BOR și echidistanța politică. Basme pentru copii.

Marvin The Martian

S-a găsit mândra BOR să comenteze despre disputa dintre politicienii noi, unul care arată ca Mickey Mouse și altul ca Marvin The Alien. Și a remis lumii un comunicat de presă, care e destul de de căcat, dacă ne uităm în spate, la istoricul BOR. Iaca textul comunicatului:

Întrucât în ultimele zile, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, au fost făcute referiri nedrepte şi nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale, Patriarhia Română reaminteşte:

No … serios? Biserica nu se implică în campaniile electorale? Și nici în confruntările dintre politicieni? Măi să fie? De când? În ultima campanie electorală nu am văzut să fi stat pe tușă. Să va amintesc oare de recomandările călduroase făcute boborului care mergea la urne? Aia cu candidații care să protejeze drepturile familiei tradiționale?

Biserica Ortodoxă Română cooperează cu autorităţile de stat centrale şi locale pentru împlinirea binelui comun în societate şi are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale.

Normal că cooperează. E cea mai eficientă mașinărie de adus voturi. Mai eficientă decât orice campanie sau orice stuff adus din străinatățuri. Și pentru că e atât de eficientă e și răsplătită cum se cuvine, cu bani de la bugetul de stat, bani de care nu dă nici odată socoteală.

Cât despre neutralitate … discutabilă. Tare de tot. Pe de o parte recomandă, fără să de-a nume, pe de alta, oficial, face jocul fiecărui partid ajuns la guvernare, doar, doar o mai prinde ceva bănuți de pomană.

Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credinţa sau convingerile religioase ale candidaţilor în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstorește. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi.

Și iar ajungem la discuția despre discriminare. De ce, la euro-parlamentare, nu v-am auzit recomandând politicieni care chiar aveau ceva în cap? Pentru că nu se declarau creștini, de aia. Pentru ăla care se declara creștin, anti-gay și tot tacâmul, ați fi fost în stare să stați și în cap să îi faceți rost de cât mai multe semnături. Pentru ăla nu mai pedepsiți clerul care se implică în campanii și dau dovadă de părtinire politică?

De aceea, Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației.

Păi … poate ar trebui chiar voi să nu învrăjbiți populația, separând-o în Ubermensch-i, creștinii care vă vizitează la procesul de pupare ritualică a moaștelor, și Untermensch-i, ăia care nu dau doi bani pe tot ce spuneți și faceți voi, ăia care văd dincolo de ipocrizie și minciună. Poate nu ar mai trebui să porniți creștinopații împotriva minorităților sexuale, a celor etnice, și poate așa vom putea spune și noi, cei care insistăm să vă dăm peste botul ăla lacom, că vreți pace.

Priorităţile permanente ale Bisericii Ortodoxe Române sunt lucrarea pastoral-misionară în mijlocul poporului român, ajutorarea săracilor şi a bolnavilor, activități educaționale şi culturale în beneficiul comunităților românești din ţară şi străinătate, iar în această perioadă ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia şi din alte zone ale ţării afectate de inundațiile din ultimele săptămâni, iar nu implicarea politică.

Serios … când aveți de gând să mergeți cu niște ajutoare serioase în zonele lovite de inundații? Că vin în fruntea voastră, și jur că mă re-creștinez, nu numai că vă fac reclamă și vă laud. Nu am văzut să mișcați nimic, numai vorbe și rugăciuni, să opriți ploile. Amu … serios? Chiar credeați că o să țină tâmpenia cu rugatul? Aveți cumva impresia că vă ascultă clima pe voi?

Cât despre munca voastră misionară … barbologeală de trei lei. Iar cea filantropică e ca și inexistentă, ținând cont că la spitalul vostru, în Iași, o echografie abdominală costă mai mult ca la stat. Cu mult mai mult.

Așa că … jos cu vorbăraia. Dacă chiar vă deranja, ați fi ieșit la scenă din primele clipe, nu acum, după ce mesajul a ajuns la masele votante și și-a făcut treaba. Daniel, acest Scrooge al scenei românești, ar fi bine să își țină gura închisă, dacă tot nu poate să își stăpânească oamenii. Sau poate că nu vrea ?

Scrooge McDuck 1

Reclame

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: