Iuda, fratele nostru oropsit

Si din nou despre Iuda Iscariotul. Cel ce zice-se ca l-ar fi tradat pe Iisus.

Matei cap. 26 Versiunea BOR

49 Îndată, Iuda s-a apropiat de Isus şi I-a zis: „Plecăciune, Învăţătorule!” Şi L-a sărutat.
50 Isus i-a zis: „Prietene, ce ai venit să faci, fă!” Atunci oamenii aceia s-au apropiat, au pus mâinile pe Isus şi L-au prins.
51 Şi unul din cei ce erau cu Isus a întins mâna, a scos sabia, a lovit pe robul marelui preot şi i-a tăiat urechea.
52 Atunci Isus i-a zis: „Pune-ţi sabia la locul ei; căci toţi cei ce scot sabia de sabie vor pieri.
53 Crezi că n-aş putea să rog pe Tatăl Meu, care Mi-ar pune îndată la îndemână mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?
54 Dar cum se vor împlini Scripturile care zic că aşa trebuie să se întâmple?”

Spuneam intr-un alt post ca am o parere destul de proasta despre interpretarea bisericii legata de tradarea lui Iuda.

Daca e sa analizam textul Noului Testament o sa putem vedea clar ca nenea ala Iisus nici macar nu avea nevoie sa fie tradat si nici nu il considera dusman, numindu-l chiar prieten.

Iisus, in maretia lui, avea nevoie de un instrument sa ii duca la indeplinire un plan pe care tatal lui omnipotent, culmea, nu l-a putut termina.

Partea mi frumoasa, care iti arata ca omul era pornit catre suicid indiferent daca il trada Iuda sau nu, e ca unul dintre ucenici a scos sabia sa il apere iar el i-a spus sa o puna la loc, lipind urechea sclavului (ma intreb daca evreii inventasera Picatura inca de atunci) si se preda.

Omul avea nevoie de un tap ispasitor ca sa nu arate prea pe fata ca se sinucidea. Si l-a gasit pe fraierul asta de Iuda sa ii faca jocul. A … si nu exista nici o proorocire care sa spuna ca va fi vandut si capturat in noapte. E pura vrajeala caracteristica crestinismului.

Si daca e sa citesti ceva mai inainte de citatul pe care l-am dat eu o sa vezi dragul meu ca ii deplange soarta lui Iuda: „vai de cel care se vinde prin fiul omului, mai bine era daca nu s-ar fi nascut”

Ca sa nu mai spun ca in doua versiuni, Cornilescu si BOR, la intrebarea lui Iuda „Eu Doamne?” el raspunde in doua moduri diferite: „Tu esti!” si „Tu ai zis!”. Iar diferenta de cuvinte e enorma, primul insemnand o confirmare iar al doilea un indemn mascat, ceva de genul: „Fraiere, te-ai prins singurel”

 

Anunțuri