De ce ANAF TREBUIE să le facă o vizită celor de la Patriarhie

patriarh_tezaur_bnrDupă câte am văzut în ultimele ceasuri prin presa românească cei de la BOR cam stau cu morcovul la ochiul maro, că se gândesc să nu o ia ANAF-ul pe arătură și să le calce pragul. Nu de alta, dar le ce or găsi băieții acolo închid șandramaua pe următoarele două milenii.

Așa că mai marii BORâți au hotărât să le-o i-a celor de la ANAF înainte și au emis ei un comunicat de presă, de fapt un comunicat către ANAF, îi care îi explică lui Nenea ANAF de ce nu are el ce căuta la poarta bisericii.

Astfel, Codul fiscal al Romaniei precizeaza la art. 15 alin.1 lit. f ca veniturile realizate de unitatile bisericesti din donatiile credinciosilor si din activitati economice (producerea si vanzarea de lumanari, calendare, carte religioasa, vin cultic si alte obiecte bisericesti etc.) sunt scutite de impozit daca sunt folosite in scopuri bine definite.

Exact, BINE DEFINITE. Asta înseamnă întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult (plata facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a locaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

În nici un caz pentru construcția de vile tuturor fețelor bisericeti sau achiziția de mașini ultra moderne, cu care să se plimbe episcopii pe la înmormântări. Pentru toate acele valori BOR ar trebui pusă la plată de impozit. Și cum putem verifica dacă sumele nu se duc pe achiziții care nu intră între cele scutite, dacă nu cu un control al celor de la finanțe, care să arunce un ochi prin registrele voastre contabile?

Contributiile benevole (donatiile) ale credinciosilor sunt inregistrate in evidenta contabila a fiecarei parohii. Potrivit hotararii Sfantului Sinod, dupa fiecare slujba membri ai Consiliului parohial consemneaza intr-un proces verbal suma colectata, care este imediat inregistrata in evidenta contabila a fiecarei parohii. Aceeasi procedura este urmata si in cazul cutiei milelor, iar pentru contributiile benevole de la serviciile religioase (botezuri si cununii) se elibereaza chitanta. Aceasta disciplina financiar-contabila a fiecarei unitati bisericesti este verificata periodic de catre serviciul audit al fiecarei eparhii.

Să mori tu? Unde ai văzut tu ședință a consiliului parohial în fiecare seară, când scoate popa banul de la cutia milei? Și unde e consiliul parohial în preajma sărbătorilor? De Crăciun, Bobotează, la spovedanii,la cununii și botezuri, ca să vadă cât ban bagă popa în buzunar în fiecare seară, pe care nu emite nici un fel de chitanță. Sau, în cel mai rău caz pentru el, primește 1000 RON și taie chitanță pentru 100 RON. Lasă-ne !!!

Voi fie ne luați de proști, fie sunteți atât de convinși de eficiența propriei manipulări încât nici măcar nu vă maidați silința să faceți scuzele să sune cât de cât plauzibil. Pentru că altfel nu pot să îmi explic de unde le fată unora din conducere texe din astea halucinante.

Cultele religioase nu sunt organizate ca societati comerciale (ca barurile, cafenelele, restaurantele etc.) si, ca atare nu urmaresc profitul, ci ele constituie comunitati parohiale sau monahale, iar veniturile realizate sunt folosite pentru sustinerea activitatii cultice (spirituale), culturale, educationale si social-filantropice in folosul societatii.”

Și cu toate astea acum 2 ani ați avut profit mai mare ca McDonalds, de vreo 24 mil RON, ceea ce vă cam contrazice afirmația. Niște multe alte milioane de lei care nu s-au găsit și nu se vor regăsi niciodată în registrele contabile ale BOR se vor regăsi foarte ușor în nivelul de trai al fiecărui ninja cu barbă din țară.

Și încă un ultim motiv pentru care ar trebui să vă facă Nenea ANAF o vizită ar fi verificarea modului în care fiecare mitropolie achită statului dările pentru fiecare angajat în parte. Și cu cât își plătește, pe acte, fiecare om. Pentru că sigur vom avea surprize. Am auzit niște povești pe la Huși cu un episcop care a declarat salariile unora plătite și ăia nu știau nimic. Și pe la Tomis, niște situații de evaziune a dracului de mănoase pentru Șpagoveanu.

Așa că, în concluzie, Nenea ANAF trebuie să vă viziteze. Măcar așa, să nu ajungeți cumva să vă visați total deasupra legii. Sau poate că după aia o să începeți să faceți măcar ceva real pentru comunitățile în care mai slujiți.

spn1_zps4534464b

Reclame

3 gânduri despre „De ce ANAF TREBUIE să le facă o vizită celor de la Patriarhie

Adăugă-le pe ale tale

 1. Biserica,şi componentele sale:eparhii,vicariate,mănăstiri,protopopiate,parohii etc.,plătesc impozit pentru clădirile,maşinile şi proprietăţile care au altă destinaţie decât cea de cult.Conform legii aceste impozite se încasează la primării şi se constituie ca venituri la bugetul local.Deci e problema primăriilor să urmărească încasarea acestora.
  Instituţia care urmăreşte modul în care se cheltuiesc banii publici este curtea de conturi.
  Statul suportă doar o parte din salariile preoţilor şi ale angajaţilor entităţilor bisericesti,restul fiind problema entităţii respective.
  p.s
  Dacă esti ateu de ce te interesează ce se întâmplă cu donaţiile credincioşilor.

  Apreciază

 2. Tataie … esti cu capul. Citeste art cu atentie. Ca eu spun altceva. Nu ca ma intereseaza ce se face cu banii. Ci daca se respecta legea cu acei bani!!

  Apreciază

 3. Fiindcă nu e vorba numai despre donaţiile credincioşilor. Ci e vorba despre mulţii bani de la buget.
  Şi despre faptul că de pe noi ceilalţi se iau 7 piei pentru buget.

  Dar nu cred că o să fie prea devreme minunea asta. Nu câtă vreme biserica deţine vreo 3 forme de constrângere faţă de societatea civilă iar în fruntea statului sunt destui care cred că mirungerea şi (re)botezarea sunt suficiente ca să te scape de belelele cu legea.

  Şi sort of off topic.
  Acum mulţi ani m-a târât mama la un popă care cică avea har. Ca să-i fac pe plac m-am dus. Tot ca să îi fac pe plac, l-am lăsat pe popă – da, ştiu, sunt proastă cu crăci – să îmi facă nişte manevre de presopunctură care teoretic ar fi trebuit să mă ajute cu o anumită afecţiune cronică. Ar fi fost bine să nu fi avut niciun efect. Dar cum popa era agiamiu, a reuşit să-mi facă extrem de rău. Ca paranteză, popa era pensionat pe caz de boală, cică avea diabet şi asta îl împiedica să îşi desfăşoare activitatea bisericească. Nuş cum, dar acelaşi diabet nu impieta asupra prostirii proastelor care făceau coadă copioasă să dea acatiste. Dacă puneai însă cap la cap nişte ore, ziua popii avea însă vreo 40 de ore. Deci după părerea mea umilă, le lua frumuşel banii şi asta a fost.
  După cum am spus, manevrele greşite mi-au agravat crunt starea respectivă din care nu au reuşit să mă scoată nici medicii de la fundeni, noroc cu cei de la institutul de acupunctură. După ce m-au făcut bine cei de la acupunctură, m-am dus glonţ la purtătorul de cuvânt al patriarhiei. Şi mi-am cerut dreptatea. Nu de alta, dar dacă eu fac o tâmpenie, mi se pare normal să plătesc. Onor purtătorul de cuvânt al patriarhiei mi-a confirmat că ştia de starea de fapt, însă nimeni nu făcea nimic pe motiv că… şi n-a reuşit să-mi spună ceva coerent. Însă mi-a subliniat că în ierarhia divină popa era mai sus decât mine şi ar fi bine să o las aşa, fără plângeri oficiale, fără denunţ la poliţie fără nimic, fiindcă risc să intru sub blesteme preoţeşti.
  Hă?
  Şi cu asta am încheiat povestea şi d-aia când oi muri vreau să fiu incinerată şi cenuşa aruncată în pădure.

  Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: