Un ateu întreabă: creștinilor, de ce ?

De ce cred unii creștini că oamenii au ceva cu religia lor? Întotdeauna m-a bătut groaznic modul în care oamenii își raportează credința la o instituție. Cu cât instituția aia e mai mare și mai importantă, cu atât li se pare lor că acea credință e mai puternică în comunitatea în care ei trăiesc.icoana0

Și nici de ce leagă automat reproșurile aduse instituției care, într-o existență care depășește un mileniu a ajuns la dimensiunile unei mafii a viselor de nivel universal, sunt automat îndreptate împotriva credinței lor.

111814_1005_bisericaort5

Nu cred că am să înțeleg niciodată de ce e nevoie de o manifestare a credinței în spațiul public, pentru a arăta și altora credința lor. De ce nu o pot face în mediul privat, în locuințele lor? De ce se tem? Se gândesc poate că dacă nu vor mai fi văzuți pe stradă, stând la cozi la moaște sau cărându-și pumni la coadă la aghiazmă de Bobotează, lumea îi va uita? Auuu … atât de nesiguri sunteți pe voi încât simțiți nevoia continuă să ne arătați că existați și că voi credeți în ceva? Atât de nesiguri sunteți pe dogmele și credințele voastre încât cedeți că dacă nu vă arătați în mod constant veți rămâne fără adepți și că lumea le va uita undeva, în negurile istoriei? Înseamnă că n-a fost tocmai cea mai bună dogmă,dacă lumea nu a folosit-o și după aia ca exemplu. Și poate că ar fi cazul să o aduceți puțin la zi.

Nu voi înțelege niciodată cum poate fi un om atât de îndoctinat de un altul încât primul să îi ofere putere aproap totală asupra tuturor posesiunilor lui, în speranța unui loc lângă un „iubit conducător” după ce oricum nu va mai conta ce se întâmplă cu tine. Și aș vrea să cred că nu tocmai frica de moarte și uitare îi duce în așa hal de disperare.

Cum dracu să îți fie frică să mori? Cum, când în jurul tău e numai moarte, de la naștere și până îți vine și ție rândul? Când tot ce se vede în jur se naște, trăiește și la urmă moare? Cum dracu să îți mai fie frică să mori după toate astea?

Oameni mici, pe care necunoscutul îi sperie atât de tare încât sunt dispuși să plătească oricât numai să nu intre acolo. Oameni lași pe care frica de cunoaștere și cea de enigme încă îi face să le înghețe până și ultimul petec de piele.

Dacă sunteți atât de siguri de existența „iubitului comandant” nu mai aveți nevoie de interveția unor șarlatani prea-îmbogățiți, nu? De ce să mai existe, între tine și zeul tău, intermediari, care să aibă și ei partea lor, când există și opțiunea fără?

Sau poate că nici voi nu sunteți? Și atunci mă întreb serios: de ce ne băgați pe gât credința voastră?

sfintele-moaste

Anunțuri

10 gânduri despre „Un ateu întreabă: creștinilor, de ce ?

Adăugă-le pe ale tale

 1. Ateismul tinde să înlăture religia,prin luarea în derâdere a acesteia.Programa şcolară favorizează ateismul,şi de multe ori este prezentat ca adevăr stiinţific.

  Apreciază

 2. ASUR-ul promovează religia umanistă.Dacă nu mă crezi,caută în presă şi vei găsi articole despre ritualuri de înmormântare umaniste.Şi dacă perseverezi s-ar putea să găsesti articole despre botezuri şi căsătorii umaniste.Eu am găsit numai despre înmormântări,dar tu,poate esti mai perseverent.
  Succes!

  Apreciază

 3. Ateismul prezentat ca adevar stiintific? Despre ce vorbesti? Cosmogeneza, abiogeneza si evolutia civilizatiei umane nu sunt doctrine atee ci teorii stiintifice. Nimeni nu va interzice sa va dezvoltati in stiinte si sa si credeti in zeu vostru.
  Iar religia merita luata in ras. Pentru ca se bazeaza pe basme si povesti nemuritoare.

  Apreciază

 4. Abiogeneza şi cosmogeza,nu au fost niciodată dovedite stiinţific.S-au făcut experienţe cu scopul de a crea organisme vii din materie nevie,dar toate au eşuat.Presupunând că primele organisme au fost create din materia vie,lucrul acesta nu ar fi fost posibil fără o intervenţie din afară,adică fără intervenţie divină.La fel şi Bing Bangul.Cât despre evoluţia civilizaţiei umane,aceasta a avut urcuşuri şi coborâşuri.Exemplu:strămoşii populaţiei munda din India,formată din triburi de agricultori primitivi,au fost creatorii civilizaţiei Harappa,din Valea Indusului.Iar mitul despre potopul universal apare la majoritatea popoarelor lumii,inclusiv la triburi care nu au fost vizitate de misionari.Unele triburi primitive,care nu au fost vizitate de misionari,au legende asemănătoare cu relatările biblice despre Turnul Babel.

  Apreciază

 5. Singura doctrină atee,este că dumnezeu nu există.Aceasta este mai mult o afirmaţie decât o doctrină.Există oameni de stiinţă,care se străduiesc să demonstreze existenţa sau inexistenţa lui Dumnezeu,însă nici una din aceste posibilităţi nu poate fi dovedită stiinţific.Dovada existenţei lui dumnezeu este existenţa noastră,şi nu numai a noastră,a universului.Existenţa spaţiului şi timpului.Relatările biblice nu sunt basme ci adevăruri,aşa cum au fost înţelese de cei care le-au scris.Acestia au fost oameni limitaţi,ca noi toţi şi nu ar fi putut scrie dacă nu ar fi fost inspiraţi de dumnezeu.Vechiul testament este de fapt istoria poporului evreu antic,iar multe din relatările din această parte abibliei au fost dovedite arheologic.

  Apreciază

 6. @Nae. Dumnezeu a spus că ”a Mea e Răzbunarea”. În loc să dea cu parul sau kalaşul, credincioşii ar trebui să îşi vadă de ale lor şi să-şi lase Divinitatea să gestioneze situaţiile în care e implicată.

  @Apropritar: Măi, eu sunt credincioasă. Cu toate astea nu mă pot împiedica să fiu de acord cu tine. Ba dacă stau să mă gândesc bine, aş putea găsi chiar în Biblie argumente care să îţi susţină poziţia. Şi pasajul la care mă refer este chiar din discursul lui Iisus: http://www.biblia-ortodoxa.ro/noul-testament/sfanta-evanghelie-dupa-matei/
  – cap 5 cu par 44 referitor la atitudinea faţă de ”vrăşmaşi”
  – cap 6, par. 1-18 referitor la modul de post şi rugăciune. Şi prin extrapolare şi la moddul de viaţă.

  Cât despre întrebarea ”de ce să îmi fie frică de moarte?”, aici nu pot să îţi răspund. Logica elementară pe care o profesez spune aşa:
  Lemă 1: Iisus a existat şi este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat.
  Lemă 2: Iisus a înviat şi a scos omul de sub jugul morţii.
  Cred în Dumnezeu, mă străduiesc să am o conduită morală, nu de frică, ci pentru că aşa consider că e corect şi cred că faptele şi credinţa mea mă vor conduce cândva în Rai.
  Ştiind cele de mai sus nu văd niciun motiv pentru care să îmi fie frică de momentul morţii.
  Nu am reuşit să înţeleg de ce majoritatea creştinilor se tem de moarte.
  Singura explicaţie pe care o găsesc e o profundă ipocrizie şi o şi mai profundă lipsă de credinţă reală.

  Apreciat de 1 persoană

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: