Violul și miturile despre el și femei

femeie-agresata-680x365Violului în sistemele religioase de pretutindeni s-a modificat treptat, de-a lungul secolelor, în funcție de nevoie fiecărei societăți și de modul de evoluție al conviețuirii în acea societate.

Astăzi, în lumea „civilizată” așa cum ne place să ne numim noi, violul este una dintre cele mai reprobabile fapte, pedepsită nu doar de sistemul de justiție dar și de ceilalți condamnați din sistemul de detenție. Majoritatea celor care au cunoștințe care au petrecut măcar câteva luni într-un penitenciar au auzit povești despre soarta violatorilor din închisori, mai ales a celor pedofili.

Dar situația nu a fost așa din totdeauna. Dacă e să luăm la purecat partea de istorie care face referire la cazurile de viol vom rămâne destul de neplăcut surprinși, realizând că mare parte dintre infracțiunile pe care astăzi le considerăm viol, în trecut, nu erau pedepsite.

În perioada Evului Mediu femeia, deși adorată de cei mai mulți, era considerată de Biserică drept o unealtă a Satanei și preoții îndemnau la dispreț total față de femeie. Violul era rareori pedepsit, de cele mai multe ori în cazul în care era pedepsit, era vorba de fețe aristocrate.

Despre ceea ce azi numim viol conjucal, acea agresiune asupra nevestei din partea soțului legitim, nici nu se știa. Pentru că instituția căsătoriei era considerată o cetate în care soțul avea imunitate și nimeni nu avea dreptul să intervină în desfășurarea căsniciei.

Astăzi mai întâlnim forme arhaice de pedepsire a violului în societăți înapoiate, în special în cele fundamental religioase, de tip musulman. Ceea ce e mai trist e că în mai toate formele de reglementare cea care încasează pedeapsa, în afară de foarte puține cazuri, în care victima are 4 martori, așa cum prevede Sharia.

Dar, ca să nu ne întristăm, am decis să fac o colecție cu cele mai demente, mai ridicole mituri despre viol și anatomia femeii.

aaaaviol_21811700Violul imaculat

După scandalul iscat acum ceva vreme de către senatorul republican american Todd Akin, care a susținut că femeile nu au cum să rămână însărcinate în urma unui viol (cel puțin nu în urma unuia „legitim”, după cum s-a exprimat), deoarece uterul femeii are propriile metode de a opri sperma nedorită, New York Times a sesizat faptul că acest mit datează de secole bune.

Începând încă din secolul al XIII-lea, în Anglia au apărut legi conform cărora acuzațiile de viol erau considerate nefondate dacă femeia ramanea gravidă. Teoriile vremii stipulau că femeia nu poate rămâne însărcinată decât în urma unui orgasm. Dacă a rămas, înseamnă că a vrut și i-a plăcut.

imagesUterul rătăcitor

Timp de sute de ani, în Europa a fost pe larg discutat și teoretizat conceptul (pe atunci diagnosticul) de „isterie feminină”. Era aplicat doamnelor care sufereau de diverse simptome, de la amețeli și insomnie, la pofte sexuale și „inclinație spre a provoca necazuri”.

În Antichitate, Platon scria despre aceasta „molima” că ar fi cauzată de uter care, de felul lui, umbla liber prin corp, după cum îl taie mintea – da, chiar credeau că are o minte proprie – „blocând pasaje, îngreunând respirația și cauzând boli”.

collector_2-787x300Vaginul fioros

Diverse legende populare din diverse parți ale lumii au abordat ideea vaginului cu dinți. Orificiul plin de colți ascuțiți este gata oricând să surprindă vizitatorii inocenți și lipsiți de orice bănuială. Rezultatul? Câțiva centimetrii în minus pentru echipa masculină.

Se pare că legendele au ca sursă teama de puterea de seducție a femeilor. Femei ce, se știa, au o natură inconstantă și irațională.

Egyptian_homosexual_ostracaClitorisul periculos

Clitorisul este simbolul plăcerii feminine și, în multe culturi, al inclinației spre păcat. În secolul al XVI-lea, Sinistrari (inchizitor, autor și „expert” în exorcizări și demoni) avertiza asupra faptului că femeile care au clitoris alungit pot viola bărbați. Ca leac preventiv, acesta recomanda tortura unor asemenea ființe lipsite de orice sacralitate.

Trei sute de ani mai târziu, în secolul al XIX-lea, doctorii occidentali încă mai recomandau îndepărtarea sau cauterizarea clitorisului ca leac pentru o serie de probleme, de la masturbare la imoralitate.

În prezent, milioane de femei din întreaga lume au suferit diverse mutilări genitale, în funcție de tradiții și religii. Asemenea practici sunt justificate prin diverse mituri. Printre acestea se numară cel conform căruia, dacă nu este tăiat, clitorisul femeii va crește și se va transforma în penis. Sau, conform altuia, dacă un copil atinge un clitoris, moare.

ancient medicineMenstruații contaminate

În ceea ce privește caracteristicile feminine, ciclul era printre cele mai temute și înconjurate de mister (și mituri) pentru bărbații din secolele trecute. Menstruația a fost considerată, pe rând, o pedeapsă din partea lui Dumnezeu, un semn al corupției și otravă fatală. Plinius cel Bătrân, filosof, comandant în armata romană și autor al lucrării „Istoria Naturală”, susținea că privirea unei femei aflate la menstruație „face oglinzile să-și piardă strălucirea, tocește marginile de oțel și șterge luciul fildeșului”.

În Evul Mediu se credea că dacă face sex cu o femeie aflată la ciclu, bărbatul va muri, iar dacă rămâne însărcinată, femeia va naște copii cu malformații îngrozitoare. Și nu numai bărbații erau în pericol în prezența unei asemenea femei, dar și recoltele, care riscau să se usuce.

conditie_femeiCreierul cel mic sau creierul cel mare

Motive pentru a nega accesul la educația al femeilor au fost de-a lungul timpului multe și pline de imaginație. În secolul al XIX-lea, Edward H. Clarke avansa ideea conform careia organele reproducatoare s-ar opri din dezvoltare dacă o fată ar învața. Mai exact, tot fluxul de energie al corpului s-ar redirecționa către minte, astfel încât o femeie educată ar fi, în același timp, o creatură disproporționată, cu „un creier imens și un corp minuscul… [și] o digestie anormal de înceată”.

4 răspunsuri la „Violul și miturile despre el și femei

Mulțumim pentru feed-back.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star