Catedrala Mântuirii Neamului … în Franţa

Articolul pe care îl veţi citi este preluat de pe un site francez care încearcă să privească România dintr-o altă perspectivă. Articolul original se numeşte „Biserica Ortodoxă nu cunoaşte criza”

Deşi România este una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europene , edificiile religioase înfloresc . O anchetă asupra unei Biserici omniprezente, a cărui influență se extinde mult dincolo de sfera ecleziastică.

images (3)

În spatele Palatul Parlamentului, pe un teren de unsprezece hectare oferit de stat, zeci de macarale sunt ocupate. Aici se va ridica în câțiva ani cea mai mare catedrală din ţără. Cunoscută ca „Catedrala Mântuirii Neamului”, proiectul a fost lansat la începutul anului 2000 de către Patriarhul Teoctist, care a murit în 2007. .

Un proiect imens. Catedrala va putea găzdui peste 5.000 de credincioși și cupola va fi mai mare decât palatul lui Ceaușescu. Ceea ce o face cea mai înaltă clădire din țară. Acesta va fi, de asemenea, înconjurat de o bibliotecă, un hotel pentru pelerini, precum și reședința șefului Bisericii Ortodoxe. Totul amenajat pe trei niveluri .

Dar toate acestea vine la un preț, care nu este încă bine stabilit . Bugetul inițial prevăzut 400 de milioane de euro, dar Biserica Ortodoxa a indicat, prin comunicate de presă, că bugetul va depăşi puţin peste 200 de milioane de euro, după care au re-corectat la 100 milioane dolari, fără finisaje. O sumă imposibil de verificat, Secretariatul de Stat pentru Culte reușind să ne lumineze asupra acestui buget redus, care este rar în construcții .

Contribuția financiară a Statului nemulţumeşte.

Ceea ce este sigur, și ce înfurie asociațiile laice, este că o parte din sumă va fi plătită de statul român. Toma Patraşcu, vice – preşedinte al Asociaţiei Umanist – Seculare Române este indignat de imixtiunea statului în treburile Bisericii.

„Noi nu ne opunem construirii acestei clădiri , ci participarii financiare a statului . Aproximativ 32 de milioane € au fost colectate de către stat, primării și consilii județene. Fără a lua în calcul terenul, prețul este de aproximativ 200 de milioane de euro . „

De partea cetățenilor , opiniile sunt amestecate . Potrivit unui sondaj realizat în 2011 de către Fundația Soros , 61 % dintre români au fost în favoarea construcției catedralei . Dar 58 % au refuzat participarea financiară a statului în proiect .

În căutare unui nou trend.

Pentru practicanţi, această construcție este în mare parte o modalitate buna de a reda strălucirea capitalei României. „Catedrala poate găzdui o mulțime de credincioşi, Bucureștiul urmând să devină, în viitor, un oraş simbol al ortodoxiei” a glumit Caterina, o blondă ascuns sub un voal alb, cu care ne-am intersectat la intrarea unei biserici.

Aceeași poveste pentru Alexandra, o studentă la conservator. „Noi întotdeauna am spun că există destule biserici din București . Desigur, asta nu e rău, dar ele sunt de multe ori mici și dărăpănate. Această catedrală modernă ne va da un suflu nou.”, spune tânăra .

Gata să intre o biserică din Calea Victoriei, Marius,un tânăr de treizeci de ani, bine făcut, se arată destul de nehotarât în ceea ce priveşte construcţia. „Eu nu sunt împotriva ei , dar mă tem că aceasta va rămâne o idee frumoasă. Pare atât de disproporționată şi nu ar trebui să aibe soarta Sagrada Familia ( Barcelona -o catedrală în construcție din 1882 , ed . ) Ar fi devastator pentru credincioși deoarece mulți dintre ei o așteaptă.”

Influența Bisericii în societate

Într-o țară în care peste 87 % din populație este ortodoxă , greutatea a Bisericii nu se limitează doar la sfera religioasă. Ea are, de asemenea, o influență politică și socială reală , favorizată de statutul său special.

Activitățile sale economice sunt scutite de impozit iar Statul, deși laic, finanțează salariile preoților și a profesorilor de educație religioasă. De exemplu Biserica are peste 8.500 de hectare de teren agricol, pentru care a primit 5 milioane dolari în subvenţii. În fiecare an primește de la Stat echivalentul a 0,4 % din produsul intern brut , circa 540 milioane de euro. De două ori mai mult faţă de cercetare.

Biserica , de asemenea, intervine şi în problemele din educație. În 2006, ea a avut un succes deosebit reuşind să elimine teoria evoluției din manualele de biologie. Influența sa se extinde de asemenea şi în politica. Implicate în campanii, ele reprezinta legătura dintre liderii politici şi cetăţenii de rând.

„În timpul campaniilor electorale, politicienii fac vizite inopinate la patriarhie. Acele vizite nu s-ar face dacă nu ar exista beneficii directe de obţinut” a glumit Toma Patrascu .

Asociația sa a pledat pentru crearea unei legi de contribuție voluntară către Biserică.

„Acest lucru ar reduce finanțarea din fonduri publice, care nu sunt transparente. Și le-ar înlocui cu o taxă plătită în mod voluntar de către credincioși.”

O idee încă în stadiu de proiect, care ar putea foarte bine să rămână în acest stadiu, atâta vreme cât Biserica Ortodoxă este indisolubil legată de puterea politică .

lady_gaga_va_canta_in_catedrala_mantuirii_neamului

Reclame

Un gând despre „Catedrala Mântuirii Neamului … în Franţa

Adăugă-le pe ale tale

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: