BOR nu vrea înmormântări laice. Sau cimitire private

IMGP5513

S-au adunat marii boieri ai bisericii să discute noile amenințări aduse prosperității proprii și bisericești. Adică pe ăia care vor să dea liber la înmormântare fără popă, de aia necreștinească,

Sfântul Sinod solicită Parlamentului şi Guvernului să amâne intrarea în vigoare a legii privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, „act normativ deficitar şi ambiguu, cu o principală motivație: crearea cimitirelor private, fără reglementarea problemelor generate de acesta”.

Sfântul Sinod se pare că începe să piardă teren în fața celor care chiar știu să facă afaceri cu morții. Și se teme că o să piardă monopolul asupra înmormântărilor, mai ales în zonele rurale unde, dacă nu ai popă la cap la înmormântare, riști să putrezești bine mersi în stradă, că ăia fac fițe la ați da voie să te îngropi.

Cât despre solicitarea lor … cine paștele meu e BOR și de când a ajuns o a 5-a putere în stat, să solicite amânarea unei legi care, după toate aparențele, îi dăunează la afaceri? Am ajuns oare chiar atât de înapoiați încât ăștia au ajuns să își permită să intervină în procesul legislativ?

Luni, în Sala Sinodală din reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Între hotărârile adoptate figurează şi aceea privind solicitarea de amânare a intrării în vigoare a Legii 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare.

PreaÎmbuibatul se pare că nu a auzit că trăiește într-un stat laic, în care puterea legislativă aparține unui grup numit Parlament, din care ea nu face parte, și în a cărui treburi nu are de ce să își bage nasul.

„Sfântul Sinod a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe, având ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse. De aceea, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi în vederea modificării şi completării acestui act normativ”, a precizat instituţia.

A luat act cu îngrijorare de faptul că încep să îi cam tremure temeliile afacerii cu îmnormântări. Nu că legea e incompletă sau altceva. Că or să apară niște unii care or să le facă concurență la îngropat cadavre inutile, de pe care, până acum, numai popa scoate banu” gros.

Well … ce pot să spun: bravo ălora care au avut idei de genul ăsta, ăia care nu s-au sfiit să scoată banul dintr-o investiție imobiliară ce părea sortită eșecului.

Cât despre completări … ce mai vreți să spună legea? Că nimeni nu poate înființa un cimitir privat fără acordul lui Ciobotea, acord care poate fi așteptat mult, mult, foarte mult timp? De asta e așa ambiguu pentru voi? Că nu mai pomenește nimic de dreptul popii de a decide unde și dacă se îngroapă cadavrul?

Despre ce mai spune legea am mai discutat într-un alt art: Înmormântarea laică pică prost BOR. Vă îndemn să îl citiți și pe ăla, să vă faceți o idee despre ce vorbim aici.

Scrooge McDuck 3

Reclame

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: