Supraviețuire în camera de gardă

Am dat întâmplător de acest mesaj, postat pe pagina personală, de o doamnă doctor. Probabil undeva, într-un spital de urgență. Am încercat să îl las să treacă. Dar nu am putut. Pentru că experiența mea îmi spune că domnișoara nu are într-u totul dreptate.

Oameni buni-gândiți,colegi-nu judecați!

…Se tot mediatizează in ultimul timp..asa s-au obișnuit ,sa isi câștige pâinea cu stiri murdare,denigrand cea mai nobila profesie din lume..alaturi de mici si bere ,asta prinde la public,asta digera poporul acesta din pacate ,lucru ce se arata si in audientele maxime ale programelor TV de profil…

10868263_789473867805393_4077230124540063596_n

Dacă poporul asta cere, televiziunea asta oferă. Cât despre cea mai nobilă profesie din lume … aveți destule specimene între voi care vă fac de tot râsul și care se comportă în camera de urgențe de parcă ar fi pe moșia lu mă-sa. Și am trecut prin ceva experiențe acolo, cum am mai povestit și în Silentium in UPU.

..Faci 6 ani de facultate,5-7 de rezidentiat,dai zeci de examene,sute de ore de garda ca in final ,ajungi denigrat in presa de un soi de jurnalisti care habar nu au sa faca audiența din articole ,reportaje ce merita cu adevărat atentie..

Faptul că ai în spate 11 ani de școală nu îți scuză în nici un fel greșelile, domnișoară dragă. Nu e, de nici o culoare, o circumstanță atenuantă. Mai degrabă e una agravantă. Pentru că eu mă duc la tine, în gardă, cu gândul că tu ai anii ăia de școală ca să poți să mă faci bine. Altfel … m-aș trata acasă, băbește.

…Il invit in mod public pe Dnul Ministru si toata comisia lui sa stea cu noi in garda la Spital sa vada ca facem fatza cu greu valului mare de consultații si lipsuri..suntem jigniți deseori de pacienți,de aparținători,muncim sub presiune permanenta,ducem lipsa acută de personal …sa mai spun ca nu suntem nici platiti?!….,

Aici … din nefericire pentru cârcotașul din mine, trebuie să îți dau dreptate. Lipsa acută de personal din sistemul medical ne-a transformat într-o țară de bolnavi cronici, asistați social de către stat. Și e dureros să vezi oameni capabili să producă cum trebuie să stea închiși în case pentru că nu există tratamente care să îi mențină în parametri de funcționare.

Cât despre invitat … noi, ăștia de jos, îi invităm de mult pe politicieni să trăiască cu veniturile noastre. Nu se prea grăbesc să ne onoreze invitația. Nu prea îmi dau seama de ce…. Doar trăim bine, nu-i așa?

..Nu este posibil fizic sa consulti toti pacienții odată ,majoritatea prezintă dispnee ,simptom principal in Tromboembolismul pulmonar acut..EKG-ul nu este intotdeauna relevant iar rezultatul analizelor dureaza cu orele ….colaborările intre instituții sunt deficitare,orgoliile nu lasa loc de buna ziua…

Asta nu mai e vina bolnavilor, draga mea. E vina voastră, a medicilor. Care, după 12 ani de școală, vă credeți buricul pământului și îi tratați pe cei mai noi decât voi ca pe niște gunoaie aspirante la titlul de comoară. Îmi pare sincer rău, dar orgoliile sunt ale voastre, nu al noastre, și asta vă face pe voi principalii vinovați.

Cât despre colaborarile între instituții … se încearcă de ani buni formarea unui sistem electronic de comunicare. Numai că unii dintre mai marii clinicilor nu prea sunt de acord. Că ar cam rămâne fără posibilitatea să își interneze pacienții din cabinetele private, pentru proceduri care nu ar trebui făcute în acele clinici. Vezi povestea spitalului de Arși din București.

…Noi,cei care inca ne zbatem suntem cei mici si din pacate la utilma suflare..e usor sa stai in parlament sa dai ordine si dispoziții .. Invit pe toti cei ce arunca cu pietre ,intr-o garda mare pe spital ,sa vada cum un medic specialist si 2 „rezistenți”aleargă 12 ore la 80 de consultații si urgente..

Și aici trebuie să îți dau dreptate. Așa cum spuneam mai devreme, lipsa de personal medical, din cauza incompetenței ministeriale, ne-a transformat într-o babă cocoșată de reumatism și plină de afecțiuni cronice incurabile, asistată de statul Român printr-o pensie de handicap.

…Asta e sistemul bolnav in care cu greu supravietuim si totusi incercam ..pana cand? Nici noi nu știm…pana cand ultimul plecat va stinge lumina..cand lumea va realiza ca nu e vorba de incompetenta ci de un sistem bolnav …in care lipsa de personal,medicație,materiale sanitare e principala problema si nu nepăsarea sau nepriceperea….

dumb_doctor

Nu, dragă. E vorba și de incompetență. De incompetența crasă a unor medici total dezinteresați, acoperiți de asigurările de mal-praxis, care nu pot fi trași la răspundere atunci când comit greșeli impardonabile. E vorba de medici care pun diagnosticul fără ca măcar să fi aruncat un ochi la pacient. Medicii ăia care se cred House M.D. dar știu la fel de multă medicină ca mine. Am avut eu unul în față, căruia i-au trebuit 4 internări în decursul unui an pentru a stabili un diagnostic de Spondilită Anchilopoetică st. III. Cred că știi exact despre ce vorbesc și realizeze cât era de idiot.

Și e vorba și de un sistem bolnav, condus de oameni lacomi, care își văd doar interesele proprii. De spitale conduse de manageri care cer până la 10,000 de euro doar pentru a încadra un medic pe un post rămas liber. De miniștri și secretari de stat care preferă să ia de la Sănătate ca să dea la Culte. Cu 400,000,000 euro … câți medici ai putea tu angaja. În locul acelei măgăoaie megalomane numită Catedrală.

download

Anunțuri