De ce să nu judecăm preoții?

Sunteţi nemulţumiţi de preoţi? Dar oare ce-aţi făcut pentru preoţi, ca să fiţi mai mulţumiţi?

Pai cam cred ca s-au facut destule : au fost scutiti de taxe, li se fac biserici pe banii altora, se plimba cu limuzinele, etc, s.a.m.d. Poate ca am facut cam prea multe.

Altă pricină care te împiedică de la spovedanie e că judeci preoţii; eşti nemulţumit de preot;  iar de care-ai fi mulţumit ţi-e frică. La unul nu te lasă păcatele lui, la altul nu te lasă păcatele tale.

Pai … sa mi-l arate si mie careva pe popa intreg la cap care nu se imbuiba din avutul obstesc; masina, casa, acareturi. Ca pe aia senili, ca pr. Cleopa … nu ii mai punem la socoteala, ca oricum sunt prea putini.

Orice duhovnic – indiferent de bogăţia, sărăcia, cultura mai puţină, sau chiar şi sărăcia morală – este reprezentantul lui Dumnezeu, trimisul lui Dumnezeu, şi credincioşii n-au nici un motiv de a-l ocoli. Darul acesta e în atârnare de Dumnezeu nu în atârnare de omul care-l poartă.

Cu cat e mai trimis de domnul, cu atat tarifele lui sunt mai mari. Hai sa facem o diferenta intre cele practicate de popa paroh de la bunica din sat si ala care e protopop, care e mai cu har decat ala din satul Cucuietii de Sus. Asa ca … mi se pare absolut normal sa nu ma duc sa ii dau aluia care isi tranteste doua palate si banii bunicii mele, ca sa … isi termine ultima balama aurita de la poarta.

Prin glasul slugii Sale Dumnezeu te iartă, Lui te mărturiseşti în faţa altarului. Nu de la tine se cer calităţile preotului; de la tine se cere căinţa din inimă şi voinţa de-a te îndrepta.

Si vointa de a sta ca oaia in fata aluia care iti ia banii, casa si tot ce ai mai adunat intr-o viata, asa cum a facut si asta din clipul de mai jos, din jud. Bacau, com. Margineni.

Sunteţi nemulţumiţi de preoţi? Dar oare ce-aţi făcut pentru preoţi, ca să fiţi mai mulţumiţi? Cerut-aţi de la Dumnezeu un copil măcar, pe care să-l închinaţi slujirii lui Dumnezeu? Credeţi că vina o poartă numai ei? – Ei sunt fiii voştri; cum i-aţi născut, aşa-i aveţi, ca oameni! Ce le băgaţi de vină?

Am mai spus ce am facut pentru preoti. Iar sa  ma apuc acum sa torn plozi pentru ca asa ii place mariei sale biserica … sa ma scuzati, dar ma cam cufuresc in vointa si placerile ei. Ei sunt fii unora dinre noi, dar au fost in asa hal pervertiti de aia din tagma voastra incat au ajuns de nerecunoscut.

Vă trebuie preoţi mai buni? – Naşteţi-i! Nu mai staţi cu gânduri ucigaşe împotriva copiilor, că nu ştii în calea cărui mare dar de la Dumnezeu te-ai găsit împotrivă – şi ai să dai seama – de aceea mai bine gândiţi-vă şi rugaţi-vă lui Dumnezeu, ca ai voştri copiii să-I fie slujitori între oameni!

Ne trebuie si politicieni mai buni, si economisti mai buni. De ce numai preoti mai buni ne-ar trebui? De aia nu avem nevoie. Avem nevoie de oameni care sa incerce sa ridice ceea ce voi, preotimea, in complicitate cu politicienii, ati distrus: gandirea libera si fara ingradiri, principii morale care sa izvorasca din interior si nu din cartea de basme a crestinismului.

Acelasi cretin senil dintotdeauna

(Părintele Arsenie Boca, Cuvinte vii, Ed. Charisma, Deva, 2006, p. 58)

Anunțuri