Religia provoacă retard mintal …

familie

Și asta o cam știam cu toții. Dar pe 3 iulie 2014 a fost publicat un alt studiu. O nouă cercetare care sugerează că acei copii ce au fost crescuți într-un mediu religios au dificultăți în a distinge între ficțiune și realitate.

Studiul publicat în jurnalul științific Cognitive Science  de Kathleen H. Corriveau, Eva E. Chen și Paul L. Harris a arătat că acei copii ce nu au fost expuși la povești religioase sunt mai capabili să distingă faptul că personajele din „poveștile fantastice” sunt fictive decât copiii crescuți într-un mediu religios.

În cadrul studiului, cercetătorii arată că, în mod normal, copiii au o „sensibilitate la elementele implauzibile sau magice dintr-o narațiune” și pot stabili dacă personajele din poveste sunt reale sau ficționale cu ajutorul referirii la elementele fantastice din cadrul poveștii, cum ar fi „o pânză invizibilă” sau „o sabie care te protejează de pericol de fiecare dată”.

Copiii crescuți în gospodării în care narațiunile religioase sunt întâlnite frecvent nu tratează aceste povestiri cu același scepticism. Autorii studiului credeau că acești copii „le vor percepe ca fiind similare poveștilor pentru copii”, judecând „evenimentele descrise ca fiind implauzibile sau magice şi concluzionând că protagoniștii acestor narațiuni sunt fictivi”.

Totuși, „această predicție este falsă”, deoarece „datorită mărturiilor adulților” din gospodăriile religioase, copiii „vor percepe protagoniștii din aceste narațiuni ca fiind o persoană reală, chiar și în cazul în care narațiunea include evenimente imposibile”.

Cercetătorii au studiat 66 de copiii cu vârste cuprinse între 5 și 6 ani și le-au pus întrebări despre narațiuni — unele desprinse din povești pentru copii, altele din Vechiul Testament — pentru a stabili dacă ei credeau că personajele sunt reale sau ficționale. „Copiii expuși la religie, fie prin mersul la biserică sau prin educația religioasă, judecau personajele ca fiind reale”, notează oamenii de știință. „În schimb, copiii fără o astfel de expunere judecau personajele ca fiind ficționale”, scriu cercetătorii.

Raptor gif

Sursa
Reclame

Un gând despre „Religia provoacă retard mintal …

Adăugă-le pe ale tale

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: