Crima – singurul pacat negociabil

Unul dintre cele mai importante pacate ale crestinismului, prins si in decalog, este omorul. Fie el in formele ne intentionate, omor din culpa sau loviturile cauzatoare de moarte, fie in cele premeditate, omor deosebit de grav sau multiplu asasinat. Si era pedepsit de biserica primara, mult inaintea aparitiei codurilor penale moderne, cu moartea, desi multe alte fapte primeau aceasi pedeapsa.

Singurele omoruri care nu erau pedepsite erau cele comandate de insasi institutia bisericii. Acele asa zise pedepse aplicate tuturor celor considerati indezirabili, fie ei atei, vrajitoare, eretici sau pagani.

A existat o perioada in Franta regala cand orice catolic credincios putea, daca intalnea pe drum un hughenot, sa ii ia gatul fara sa raspunda in nici un fel, penal sau civil. Si asta la indemnul atotputernicei biserici.

Cam la fel se intampla astazi in statele care isi bazeaza legile pe fundamentalismul islamic. Orice „drept-credincios” poate executa pe orice „infidel” pentru acuzatii care de care mai tampite, de la hulirea legilor islamice pana la a profetului.

Ma intreb acum, la modul serios, daca si alea nu sunt tot crime. Daca in momentul in care iti executi vecinul de pe palier pentru ca e gay sau cand dai foc unei cladiri pentru ce e locuita numai de necredinciosi nu comiti tot o crima punand capat unor vieti asupra carora tu nu ai nici un drept.

Si ajung usor-usor la concluzia ca in ori ce religie crima este un pacat negociabil. Daca e facuta in numele zeului la care se apleaca o majoritate covarsitoare a unei comunitati, aceasta nu va fi in veci pedepsita. Ba dimpotriva, va fi incurajata. Cei care au studiat nitica istorie stiu ca exista in fiecare era cate o bucatica de cateva zeci de ani in care linsajul nu numai ca nu era interzis, dar era si incurajat: progromurile tiganilor si evreilor si vanatorile de vrajitoare in Europa Evului Mediu incurajate de Sfanta Inchizitie, linsajul negrilor in America de Nord dupa abolirea sclavie incurajat de toti cetatenii de culoare alba, executiile in masa ale evreilor, tiganilor, handicapatilor din cel de-al doilea razboi mondial incurajate de conducerea celui de-al III-lea Reich, si multe, multe altele.

Regula functioneaza azi cam cum o descria regretatul George Carlin:

„Crezi in Dumnezeu?”

„Nu!”

„Mori !!!”

„Crezi in Dumnezeu?”
„Da.”

„Dumnezeul tau e si Dumnezeul meu?”

‚Nu !!”

„Mori !!!”

Si asta fara a se mai pune nici un fel de pret pe valoarea unei vieti umane sau fara a se lua in calcul macar costurile necesare acelui om sa ajunga la maturite, ca sa poata la randul lui produce.

Religia, in toate formele ei institutionalizate, a ajuns astazi cel mai eficient si mai nemilos calau, executand zilnic mii de oameni.

De aceea, fara nici o urma de regret, il putem numi pe Dunmezeu, Iehova, Allah sau cum i se mai spune, cel mai sadic si mai descreierat criminal al tuturor timpurilor iar crima, cel mai mare rau pe care il poate face o fiinta umana, un pacat negociabil.

Anunțuri