Blogu` lui Leviatan

Moaștele din Fălticeni, nu tot oase de porc?

Basilica IlieDin frumoasa și pitoreasca Moldovă vine o altă știre, cu alt pelerinaj. Doar că de data asta e vorba de Moldova de dincoace de Prut.

Mâine, 20 iulie 2014, în Fălticeniul școlii lui Nică a lui Ștefan Apetrei, va avea loc o procesiune cu o raclă. Raclă ce conține niște moaște. Ale …unora … Epictet şi Astion. Cred că ne mai amintim știrea aia din 2009, când, la mănăstirea Celic Dere, din Tulcea, moaștele lui Epicte și Astion s-au dovedit a fi …oi și porci.

Ca să nu spuneți că scriu tâmpenii … uite frumusețe de știre de pe Basilica:

Biserica „Sfântul Ilie“ din Fălticeni îşi serbează duminică, 20 iulie 2014, hramul. Cu acest prilej, în ziua pomenirii sfântului, după Sfânta Liturghie, va avea loc un pelerinaj cu racla în care se află fragmente din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, oferită în dar de IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Procesiunea prin dreptul bisericilor din Fălticeni se va desfăşura cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Mâine-seară se va sluji Vecernia unită cu Litia, iar duminică dimineaţă, de la ora 7:00, se vor oficia Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. [ … ]

Oare nu e vorba de aceeași raclă? Cu exact aceleași oase? Pentru că mai e și reputația donatorului moaștelor, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Șpăgarul, cel care servea plicuri groase de la obrazele subțiri care voiau sa ajungă preoți. Păi dacă a fost omul în stare să ia banu și să îl bage pe ăla direct în anul III al facultății de Teologie, de ce nu ar fi fost destul de lipsit de ”morală creștină” să le trimită alora o casetă cu oase de …bibilică?

Și ca încheiere, o dedicație, o piesă a băieților de la Cluj Napoca, TRUDA, pentru că asta sunteți, o țară a pupătorilor de moaște:

Un răspuns la „Moaștele din Fălticeni, nu tot oase de porc?

  1. La fel si anul asta. Eram prin centru cu taicamiu la o bere cand treceau astia si i-am amintit de faza din Tulcea. Un crestinopat de la masa alaturata s-o uitat la mine mai sa-mi dea cu halba in cap sau sa ma ia la injuraturi. Unii incercau sa mearga in genunchi pe langa racla dar s-au lasat.

    Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star