Rabdare crestineasca …

Din ce in ce mai multi oameni din zilele noastre refuza sa traiasca intru rabdare. Daca cineva este cuprins de o boala, nu asteapta vindecarea cu rabdare, ci se revolta si isi blesteama viata. Iar daca isi aduce aminte ca exista si Biserica, vrea de la ea rugaciuni rapide pentru inlaturarea bolii.

Ioi … fratioare… Pai io daca racesc si ma duc azi la medic, cu 40 grade febra si tuse convulsiva, ma astept ca in urma tatamentului in 2-3 zile sa scap cel putin de febra, daca nu si de tuse. Biserica aia crestina, daca tot are pretentia ca sacro-terapia vindeca, ar putea si ea sa faca la fel. Daca nu 2-3 pai atunci macar 4-5 … !!! Adica … na … cu 40 febra … intr-o saptamana dai coltu` si nu prea mai are rost rabdarea aia a voastra.

Insa cel care se afla in suferinta trebuie sa-i gaseasca sensul pozitiv, acela de a creste spiritual prin ea. Trebuie sa vada in ea un mijloc pedagogic al purtarii de grija a lui Dumnezeu de a spori in viata duhovniceasca.

Aha … Intrebare: daca fac pneumonie si nu ma duc la medic … cum mai cresc spiritual? Ca aia te cam curata si nu prea mai ai timp sa te dezvolti. A….. frumoasa purtare de grija a Barbosului, cum ii spune o amica, cand te procopsesti cu o leucemie limfoblastica. Sa vezi tu atunci ce te ridici spiritual.

 Sfantul Grigorie Palama spune ca dupa cum plantele trebuie sa sufere toate incercarile aduse de schimbarea anotimpurilor, pentru a creste si a rodi, asa si credinciosul trebuie sa rabde chinurile de voie si pe cele fara de voie, spre a ajunge la desavarsire. Asadar, sa nu ne revoltam atunci cand suntem in suferinta. Sa o rabdam cu credinta si sa fim siguri ca atunci cand va fi momentul potrivit, Dumnezeu o va ridica de la noi.

Da. De cele mai multe ori God(zilla) ridica suferinta prin moarte. Adica .. a incercat vreunul din voi sa apeleze strict la sacroterapie ??? Nu-i asa ca e frumos cand tre sa te trateze medicii cu forta, ca te-au cules ambulantierii de pe strada ? Sa rabdam … sigur: dupa 40 de grade rabdam orice, ca oricum nu mai suntem constienti. Sau daca suntem vag constienti … procesorul e asa de parlit ca oricum ne doare-n basca. Si ajungem la desavarsire repede … morti cu desavarsire

Parintele Arsenie Papacioc ne indeamna sa nu fugim de crucea pe care ne-a dat-o Dumnezeu pentru ca s-ar putea sa dam peste altele si mai grele. Deci, rabdare in orice suferinta.

Arsenie … Imi suna a naibii de cunoscut numele astuia … Aaa. E legionarul (fostul) ala senil ajuns, nu stiu cum, popa. Na … daca am ajuns sa ne invete cum sa tratam bolile unul care s-a rupt de lume acu cateva decenii, cand abia se inventase penicilina iar paracetamolul si aspirina nu erau inca pe piata … rau de noi.

Daca vorbim de rabdare, nu putem sa trecem cu vederea ca lumea in care traim este o lume plina de ceasuri: la masina, la mana, la telefonul mobil, la calculator etc. Uitati-va la un om care este in situatia de a astepta pe cineva: fie se uita permanent la ceas, fie il suna. Este chipul omului lipsit de rabdare, nu mai poate astepta cateva minute.

Hai nu ma omora … Stiu calugarii, care s-au rupt de cele lumesti, de telefoane mobile, calculatoare !!! Baaaa !!! Dati-mi unu` palme !!! Ca am uitat ca azi evidenta spagilor la manastire se tine pe laptopuri la a caror configuratie eu nici nu imi permit sa visez. Parca vad ca maine poimaine ajung baietii in fusta sa traga clopotele in functie de cum le arata Rollexul de la mana.

Si apropos de rabdarea aia… Ia sa puna careva un popa sa astepte .. In 5 minute injura, in 10 afuriseste si in 15 deja te-a excomunicat.

E o lume care se straduieste sa aiba parte de mai mult timp. Dar nu timpul, ceea ce trece trebuie sa cautam, ci vesnicia. Flamandul de timp, este cel care judeca in teremeni cantitativi, nu mai distinge nuanta, cea care marcheaza diferenta. Este asemeni celui infometat, omul care nu mai cauta sa intalneasca aroma alimentului, cea care il diferentiaza de celelalte alimente, ci cauta sa manance orice si cat mai mult.

Sigur … Cautam vesnicia de vreo 3 – 4 secole baaaiiii !!! Netotilor ! De cand a inceput medicina sa faca primele progrese. De atunci se chinuie omul sa isi lungeasca viata la vesnicie. Si de aia si-a prelungit-o cu niste ani care alora din sec 14 li se par o vesnicie. Ca pe atunci se murea la 40, azi se moare la 80 … inca o viata de om. Cat despre porcaria aia cu alimentele … ia sa nu mananci tu vreo 3 – 4 zile. Si vb dupa aia de aroma primei mancari care ti se pune in fata. Pariem ca si laturile porcilor or sa ti se para ospat regesc ?

Asa ca nu e de mirare ca vedem oameni care se uita in biserica la ceas sau indragostiti care nu sunt capabili sa se sustraga presiunii timpului si se mai uita in timpul intlalnirii din cand in cand la ceas.

Pai ce mama masii, ma? Voi aveti de gand sa ii tineti in biserica non stop ? Ca oamenii mai au si locuri de munca, la care, spre deosebire de biserica, prezenta e considerata obligatorie. Ce rabdare vrei de la un om care toata saptamana se trezeste de la 6 iar duminica, cand poate sa doarma si el mai mult, il trezesc la 7 – 8 dangatele clopotelor voastre si megafoanele instalate la misto deasupra usilor de termopan ale bisericii.

Aaa. Si indragostitii se uita la ceas in speranta ca timpul o sa curga mai incet. Sa stiti si voi, ignorantilor in ale sentimentelor ce sunteti. Cam cum va uitati voi la ceas cand stati cu vreo enoriasa mai focoasa.

Sunt multe alte situatii in care ne aratam lipsiti de rabdare. Nu voi incerca sa prezint mai multe chipuri de oameni nerabdatori, ci doar sa atrag atentia asupra a ceea ce spun Sfintii Parinti: „Dupa cum ii este imposibil omului care a murit sa paseasca, tot astfel este imposibil ca cel lipsit de rabdare sa se mantuiasca”.

Aha… Asta cum vine ?? Ca daca nu am rabdare sa stau la slujba nu o sa ajung in raiul ala al vostru, unde o sa trebuiasca sa fiu un sclav al unuia care nu s-a putut hotara in ultimele milenii daca e 3 sau e 1 ? Sau 3 in 1 ca Nesscafe-ul? Si unde statul in genunchi in fata unor ciobeni de capre,zisi sfinti parinti, e la ordinea zile? Merci … chiar n-am nevoie. O sa ajung sa imi vada ceafa (fara oglinzi) inainte sa am rabdarea de a asculta ceasuri intregi o balmajeala fara cap si coada si fara rost, cantata pe nas de unu care nu are in cap decat bani si sex.

Citatele sunt luate dintr-un articol publicat de CrestinOrtodox.

Anunțuri