Blogu` lui Leviatan

Olimpic la religie. Repetent în viața reală.

Foto olimpic religie, Silviiu Matei Mediafax

Mi-am amintit de el. E olimpicul la religie care se chinuie să uimească lumea cu gândirea lui atât de … Fuck … un îndoctrinat folosit de mașinăria de PR al BOR pentru a dovedi lumii că au în rândul lor și creștini intelectuali. Și că merită să fii creștin ortodox.

Dar nimeni nu s-a gândit până acum să îi ia omului aberațiile și să le toace. Eu am luat doar câteva fraze, mai relevante din interviul lui dat unui cotidian.

Credinţa în Dumnezeu nu înseamnă superstiţie, dar nu înseamnă nici habotnicie. Fiecare om este liber să aleagă ceea ce el doreşte. Religia nu vine să îngrădească omul cu nimic, nu vine să-l lege de reguli şi de tipare şi să-i spună: doar pe calea asta mergi. Ortodoxia, care e atât de plină de frumuseţe, vine doar ca să ofere o alternativă de viaţă, vine să arate că viaţa se poate clădi şi pe principii sănătoase.

Serios? Poate că dumnezeul tău nu e habotnicie. Dar dumnezeul românilor, al ălora care participă la tot felul de procesiuni cu moaște și soboruri de preoți, ăla e ceva mai diferit. Nu doar habotnic. E rasist, xenofob, antisemit, extremist-naționalist.

În condițiile în care tot mai mulți ortodicși se chinuie să schimbe legislația în domeniul avortului, tu vii și îmi spui că nu mă îngrădește nimeni? E ca și cum te-aș băga într-un țarc și ți-aș spune că ești liber să te plimbi. Ortodoxia aia a ta, care e atât de frumoasă, a început tot mai mult să aibă nevoie de servicii de PR profesioniste, pentru că face atât de multe gafe încât nu mai știe pe unde să scoată cămașa.

Și încă ceva: când oferi o alternativă nu o bagi pe gât subiecților. Îi lași pe ei să aleagă. Dacă alternativa ta e conformă cu principiile lor, vor veni singuri. Voi de ce țineți neapărat să ne băgați pe gât ceea ce credeți voi că e corect? Am mai auzit de la un amețit de creștin o fază: morala mea creștină îmi dă voie să te forțez pe tine să te comporți cum vreau eu…. Mai slăbuț.

Când omul caută o întrebuinţare rea acelui lucru, deja lucrurile se denaturează şi aici vine creştinismul care deschide un alt plan. Nu vine să îndoctrineze, nu face prozelitism. Un om care e adevărat creştin ortodox nu e un om obtuz, un om confuz, îngrădit de canoane, de chestii abstracte care nu au nicio legătură cu viaţa de zi cu zi. Creştinismul are acel ceva pentru toată lumea, fie un om simplu, fie un om bogat. Dăruieşte sfaturi pentru a petrece o viaţă bună, fără să îngrădească libertatea omului. Dacă este creştin, asta nu înseamnă că omul încetează să fie raţional sau să-şi descopere universul identitar, sau nu înseamnă că extirpă cultura lumească. Nu înseamnă acest lucru nici pe departe.

Afirmația ta face praf din cei mai ari duhovnici ai României. Tocmai i-ai desființat pe Ilie Cleopa, Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Ilarion Argatu, Iustin Parvu. Pentru simplul fapt că oamenii ăștia nu aveau nimic în comun cu lumea actuală. De la umbra mănăstirii în care își duceau viața lipsită de griji îndrăzneau să dea sfaturi pentru orice: de la spovedanie până la tehnica zilelor noastre. Oameni mai obtuzi ca ei nu prea o să găsești.

Creștinismul ăla care oferă sfaturi gratuite, de care puțini au nevoie, are ceva ce îndepărtează oamenii de rațional cu totul. Și nu doar de un mod rațional de a privi lumea, ca scenă socială, ci un mod murdar, care îndepărtează enoriașii de tot ceea ce înseamnă confort lumesc, cu scopul ca veniturile suplimentare, necheltuite în favoarea sporirii confortului, să fie donate bisericii.

Paisie Aghioritul, unul dintre marii voștri preoți spunea: „Îmi spune gândul ca cel mai mare vrăjmaș al mântuirii sufletului nostru, mai mare chiar și decât diavolul, este duhul lumesc, deoarece acesta ne atrage în mod plăcut, dar ne va amărî în cele din urma veșnic.”

Eu am argumente de orice fel, istorice, filosofice, raţionale. Pot dovedi absolut pe orice cale că Dumnezeu există, dar asta rămâne la nivel teoretic. Schimbarea trebuie să vină însă din interior. Dacă schimbarea nu vine din interior, oricâte argumente aş avea eu în sprijinul existenţei lui Dumnezeu ar fi degeaba.

Tu poți? Serios? Și de ce nu îți ajuți confrații de credință? Dă-le și lor câteva ponturi. Are sunt argumentele alea pe care le tot fluturați? Toată șleahta de credincioși care spun că pot dovedi existența unui zeu imaginar ar trebui să vină la tine ca la sfântul graal. Se pare că tu ai leacul tuturor ereziilor și al ateismului.

Am auzit până acum zeci de oameni care afirmau că ei pot dovedi existența lui dumnezeu. Dar nu am văzut nici unul care să fi venit cu dovezi reale, materiale. Le ai ? Nu. Pentru că după ce anunți că poți dovedi spui că totul e la nivel teoretic. Adică … vorbăraie despre dovezi închipuite, despre ce frumoasă e lumea și cum e imposibil ca atâta frumusețe să nu fi fost creată…. Adică: „Eu nu înțeleg, așa că e vorba de dumnezeu”

Omul, prin diferite lucruri care se întâmplă în viaţa lui, îşi dă seama că tot ce se întâmplă aici pe pământ e trecător, e deşertăciune, cum spune în Sfintele Scripturi. Omul trebuie să ajungă la această cunoaştere că viaţa de aici se termină odată şi odată, că e finită şi că obligatoriu trebuie să existe ceva după.

De ce ? Pentru că vouă, creștinilor, nu vă convine? Pentru că voi nu sunteți în stare să acceptați că nu mai aveți o a doua șansă? Că totul se termină în momentul în care creierul nu vă mai funcționează? Greșit. Vă întemeiați religia pe frica de necunoscut, ca și celelalte religii. Nu sunteți cu nimic mai buni.

Acum mă gândesc pur şi simplu la demnitatea mea de om, că sunt creat de Dumnezeu sau de cine voi  fi creat, sau că sunt creat doar de părinţii mei şi atât. După aceea mă gândesc la ordinea lucrurilor, că nu e firesc să se întâmple aşa. Nu e firesc ca omul să trăiască o perioadă de timp, mai mult sau mai puţin fericit. Cât poate să trăiască? În medie 70 de ani. Şi după aceea lucrurile să rămână aşa, suspendate în aer. În niciun caz nu pot rămâne aşa, suspendate în aer.

Exact ce spuneam mai sus. Vă e frică. Și nu vi se pare corect să nu aveți și o continuare. După ce v-ați bălăcărit o viață în nevoi vi se pare incorect să nu aveți parte de toate bunurile de care ați fost privați pe pământ. Voi vreți să vină cineva să vă dea totul, gratuit, pentru că voi nu ați fost în stare să munciți să vă procurați.

Toată ideea de viață după moarte pe asta e întemeiată, pe frica voastră de necunoscut și pe nemulțumirea vieții prezente. Pentru că nu vi se pare vouă corect. Pentru că nu vreți să acceptați că puteți fi și nefericiți și că nimeni și nimic nu o să vă recompenseze pentru propria nefericire.

Ştiinţa poate veni în ajutorul religiei prin tot ce se descoperă. Oamenii care merg la biserică regulat au doar doi la sută şanse să se îmbolnăvească de o boală gravă. Foarte multe descoperiri ştiinţifice vin să afirme adevărurile teologice. De exemplul postul este bun pentru sănătate. Pe de altă parte, ştiinţa poate veni şi împotriva religiei. Sunt oameni de ştiinţă care vor să arăte că adevărurile biblice nu au temei.

Pentru ca nu au? Care adevăruri biblice? Creația? Exodul? Isus? Nici una dintre ele nu poate fi demonstrată, în nici un mod. Nu există alte dovezi în sprijinul lor în afară de ceea ce spune biblia. Iar ceea ce spune biblia e adevărat pentru că e cuvântul lui dumnezeu. Și știm că e cuvântul lui dumnezeu pentru că așa spune biblia… Vezi eroare? Se numește argument circular. Nimic din ceea ce e descris acolo ca adevăr istoric nu are stabilitate in realitate.

De unde ai scos procentul ăla de 2%? Din ce statistici? Pentru că eu am văzut cazuri de femei care au avortat pentru că au stat ore în șir la cozi la moaște, pe niște friguri cumplite. Jumătate din babele care ajung la cozile de moaște, după aia, se plâng de dureri de spate și picioare. Că le toacă frigul în ultimul hal.

Cât despre post … no… Noțiune de bun simț. Nu mănânci carne ca belferul. Că riști să mai faci și alte complicații pe lângă obezitate.

În mod normal, trupul putrezește. Dar tocmai aici intervine anomalia, că trupurile acestor oameni care au crezut în Hristos rămân întregi. Sunt uşoare şi miros a mir, nu se strică. Asupra lor nu acționează factorii fizici ca să se strice. La Sf Iacob Prozevitul trupul a rămas intact se văd şi firicele de păr de pe mâini. Dacă Dumnezeu nu voia să se întâmple asta cu acel trup nu se întâmpla. Eu percep neputrezirea trupului ca un dar pe care Dumnezeu l-a dat acelui om care a crezut în învăţătura lui şi i-a ajutat şi pe alţii să devină mai buni.

Cred că aberezi draguță. Sunt nenumărate cazurile în care corpurile unor persoane s-au conservat perfect. Și nu era vorba deloc de creștini din ăia sfinți. Există niște condiții care trebuie îndeplinite pentru ca un corp să se mumifice. Cum ar fi o temperatura constantă în locul în care este depus. De ce crezi că cele mai multe moaște au fost descoperite prin fundul peșterilor.

Dacă tu percepi mumificare ca pe un cadou … înseamnă ca ortodoxia exista și pe vreme lui Otzi ori asta e cam imposibil, din moment ce iudaismul, cea mai veche credință abrahamică, datează de prin 1.500 Î.e.n., adică are cam 3.500 de ani, cu totul, pe când Otzi are peste 5.300.

Criminal minds

8 răspunsuri la „Olimpic la religie. Repetent în viața reală.

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star