidați silința să faceți scuzele să sune cât de cât plauzibil. Pentru că altfel nu pot să îmi explic de unde le fată unora din conducere texe din astea halucinante.

Cultele religioase nu sunt organizate ca societati comerciale (ca barurile, cafenelele, restaurantele etc.) si, ca atare nu urmaresc profitul, ci ele constituie comunitati parohiale sau monahale, iar veniturile realizate sunt folosite pentru sustinerea activitatii cultice (spirituale), culturale, educationale si social-filantropice in folosul societatii.”

Și cu toate astea acum 2 ani ați avut profit mai mare ca McDonalds, de vreo 24 mil RON, ceea ce vă cam contrazice afirmația. Niște multe alte milioane de lei care nu s-au găsit și nu se vor regăsi niciodată în registrele contabile ale BOR se vor regăsi foarte ușor în nivelul de trai al fiecărui ninja cu barbă din țară.

Și încă un ultim motiv pentru care ar trebui să vă facă Nenea ANAF o vizită ar fi verificarea modului în care fiecare mitropolie achită statului dările pentru fiecare angajat în parte. Și cu cât își plătește, pe acte, fiecare om. Pentru că sigur vom avea surprize. Am auzit niște povești pe la Huși cu un episcop care a declarat salariile unora plătite și ăia nu știau nimic. Și pe la Tomis, niște situații de evaziune a dracului de mănoase pentru Șpagoveanu.

Așa că, în concluzie, Nenea ANAF trebuie să vă viziteze. Măcar așa, să nu ajungeți cumva să vă visați total deasupra legii. Sau poate că după aia o să începeți să faceți măcar ceva real pentru comunitățile în care mai slujiți.

spn1_zps4534464b

Anunțuri