Oncologie = Sacroterapie ?

Am inceput zilele trecute sa ma ocup mai indeaproape de o ruda de a mea care a fost diagnosticata in februarie, anul acesta, cu neoplasm la o coarda vocala. Si a trebuit sa fac o vizita Spitalului de Oncologie din Botosani. Practic o sectie de spital, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Mavromati” Bootosani.

Ceea ce ma izbit inca de la intrare a fost culoarul pe care se face accesul in interiorul sectiei. CA sa nu pierd vremea explicand o sa va pun o fotografie.

In locul de unde multi se asteapta sa nu mai iasa pe picioarele lor troneaza o masa incarcata cu tot felul de obiecte care de care mai inutile.

In sectia aia mai bine de 60% nu mai ies vii si totusi, in loc sa fie ajutati sa treaca in nefiinta cu demnitate, ei sunt fortati zi de zi sa se gandeasca la umilita si obedienta. Si cand spun fortati nu o spun la figurat. Pentru ca simpla prezenta a acelor „artefacte” in acea sectie nu face decat sa te forteze zi de zi sa te gandesti ca trebuie sa te supui uni zeu a carui natura e descrisa chiar de „Cartea Sfanta” intr-un mod brutal. Un misogin, un razbunator, un zeu insetat de sange, indiferent ca e vb de sangele celor din cultul lui sau din oricare altul, un zeu presupus iubitor dar care din atata iubire fata de „creatia” lui a faurit un loc`sor cald, mult prea cald, in care cei care au avut curajul sa ii calce vreodata cuvantul sa fie facuti grill pentru o vesnicie.

Acolo unde optimismul iti mai poate oferi o zi in plus pe Terra prin lupta impotriva bolii, tocmai acolo, se practica ingenuncherea omului prin vinovatie indusa si umilinta.

Si uitandu-ma printre actele lui am mai remarcat o chestie. In antetul unei institutii care se presupune ca se ocupa cu medicina, adica stiinta, exista o imagine micuta a unui sfant. Lasam la o parte numele, „Sf. Spiridon”, purtat de unul dintre cele mai mari spitale din Iasi, desi orice alt nume de doctor ar fi fost mult mai nimerit. Dar sa amestecam misticismul unei religii, presupus tolerante si iubitoare (vezi istoria crestinismului din sec IV incoace) cu evolutia stiintifica, care a salvat milioane de vieti numai in ultimul secol, pana la un nivel de imagine … mi se pare mult prea mult.

Tampitii aia care afirma ca sacroterapia functioneaza (pentru cei ce nu stiu ce e  ==> vindecarea prin rugaciune) ar trebui sa intre intr-o sectie de oncologie si sa vada acolo cate rezultate da postul si rugaciunea acolo unde nici macar medicii nu mai au puterea de a te trimite acasa decat intre 4 scanduri, cu picioarele inainte si vata-n nas.

Anunțuri