Dan Tănăsescu loveşte … pe bani

Ura … Dan Tănăsescu loveşte din nou. Şi tura asta o face pe bani. Mulţi.

De câteva zile circulă intens pe Facebook şi probabil şi pe alte reţele de socializare, o fotografie care în partea stângă îl arată pe Patriarhul Daniel îmbrăcat în straie bisericeşti aurite şi cu toate accesoriile de rigoare, iar dedesubt scrie: „Biserica Ortodoxă Română a avut un profit de 85 de milioane de euro în 2011”. Iar în partea dreaptă este înfăţişată o bătrână adusă de spate, îmbrăcată sărăcios şi într-o atitudine umilă, iar pe fundal se poate observa o biserică, imaginea fiind însoţită de explicaţia: „În România 32,2% din bătrâni trăiesc sub limita sărăciei cu pensii sub 200 RON.” Mai jos cu litere mari este scris: „Ţi se pare corect? MIE NU!”

propaganda-anti-bor

Şi ţie ţi se pare corect? Pentru că nici mie. În condiţiile în care BOR încheie fiecare an pe profit enorm, lăudându-se că ei fac opere caritabile, dar cheltuind 98% din buget pe administrative, nu e corect. Există organizaţii foarte mari în Europa care alocă peste 90% din buget acţiunilor filantropice şi restul în administraţie. Şi tu vii şi îmi spui că ar trebui să mi se pară corect? Marşi…

Nu ştiu cine este autorul acestui mesaj, dacă este un profesionist sau nu, dar în mod sigur este un mesaj de propagandă şi manipulare.

Serios? Şi de ce mă rog? Pentru că în imaginea aia e ilustrat adevărul. O ţară întreagă priveşte cum popii umblă spoiţi în aur şi în limuzine, în timp ce bolnavii stau la cozi în spitale, în timp ce canceroşii se roagă de CASS pentru doza zilnică de morfină? Eşti idiot, mon-cher. Aia nu e manipulare! Aia e realitatea.

În primul rând se mizează pe contrast şi pe impactul emoţional: straiele scumpe ale Patriarhului şi atitudinea mândră, în contrast cu sărăcia, umilinţa şi neputinţa bătrânei. Apoi se oferă cifre foarte exacte, pentru a da şi mai multă autoritate şi credibilitate mesajului.

În primul rând se oferă cifre exacte. Pentru că asta e menirea oricărui mesaj care are pretenţia că vrea să deştepte publicul: să ofere informaţii la obiect, şi cat mai scurte, pentru a putea fi reţinute de public. Impact emoţional? Imaginea nu face decât să te îndemne să citeşti textul, pentru a nu trece neobservată. Ce anume, acolo, e greşit? În acel text? Când acea imagine a fost editată, în România încă existau pensii de 40 lei.

Nu spun acum că preoţii ar fi toţi nişte sfinţi şi nişte preacucernici, pentru că nu este asta realitatea. Mulţi au intrat în rândul slujbaşilor bisericii pentru bani şi o serie de avantaje, alţii sunt ofiţeri sub acoperire ai serviciilor secrete, sau masoni infiltraţi pentru a submina din interior instituţia. Dar totuşi avem parte aici de o manipulare grosolană, care ţine de proporţii şi context.

Măi … iar masoni? Iar servicii secrete? Iar nu-i bun ceva în biserică şi dăm vina pe alţii? Corecţie tinere: nu mulţi ci TOŢI au intrat în rândul preoţiei pentru asigurarea situaţiei financiare şi a statutului. Nu există preot care să nu o fi făcut. Cei care se poartă cu adevărat omeneşte sunt puţini. Culmea: ăia sunt primii care vor recunoaşte că au intrat acolo pentru bani, restul fiind … adjuvante.

Şi iar manipulare? Prezentarea adevărului e oare o manipulare atât de grosolană? Sau practicăm politica struţului?

Poate nu aţi observat, dar de câte ori se aproprie o mare sărbătoare ortodoxă, cu rezonanţe profunde în tradiţia poporului român, începe o campanie de discreditare, ponegrire şi decredibilizare a Bisericii. În presă au apărut din nou ştiri care arată fie luxul şi opulenţa în care trăiesc înalţii oficiali ai BOR, complicitatea acestora la diverse infracţiuni sau afaceri nu tocmai cinstite, informaţii despre fonduri şi finanţări pe care statul le acordă Bisericii, ori scandaluri sexuale cu preoţi sau călugări homosexuali, violuri etc.

Sunt prezentate o serie întreagă de ştiri de genul ăsta şi în restul anului. Au… stai, am uitat, creştinii au câte o sărbătoare mare în fiecare lună … Aha … şi aşa ai ajuns tu la concluzia că ştirile alea sunt sincronizate cu sărbătorile voastre. Măi tinere, ştirile alea reprezintă realitatea: preoţi beţi, la volan, popi curvari, indiferent dacă sunt gay sau nu, popi infractori, dealeri de droguri si femei.

Fonduri enorme care vin de la stat pentru a susţine o maşinărie de vot enorma, o organizaţie mafiotă, al cărei singur scop e sa facă bani şi să acumuleze putere.

Acest mesaj manipulează pentru că, prin contrastul prezentat, face ca bogăţia şi opulenţa Bisericii să pară exagerat de mare. Dacă stăm să ne gândim, anual ies din ţară cam două treimi din PIB-ul României (aprox. 80 de miliarde de euro) în contul firmelor şi băncilor străine care fac afaceri la noi în ţară, iar din ce rămâne, mai fură şi ai noştri câteva

Îmi dai şi mie sursele de informare? De unde ai obţinut tu cifra aia enormă, de 80 de miliarde? Asta în condiţiile în care PIB României în 2013 a fost de circa 143 miliarde euro, conform Forbes?

Aşa că o sa te rog să cauţi informaţiile mult mai atent. E imposibil ca mai bine de jumătate din PIB-ul unui stat sa fi părăsit teritoriul lui.

Când vine însă vorba de profitul firmelor care activează in România … cine nu te lasă să îţi deschizi o afacere de succes şi să îţi muţi ulterior banii în conturi externe? Iar eşti idiot?

Despre furat … nimic de zis, dar nu se ridică la câteva miliarde. Poate la ordinul sutelor de milioane.

Cele 85 de milioane de euro, cât se presupune că ar fi profitul BOR pe 2011, sunt în consecinţă un mizilic pe lângă marile tunuri date de străini şi politicienii noştri în combinaţie cu clientela lor. Cu vreo 2 – 3 săli de sport Elena Udrea ar toca rapid aceşti bani în câteva luni. Dar în comparaţie cu bieţii pensionari, care trăiesc cu 200 RON pe lună, 85 de milioane de euor este o sumă exagerat de mare, mai ales că slujitorii Domnului propovăduiesc cumpătarea, modestia şi smerenia.

Primo: nu se presupune. E o chestie sigură, scoasă din rapoartele lor. Nu au scos niste finanţişti cifra aia din stomac, aşa, de plăcerea de a vă face vouă reclamă gratis.

Secundo: am vorbit mai sus de suma pe care o vehiculezi

Terzzo: una din sălile alea de sport costă cca 1 milion. Euro. Ia ghici câte se puteau face cu profitul BOR, şi mai rămâneau la bugetul statului nişte bani.

Cât despre ce predică popa … nimeni nu îşi mai face iluzii că ceea ce spun ei e real. Toţi ştim că mănâncă căcat despre iubirea de arginţi, în timp ce se plimbă în maşini de zeci de mii de euro şi stau în vile de sute de mii.

Să mai ţinem cont şi de faptul că aceşti bani nu sunt deţinuţi de persoane fizice ca în cazul afaceriştilor sau politicienilor care iau şpagă, ci aparţin Bisericii ca entitate juridică, asemeni unei companii sau instituţii.

Şi biserica face ce are ea chef, inclusiv campanii electorale, fără a da socoteala statului, fără a plăti impozite, fără a … nimic. Cer bani de la stat pentru plata preoţilor şi profilor de religie … îndobitocire, în timp ce ei fac profituri uriaşe.

O cifră de afaceri de 3,+ miliarde euro nu e deloc de neglijat. Cei mai mari jucători din economia română sînt în ultimi ani Petrom (cu o valoare de piaţă de 8,3 miliarde euro), BCR (peste şase miliarde euro, la preţul plătit de austriecii de la Erste la achiziţie în 2005) şi BRD Societe Generale (5,6 mld. euro – valoare bursieră). Pe locul 4, se află Biserica Ordodoxă Română cu o ,,cifră de afaceri“ de peste 3 miliarde de euro anual, depăşind companii precum Alro Slatina, Hidroelectrica, Banca Transilvania sau cel mai mare lanţ de retail local – Metro România. Dacă avem însă în vedere că BOR are de recuperat aproximativ 200.000 de hectare de pădure la nivel naţional, cu o valoare estimată de circa cinci miliarde de euro, precum şi piese aflate în circuitul muzeelor sau parte a tezaurului de la Moscova revendicat de statul român, avuţiile Bisericii ar depăşi pragul de zece miliarde de euro.

Şi ca orice entitate juridică, aparţinând statului, acei bani ar trebui, cumva, să se întoarcă în economie, nu în buzunarele popilor.

Cât despre spagă … Cât mai costă o parohie la oraş, mai nou? 20000 de coco? Sau undeva pe acolo, nu?

Propaganda pe care o realizează fotografia analizată, urmăreşte două scopuri: 1. să atace şi să şubrezească imaginea Bisericii, îndepărtând astfel oamenii de credinţă şi 2. să abată atenţia de la adevaratele cauze, care au împins şi împing în continuare România spre sărăcie, haos social şi dezastru.

Imaginea are de fapt alte rosturi:

 1. Să arate unora realitatea din spatele declaraţiilor prelaţilor jegoşi de pe la noi, din Mioriţa. Pentru că ceea ce declară şi ceea ce se întâmplă în realitate nu bate de nici un fel.
 2. Să arate oamenilor care votează în continuare politicieni idioti, care merg mână în mână cu biserica, unde se scurg sume enorme de bani; 540 milioane RON anual, bugetul cultelor. 400 milioane Euro, Catedrala Mântuirii Buzunarului, etc.

Pentru că pensionarii sunt săraci şi nu au ce mânca ar fi de vină Biserica, pentru că face profit şi nu plăteşte impozite la stat, dar primeşte finanţare de la acesta, nu guvernul şi preşedintele care au distrus economia, au îndatorat ţara şi au vândut-o la străini şi nu legile impuse din afară, adoptate tacit chiar în aceste zile, care contribuie la ruina naţiunii, a statului de drept şi a independemţei şi suveranităţii naţionale!

Pentru că pensionarii nu au un trai decent sunt de vină politicienii care scurg bani către BOR şi ale sale structuri satelite (SRL-uri) şi care nu impun impozitarea bisericii pentru tot ceea ce înseamnă venituri.

Dar şi BOR pentru îndobitocirea populaţiei, pentru un control mai uşor, îndobitocire care, mai târziu, nu le va asigura un trai liniştit. Aşa că nu mânca răhăţel cu ocaua, că sunt ambele instituţii la fel de vinovate. BOR nu e decât o uriaşă entitate politică.

Aş avea în colcluzie două întrebări, menite să clarifice problema:

 1. Dacă Biserica nu ar face profit şi preoţii ar umbla în zdrenţe, fiind smeriţi şi umili, pensionarii şi săracii României ar trăi mai bine?

 2. Dacă unii preoţi sunt corupţi, afacerişti şi încalcă cuvântul lui Hristos, asta înseamnă că trebuie să ne îndepărtăm de credinţă, să o dispreţuim şi să nesocotim învăţătura creştină?

Păi o să îţi răspund eu simplu.

 1. Probabil că da. Pentru că mult mai mulţi bani ar ajunge către populaţie, prin diferite servicii. Ai avea un sistem medical care chiar să funcţioneze, ai avea un sistem de pensii care chiar să poată susţine pensionarii, şi multe altele.

Numai cheltuielile cu susţinerea cultelor ar acoperi 20% din deficitul bugetului de pensii, incluzând la acele cheltuieli cei 400 milioane de euro preconizaţi a fi cheltuiţi pe Catedrala Măsii.

 1. Toţi preoţii sunt corupţi / coruptibili, afacerişti şi javre. Şi învăţătura creştină pe care o propovăduieşti cu atâta sârg nu e altceva decât un maaaaare rahat menit să manipuleze mase. Adică … exact ce îi acuzi pe ăia care au publicat imaginea aia că fac, aşa că mergi liniştit şi suge ţâţa popii.
 Sursa
Reclame

6 gânduri despre „Dan Tănăsescu loveşte … pe bani

Adăugă-le pe ale tale

 1. aham, deci BOR are ‘profituri enorme’ din traficul de femei, droguri, armament si in subsidiar lumanari si icoane..e mai tare decat cartelurile mexicane! .prietene, tu constientizezi ce balarii scrii?

  Apreciază

 2. ps
  iar ‘fondurile enorme’ de la stat reprezinta 0,08% (?) din PIB impartite cultelor recunoscute
  .mediafax.ro/social/cultele-primesc-in-2013-de-la-buget-487-4-milioane-lei-respectiv-0-08-din-pib-10574150
  monstruos! cu banii astia se faceau 10 metrii din faimoasele autostrazi Bechtel..
  .

  Apreciază

 3. Anul trecut s-au alocat 540 milioane RON, Kosk. Nu fi idiiot si cauta in alta parte sursele, daca chiar vrei cifre. Nu e musai sa ma crezi pe mine.
  Catedrala pulii o sa ajunga la final la 400 milioane EURO. Asa ca … misca frate in alta parte. Cifrele vorbesc, nu declaratiile lor sau ale unuia ca tine.

  Apreciat de 1 persoană

 4. pps
  pai sa-ti explic nominal: popa din satul meu (de aceeasi varsta cu mine,un fost amic) conduce un Tuareg cumparat din banii familiei sale din vanzarea unor terenuri, io platesc o cotizatie anuala de (benevola) de 20 RON+calendar 5 RON+ 5 RON (benevol) la boboteaza, si ATAT..se cheama ca e ‘bandit’?

  Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: