Nobilimea neagra. Preoții pedofili

papa-francisc-copil-afp

Francesco Zanardi a fost una dintre miile de victime minore, dovedite, ale violențelor sexuale săvârșite de preoți, în prezent e președintele Rete L’Abuso Onlus, rețea ce se ocupă de acordarea de suport și asistență, legală și psihologică, celor ce denunță abuzuri sau molestări sexuale. Zanardi nu crede că Vaticanul se află la un punct de cotitură, în ciuda intențiilor dure exprimate de papa. Lipsa instrumentelor juridice pentru contracararea fenomenului, lipsa obligației episcopilor de a denunța și, după spusele lui, o adevărată rețea internațională de mușamalizare, ar putea face din Italia un fel de „Paradis al pedofililor”.

Într-un interviu luat de jurnalistul Vicenzo Bisbiglia, pentru publicația italiană Il Tempo, interviu având ca subiect preoții pedofili din Italia, Francesco acuză scaunul pontifical de manipularea opiniei publice, prin intermediul presei: „Întâlnirea Papei Bergolio cu victimele abuzului? Se știa, dar nu exista interes. În situația actuală nu e decât o farsă mediatică.”

Zanardi, să înțeleg că dumneavoastră nu aveți încredere în intențiile papei?

Acum nu. Avem victime care nu sunt urmărite și nici nu au primit compensații și preoți care rămân pe loc, darămite să fie caterisiți. Pe plan local, dioceza nu face decât să ascundă cazurile, singura acțiune fiind cea de intimidare a victimelor. Pentru episcopi, a duce vești rele la Vatican nu e o treabă frumoasă.

Poate ar fi bine să fie prevenit direct scaunul pontifical?

.Giada Vitale, o fată de 19 ani din Termoli, a reușit. A plasat o scrisoare în mâna lui Francisc, în timpul rugăciunii Angelus. Dar nu i-a răspuns nici ei. Nu a răspuns la nimeni. Victimele vin la noi, după ce au scris tuturor.

În momentul de față câte presupuse victime sunt?

Avem între 340 și 350 de cazuri la ora actuală, în diverse stadii, deschise în toată Italia. Diferența dintre Italia și restul statelor este dramatică, pentru că întâmpinăm dificultăți, chiar și după semnarea pactului de la Lateran , în a acționa, atunci când pedofilul se dovedește a fi preot.

În ce sens?

Există o clauză a protocolului adițional, la acordul din 1986, prin care magistratura se obligă să anunțe episcopia în cazul în care deschide un dosar pentru un cleric. Asta înseamnă că omul de serviciu, sau antrenor de fotbal, dacă sunt bănuiți, nu află nimic până în momentul în care primesc o citație. Pe când în cazul în care e bănuit un preot, magistratura, înainte de a deschide un dosar, anunță episcopia, oferind astfel mijloacele de a se apăra, recupera sau îngropa dovezile.

Cu toate acestea, pentru combaterea pedofiliei, cheia este Conventia de la Lanzarote , cu mize mari.

Sigur. Ce a făcut statul italian? A eliminat obligația de a prezenta caierul judiciar categoriile care țin de voluntariat: nu doar preoți, dar și antrenori de fotbal sau baby-sitter, cu toate că statisticile arată un grad de risc mult mai mare. Și apoi Italia e unica țară care nu înființat o comisie pentru anchetarea preoților pedofili, astfel că nu exista nici un fel de statistică.

Ce ar trebui să facă papa Francesco?

Pentru început o treabă banală: să introducă obligația episcopului de a denunța. Dacă acoperi un abuz, plătești. Trivial, dar esențial.

S-a contrazis și cu Bognasco pentru același motiv, știți?

Nu trebuie să se contrazică, trebuie să acționeze. E conducătorul unei monarhii absolutiste. Poate face tot ce dorește. În schimb, atâția preoți sunt acolo unde sunt. Sigur, au fost suspendați de la a sluji, dar ce mai contează?

Între timp a fost numită o comisie, unde participă și una din victimele irlandeze.

Știm deja că persoana nu este bine văzută. Și apoi, numită de către cine? I-au numit victimele? La ce ne servesc comisiile când avem sistem judiciar?

Guvernului Italian ce îi cereți, în schimb?

Întâi să revizuiască pactul de la Lateran. Și apoi să demonstreze voință de acțiune. Napolitano, în 2009, a fost singurul președinte Italian care a fost solidar cu cetățenii italieni, dar nu și cu papa. Asta arată care sunt raporturile dintre Italia și Vatican. Și după…

Și după?

Și apoi e o rețea de protecție internațională. Cardinali bănuiți, chemați în Italia de Francisc, acum protejați de imunitate. E cardinalul polonez, Wesolowski, căutat de InterPol. Apoi, la Parma, preotul Italian Reverberi, care a deschis un orfelinat în Brazilia, în realitate acești copii fiind vânduți pentru sex. Mai e povestea Institutului pentru Surdo-Muți Antonio Provolo, cu sediul în Verona și La Plata (Argentina), cu o listă întreagă de preoți și frați laici căutați, care și-au schimbat domiciliul. Asta pentru că în Italia nu există legi pentru extrădare obligatorie în cazul unor infracțiuni de genul ăsta. Un fel de „paradis legal”.

La final vă propun să urmăriți un documentar realizat de cei de la HBO, despre abuzurile comise asupra copiilor și încercările de mușamalizare a tuturor cazurilor de acest fel.

Reclame

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: