Tanar religios – viitor adult obez

Feteelor, atentie ! Daca vreti sa aratati bine mai tarziu o rupeti cu metaniile mai devreme.

Sursa Adevarul.Ro/TOTB Gasita pe peretele de FB al lui Alexandra cel Mare Irimie

Chiar după ce au fost luați în calcul factori precum rasa, sexul, educația și venitul – factori care pot afecta independent incidența obezității, acest efect a rămas valabil. Cercetătorii au analizat un studiu asupra a 2.000 de femei și bărbați monitorizați de-a lungul a două decenii, studiu care a urmărit greutatea și mai multe variabile fizice și de comportament.

“Am observat anterior că cei implicați religios sunt mai predispuși să fie obezi ca adulți, dar am vrut să urmărim oamenii în timp să ne asigurăm că cei religioși au șanse să devină obezi, și nu că cei obezi devin religioși”, spune Mathew Feinstein, autor principal al studiului.

Mai multe alte studii anterioare, au găsit o asociere între afilierea religioasă și obezitate, dar nu între religie și efecte negative asupra sănătății, precum boli cardiovasculare. În plus, studiile au relaționat religia cu o durată de viață mai lungă, o stare de spirit mai bună și evitarea mâncărurilor nesănătoase, precum și evitarea fumatului.

În cadrul studiului recent, cu cât participanții frecventau mai mult serviciile religioase cu atât erau mai puțin predispuși să fumeze. Evitarea acestui comportament explică, parțial, de ce oamenii religioși trăiesc mai mult. Dar de ce au tendința de a lua în greutate față de “omologii” nereligioși rămâne, parțial, un mister.

Feinstein spune că o posibilă explicație pentru asocierea dintre greutate și religie constă în faptul că întâlnirile religioase se centrează pe mâncăruri bogate în calorii, participanții făcându-și astfel un obicei din asocierea religiei cu mâncarea în exces.

“Aspectele sociale ale religiei implică invariabil mâncarea și sărbătoarea”, spune dr. David Katz, director și fondator al Centrului de Cercetare și Prevenție din cadrul Universității Yale.

Mulți experți în dietă mai spun că o explicație ar fi schimbarea de atitudine a celor care se îndreaptă spre credință. “O altă explicație posibilă ar fi faptul că religia încurajează axarea asupra vieții de apoi și îi distrage pe credincioși de la obiectivele pentru sănătate în viața curentă”, mai spune Katz.

În plus, credincioșii au o atitudine fatalistă asupra sănătății, lăsând la voia întâmplării ce se întâmplă cu ei, mai spune cercetătorul. Printre restricțiile impuse de religie, mâncarea este acceptată, acesta fiind un alt motiv al asocierii scoase în evidență de studiu.

3 răspunsuri la „Tanar religios – viitor adult obez

  1. Dimpotrivă. Dacă aş fi obligat să particip la servicii religioase aş fuma 4 pachete de ţigări pe zi în loc de unul şi jumătate.
    Şi totuşi, cam toţi din familia mea au fost fumători şi cam toţi au murit la vârste înaintate (80+), exceptându-l pe bunicul meu patern, veteran de război care a murit la doar 77 de ani. Însă el a avut şi un plămân lipsă, meteahnă din timpul războiului.
    Astfel că, nici asocierea asta cu nefumător = longeviv nu prea ţine tot timpul.
    Străbunicul matern l-am prins şi eu în viaţă a murit la 100 de ani.
    Mama bunicii mele paterne a murit la 98 de ani şi a fumat de la 30 la 90 de ani!
    Bunica mea maternă e în viaţă şi are 71 de ani şi s-a lăsat anul trecut de fumat după ce se apucase la 19 ani! Şi e sănătoasă tun!
    Bunicul meu patern are acum 76 de ani şi încă fumează. S-a apucat la 20!

    Asta aşa,… apropo de fumat.

    Cât despre atitudinea religioşilor pentru sănătate… mna… ce să zic?! Ei se concentrează pe viaţa de apoi, nu pe cea trecătoare de pe pământ. Împărăţia lui mniezo e miezu’ !

    Apreciază

  2. Cam haioasa chestia. Creca dumnizo o sa trebuiasca sa lateasca portile raiului si o sa ii bage in mamele lor pe proprietarii McDonalds.Toti mananca acolo si se rotunjesc s devin gratiosi precum un porc.

    Apreciază

  3. Nu stiu cat de relevant e studiul ala, pentru ca majoritatea oamenilor sunt credinciosi : sunt si supraponderali si slabi. Pe alta parte, depinde si de religia lor : amishi obezi n-am prea intalnit … In Romania, penticostalii au regim alimentar si nici aia nu prea dau pe dinafara cu obezitatea.
    Dar am vazut suficienti atei canadieni, care abia pot pasi, de obezi ce sunt. Continu sa cred ca studiul ala a fost facut pe un segment de populatie nesemnificativ.

    Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star