Blogu` lui Leviatan

Spitale, NU Biserici

Și bisericile sunt spitale

În legătură cu anunțul intitulat “Vrem spitale, nu catedrale!” al Asociației Secular Umaniste din România  (ASUR) postat pe o rețea de socializare pentru o campanie publică împotriva sprijinului acordat Cultelor de către Stat și preluat de cotidienele Evenimentul Zilei și Adevărul în edițiile electronice din 28 decembrie 2013 reaminitim:

Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România este constitutional și legal, fiind consecința confiscării proprietăților bisericești prin legea secularizării din anul 1863 și de către regimul comunist din România după anul 1948. În România, conform Constituției și Legii Cultelor nr. 489/2006, Cultele sunt autonome față de Stat și beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituală, socială, educațională și culturală în favoarea societății românești. Reamintim că sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României și respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 ori mai puțin decât bugetul pentru sănătate. În majoritatea țărilor Uniunii Europene Cultele religioase se bucură de sprijin financiar din partea autorităților de Stat și de facilități pentru rolul și activitatea lor în societățile respective.

 

Cuza nu a confiscate niciodata proprietatile Bisericii Ortodoxe Romane. In 1863, cand s-a dat legea secularizarii averilor manastiresti, Biserica Ortodoxa Romana nu exista ca  si institutie. A devenit autocefala abia in 1872.

In Romania cultele religioase sunt autonome si ar trebui sa fie autonome si financiar, nu sa solicite autonomie doar in privintele care le convin lor mai mult.

Reamintesc ca sprijinul oferit de Stat BOR s-a dublat, triplat si asa mai departe, desi procentele alocate sanatatii si educatiei au ramas aceleasi in ultimii ani, la fel ca si bugetele pentru cercetare i altele.

In alte state ale UE  Biserica se bucura de sprijin din partea statului, punctual, pe fiecare proiect in parte, pentru ca acolo chiar exista proiecte in beneficiul societatii.

 În România nu se închid spitale și școli din cauza Bisericii, ci din cauza scăderii numărului populației și pentru că au apărut spitale și școli private. În același timp, menționăm faptul că Biserica desfășoară o consistentă operă socială, medicală și educațională în societate pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit numai anul trecut aproximativ 70 milioane de lei (aproximativ 16 milioane euro). Între instituțiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române se numară 44 instituţii medicale şi farmacii, inclusiv un spital (Providența – Iași).    De altfel, biserica prin slujbele ei într-o comunitate este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte și fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu și de semeni.

In Romania se inchid spitale si scoli pentru ca personalul angajat in ele nu mai poate fi sustinut financiar de catre stat. Pentru ca salariile medicilor costa, pentru ca fiecare echipament cu care ar trebui dotate necesia bani.

In Romania prezenta bisericii se face simtita numai atunci cand are nevoie de bani. Nu exista case de bartrani patronate de biserica in care sa poata fi cazati gratuit batranii fara putere financiara si fara adapost. Nu exista adaposturi pentru persoanele ramase fara case, pentru copii adunati de pe strazi, din familii dezorganizate.

Opera educationala a bisericii se rezuma la a lupta impotriva mijloacelor de contraceptie, a avortului, a sexului premarital. Atat si nimic mai mult. Nu am vazut nicaieri actiuni culturale patronate de vreo biserica, care sa nu fi avut subiect religios.

Institutiile medicale aflate in subordinea bisericii nu ofera nici un avantaj. Acolo bolnavii sunt tratati exact ca in alte spitale, cu aceeasi bani, proveniti tot de la stat, ba inca li se mai neaga si anumite drepturi: daca ma duc intr-un spital al bisericii si cer mi se faca un avort, voi fi refuzat categoric, ca nu e crestineste.

 Dacă în trecut activiștii ideologiei ateist-comuniste din România au limitat prin mijloace represive prezența și activitatea Bisericii în societate, azi noii ideologi secular-umaniști încearcă să combată Biserica prin propaganda tendențioasă. De altfel, așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, ASUR are doar inițiative propagandistice cu scopul învrăjbirii societății românești împotriva Cultelor religioase. Probabil se încearcă și o justificare a fondurilor primite din străinătate, așa cum s-a menționat în presa românească în ultimii ani.

Comunismul si ateismul nu sunt una si aceeasi. Dovada ca al BOR cap actual a fost un comunist de mare succes. La fel ca si multi alti inalti prelati, preoti de rand si alte cadre bisericesti.

Comunistii nu au limitat prezenta bisericii in societate ci doar i-au taiat robinetul de alimentare din banii statului.

Initiativele ASUR au rol de separare a bisericii de puterile statului. Luati-va jucariile si mergeti in curtea voastra si nimeni nu o sa se ia de voi.

În concluzie, spre deosebire de ASUR, Biserica noastră construiește Altare sfinte, nu demolează suflete.

Voi, prin propaganda crestina pe care o duceti, distrugeti oameni. Tinand femei in familii in care sunt abuzate, tinand copii tot acolo, pentru ca nu e crestineste sa rupi familia, dati nastere la viitoarea generatie de infractori.

Cat despre sfintenia altarelor voastre …. cat de sfant e un altar in care slujeste un preot care cere favoruri sexuale de la studenti la Teologie (Tomis) sau in care intalnesti preoti care refuza un loc de veci pentru ca nu i s-a dat suma pe care a cerut-o? Cine ce distruge domnilor? Voi, oamenii si statul? Sau ASUR puterea voastra de a va juca cu banul public?

5 răspunsuri la „Spitale, NU Biserici

 1. Religia crestina nu a vindecat niciodata sufletele, ci doar le-a schilodit. Uitati-va asa-numitii credinciosi cum au sufletele, cat de chinuite sunt, fara ca macar sa isi dea seama

  Apreciază

 2. ,,Opinia publică,, adică organizaţiile anticreştine,gen ASUR şi cele ale homosexualilor,gen ACCEPT,sfidează adevărata opinie publică,adică societatea creştină.
  Biserca există de peste 2000 ani.Organizarea bisericelor locale este consecinţa apariţiei statelor naţionale.B.O.R. s-a format din asocierea a două mitropolii existente,Mitropolia Ungro-Vlahiei şi Mitropolia Moldovei,la care s-a adăugat mai târziu Mitropolia Ardealului.Prin Tomosul de Autocefalie,Patriarhia Ecumenică a consfinţit ceea ce exista de fapt.

  Apreciază

 3. Particip nu numai la Sfânta Liturghie,dar şi la activitatea social filantropică a bisericii.Dacă presa ar fi obiectivă ar vorbi despre această activitate,şi nu ar da curs actiunilor răutăcioase ale ASUR şi ACCEPT.
  Număraţi spitalele şi şcolile BOR şi cele ale ASUR.
  Când credincioşii BOR,au donat bani pentru creştinii din Siria,opnia publică anticreştină,adică reprezentanţii a10% din populaţie a sărit ca arsă.Ar trebui ca organizaţiile amintite şi altele ca ele,să îi lase pe credincioşi în pace,şi eventual să se preocupe de ateii şi mai ales de homosexualii din Orientul Mijlociu.Acestia din urmă au probleme mai mari decât creştinii,riscând să fie omorâţi cu pietre.

  Apreciază

 4. Biserica nu reprezinta opinia publica ci propriile interese. Ceea ce e clad dovedit de cativa ani. BOR exista, legal de la 1872.Atata vreme cat nu avea personalitate juridica … nu exista. Indiferent ca erau mai multe ale popii imprastiate.

  Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star