IISUS – TRADAT SAU TRADATOR ?

Ce ne invata pe noi Biblia si Sf. Traditie ? Ca nenea Iuda Iscaritoul e cel care l-a tradat pe Iisus si l-a dat pe mana romanilor ca sa-l rastigneasca. Si astfel s-au indeplinit proorocirile mai vechi care spun ca a murit Mesia pentru pacatele omenirii. Eii acu e acu …

Daca scripturile spun ca El a stiut inca de la nastere ca va fi executat pentru oameni, la ce mai avea nevoie de Iuda ? Doar ca sa nu cada de idiot ca s-a dat singur in mana romanilor ?

Acu eu imi pun o intrebare, cred eu, legitima: Cine pe cine a tradat ?

 1. Iuda pe Iisus ca l-a dat pe mana romanilor ca sa respcete o proorocire veche ? Si de unde rezulta ca exista liber arbitru din parti.
 2. Sau Iisus pe Iuda, din moment ce si l-a facut ucenic si dupa aia l-a pus sa-l tradeze, constient fiind ca acesta va fiblamat de toate generatiile viitoare, pana la sfarsitul veacurilor ?

  La punctul 1.) tind sa cred ca de fapt e pura vrajeala. Iisus, oricum l-ar fi chemat in realitate, stia ce tre sa faca, nu ? Avea nevoie de un fraier care sa joace rolul de tradator ca el sa nu poata fi acuzat de sinucidere, vreodata. Pentru ca a te preda romanilor dupa ce ai afirmat ca esti imparatul iudeilor nu era altceva decat sinucidere curata.

  La punctul 2.) … ce sa mai spun? Ca Iuda a picat de fraier, groso modo, cand i s-a alaturat personajului Iisus. Pentru ca tre sa fii tare idiot sa accepti sa faci o treaba atat de nasoala, pentru care stii ca vei fi iinjurat la un moment dat de 2.000.000.000 de oameni si sa te alegi numai cu 30 de piese de argint.

  Asa ca ajungem la concluzie. Cel tradat a fost de fapt Iuda, care a avut incredere in promisiunile absurde ale unui tamplar si care la urma s-a ales si cu funia de gat si cu blam din partea multor generatii de ucenici crestini. Partea si mai proasta e ca el a aflat si foarte tarziu ce trebuie sa faca.

  Pentru mai multe lamuriri cititi si Evanghelia dupa Iuda Iscarioteanul.

  Si se zice ca tre sa ai incredere in IIsus. VRAJEALA !!!

  Anunțuri

  15 gânduri despre „IISUS – TRADAT SAU TRADATOR ?

  Adăugă-le pe ale tale

  1. Vezi ca Evanghelia lui Iuda spune ca acesta era apostolul cel mai de incredere a lui Iisus si a acceptat cu buna stiinta acest „job” de la Iisus, stiind ca va fi ponegrit si tratat pe nedrept. SI asta este o evanghelie gnostica, deci stie ce spune… 😀

   Apreciază

  2. Apropo, sonata asta de la mine din birou e ferm convinsa – cum altfel – ca seismul din Japonia se datoreaza… pacatelor noastre. No comment…

   Apreciază

  3. Fratilor, Iuda L-a tradat pe Mantuitorul Hristos de bunavoie si nesilit de nimeni. Sfintele Evanghelii ne arata ca nici o circumstanta atenuanta nu se poate invoca in favoarea lui, ca sa fie iertat, ori ca sa i se micsoreze vina. Ele ni-l infatiseaza lucrand din proprie initiativa si ne arata ca prinderea Mantuitorului, care fusese hotarata irevocabil de sinedriu, se putea face si fara el. Oferta lui serveste doar ca sa grabeasca arestarea Domnului.Iuda isi vinde fara necesitate invatatorul si primeste in schimb treizeci de arginti. Cand ofera lui Iuda aceasta suma, sinedriul crede ca respecta porunca lui Moise, care stabilise ca cel care va ucide fara voie un sclav apartinand unui iudeu, sa-si rascumpere greseala achitand stapanului pagubit prin fapta sa treizeci de arginti (Exod XXI, 32). Fara sa-si dea seama, sinedriul implineste insa profetia mesianica facuta de Zaharia, care anunta ca Hristos va fi vandut pentru aceasta suma derizorie (XI, 12-13).Din Evanghelia Sfantului Matei aflam: „Iar facandu-se seara, s-a asezat Iisus la masa cu cei doisprezece ucenici ai Sai. Si pe cand mancau ei, a zis: Adevar graiesc voua: Unul din voi Ma va vinde. Iar ei intristandu-se foarte, au inceput a-L intreba fiecare: Nu cumva sunt eu, Doamne? Iar El raspunzand a zis: Cel ce a intins cu Mine mana in blid, acela va sa Ma vanda. Ci Fiul Omului va merge, precum este scris pentru EI, dar vai aceluia prin care Fiul Omului se vinde. Atunci Iuda, cel ce L-a vandut pe El, a intrebat: Nu cumva sunt eu, Invatatorule? Zis-a lui: Tu ai zis!” (Matei XXVI, 20-25).
   Din relatarea Sfantului Evanghelist Matei reiese ca tradarea nu era necesara.Dupa plecarea lui Iuda, urmeaza instituirea Sfintei Euharistii si impartasirea ucenicilor cu Trupul si Sangele Domnului. Nu subscriem asadar ca Iuda ar fi parasit sala Cinei dupa Sfanta Euharistie. In concluzie, Iuda s-ar fi putut salva, daca ar fi voit. Iuda nu poate fi socotit asadar ca un tip al predestinatiei absolute, cum s-a incercat. In repetate randuri, Hristos il cheama la pocainta, si-i arata harul iertarii si al iubirii divine. Dar Iuda refuza de buna voie orice chemare. Tradarea lui nici nu era necesara pentru arestarea Mantuitorului, caci aceasta fusese hotarata de capeteniile iudeilor mai inainte de interventia lui spontana. Ca tradarea a fost prestiuta de Dumnezeu si prezisa de Proroci si de Mantuitorul, e adevarat; dar prestiinta nu-i echivalenta cu predestinatia, iar omul ramane toata viata stapan pe voia sa si liber sa dea ascultare fie poruncii lui Dumnezeu, fie ispitei diavolului.

   Apreciază

  4. @teutzu
   Esti genial! „prestiinta nu-i echivalenta cu predestinatia, iar omul ramane toata viata stapan pe voia sa si liber sa dea ascultare fie poruncii lui Dumnezeu, fie ispitei diavolului.” Dupa logica ta cineva cu IQ-ul de 50 nu e prost pentru ca poate sa clipeasca atunci cand vrea.

   Stii care ar fi fost alternativa nu? Daca Iuda nu-l „trada” pe Isus toti prorocii ar fi cazut de fraieri si cu ei Dumnezeu ca le-a transmis date false, si Gizas ar fi facut o calatorie de placere pe Pamant. Fara sacrificiu, fara sa stearga pacatele umanitatii. Vad ca tu, ca si crestin, ai fi dorit aceasta varianta. Ca sa nu sufere Gizas saracutzul. Adica ai fi vrut ca Yehova sa pice de prost. Nu cred ca-ti apreciaza aceasta fantasma. 😉

   Apreciază

  5. Hristos ar fi fost prins pana la urma si fara ajutorul voluntar al lui Iuda- doar nu se teleporta de fiecare data cand sinedriul ar fi mers pe urmele sale. Mai devreme sau mai tarziu, tot ar fi fost omorat, decizia se luase deja in cercurile politice inalte ale evreilor. Daca Iuda nu l-ar fi tradat pe Iisus, Acesta ar fi fost prins, omorat, dar fara sa se implineasca profetiile din Vechiul Testament legate de vanzarea Sa. Lui Dumnezeu i-ar fi convenit sa nu se implineasca aceasta nenorocire si Iuda sa nu cada in deznadejde , sa se sinucida. Nu profetia primeaza, ci sufletul omului. Exemplu in acest sens este profetul Iona, trimis de Dumnezeu sa vesteasca cetatii Ninive distrugerea ei iminenta, mai precis in 40 de zile. Ninivitenii s-au intors la Godzila, au inteles ca viata lor morala decazuse foarte mult si Dumnezeu, in consecinta, i-a iertat, ,,umilindu-l” chipurile pe Iona, pus intr-o situatie jenanta. Ca sa-i linisteasca orgoliul, Godzila ii explica acestuia ca nu putea sa omoare puzderie de oameni si sa le piarda sufletele doar de dragul unei profetii neimplinite tocmai datorita pocaintei ninivitenilor-unde vedeti aici orgoliul lui Iahve(cartea lui Iona este canonica si in sinagoga iudaica, si in Biserica Ortodoxa)?. Asa a fost si in cazul de fata. Liberul arbitru a existat. Iuda insa a preferat sa grabeasca deznodamantul, nu se stie din ce motive si iata unde a dus totul. Prestiinta nu coincide cu predestinatia. Dumnezeu cunoaste traseul fiecaruia in viata pentru ca El se afla in afara timpului, dar nu intervine sa te arunce in iad sau sa te urce in rai. El iti ofera posibilitatea sa alegi viata sau moartea, binecuvantarea sau blestemul. Alegeti viata!

   Apreciază

  6. Teutzule esti penibil cu argumentele alea. Aici vorbim rational, nu dam citate din Biblie. Din ne/fericire pentru mine am citit de 2 ori the Bible cap coada si povestioarele alea sunt bune doar sa sperii copii care nu vor sa doarma.
   Pacat de niste mii de ani oamenii inca mai sunt niste bovine cu privirea tampa si blocaj mintal cand le spui ceva de religie. Frica asta de a-si asuma responsabilitattile pentru actiunile lor ii tranforma in zombie.

   Apreciază

  7. Iuda a facut gestul tradarii de bunavoie si nesilit de nimeni. Iisus tot ar fi fost prins de sinedriu, ca doar nu s-ar fi teleportat de fiecare data cand se apropia un evreu de el. Iuda nu a facut decat sa grabeasca deznodamantul. Cat despre mandria lui Iahve, va pot spune de proorocul Iona, cel trimis de Dumnezeu sa vesteasca cetatii Ninive distrugerea ei iminenta, mai precis in 40 de zile. Ninivitenii s-au pocait, si-au recunoscut nivelul de degradare morala si Godzila i-a iertat.Iona se simte umilit de situatia sa, dar Doamne-Doamne ii linisteste orgoliul explicandu-i ca vietile acelor oameni sunt mai valoroase decat orgoliul sau( cartea profetului Iona este recunoscuta drept canonica in sinagoga iudaica, si in Biserica crestina). Si in cazul proorociri vechi-testamentare despre vanzarea lui Mesia pe 30 de arginti, se putea sa nu se implineasca. Dumnezeu vroia mai mult ca Iuda sa se intoarca si sa nu-si ia zilele decat ca aceasta nenorocire sa se intample. Prestiinta nu coincide cu predestinatia. Dumnezeu este in afara timpului creat, El fiind necreat, deci mai presus de timp. De acolo de sus, El cunoaste traseul vietii noastre dar nu intervine sa te forteze sa mergi alaturi de El. Ai libertatea sa-L hulesti. ,,Iata, iti pun inainte viata sau moartea, binecuvantarea sau blestemul. Alege viata.”, spune Iahve prin Moise poporului evreu.Fiindca El le prestie pe toate, pe cele trecute ca si pe cele prezente, si chiar pe cele viitoare care se vor face pana la sfarsitul lumii si pe acestea le vede ca si cum ar fi; caci toate s-au facut prin El si in El (Col 1, 27).Si asa cum astazi la spectacole, imparatul ii vede pe cei ce alearga si pe cei ce lupta, dar el nu este nici cauza biruintei pentru cei ce biruiesc, nici a infrangerii pentru cei ce sunt infranti, ci ravna celor ce lupta sau slabirea acestora este cauza biruintei sau infrangerii lor. Asa trebuie sa vedem si prestiinta lui Dumnezeu.

   Apreciază

  8. Hai, fratilor crestinopati, mai aveti multe dovezi de prostie monumentala? Nu vedeti ca vorbiti/postati mult fara sa spuneti nimic, de fapt? Va invartiti in juru’ cozii si pretindeti ca stiti, faceti, dregeti, aveti dreptate si sunteti deasupra tuturor? Sunteti plictisitori, ma, zau…

   Apreciază

  9. Elle:Unde ma invart in jurul cozii si afirm ca sunt deasupra tuturor? Este strict opinia mea, a crestinopatului de rand, care incearca sa distruga aceste conceptii de origine gnostica despre subiectul ales de Senderis, respectiv vanzarea teatrala si planificata a lui Iisus. Si cam ce ar trebui sa spun ca sa zic si eu ceva cu adevarat, din curiozitate te intreb? Tot ce incerc sa fac este sa demonstrez ca si argumentele crestine isi au o oarecare logica, provenind chiar din Scriptura aceea a carui autenticitate voi nu o recunoasteti.
   Ca sunt plictisitor, probabil, nu contest acest repros. Pentru un ateu orice trimitere la spiritualitate este plictisitoare.

   Apreciază

  10. @ Crestinopatu
   ” Tot ce incerc sa fac este sa demonstrez ca si argumentele crestine isi au o oarecare logica, provenind chiar din Scriptura” . Aolo, pai pana si teologii recunosc aberatiile din Biblie si faptul ca ordinea cronologica si logica lipsesc.
   Aveti un Dumnezeu cam dement, care da niste directive de partid pentru muritori, dar in acelasi timp el mictioneaza pe ele de legi, le incalca dupa bunul plac. Vorbeste de toleranta si iubire, dar el prin spatele casei indeamna la omorat oameni, la pedepsit si ii chinuie pe aia care nu au vrut sa se supuna lui. Cam ciudat, nu ti se pare?
   Autenticitatea Bibliei eu personal nu o recunosc, pentru ca treaba este suspecta: multe din evangheliile gnostice nu sunt prezente in Biblie.
   Cu ce drept biserica le elimina si le sterge urma? De ce ale alege decat pe cele 4? De cand isi permite sa ia decizii in numele oamenilor si sa le vanda doar ce ii convine ei ca institutie?
   Tie nu ti se pare ca ceva e putred la mijloc?
   Pe bune iti poti sfida rationamentul si rationalismul, doar de dragul de a crede in niste invataturi ale unor analfabeti, indiferent ca sunt evrei sau alta natie?
   Si repet: scriptura nu are logica. Dovezile arhologice cu povestile din Bible nu corespund cronologic.
   Tu chiar crezi ca Pamantul are 6000 de ani si ca oamenii au fost contemporani cu dinozaurii?
   Dinozaurii aia cum au aparut? I-o plantat God(zilla) sa le dea prostilor de munca?
   Suspect.

   Apreciază

  11. @ Ratzoiu
   Cu ce drept biserica le elimina si le sterge urma? De ce ale alege decat pe cele 4? De cand isi permite sa ia decizii in numele oamenilor si sa le vanda doar ce ii convine ei ca institutie?

   Iti dau eu un jraspuns primit de la un viitor preot, actualmente studinte la Fac. De Teologie: evangheliile gnostice contineau numai erezii si abateri de la dogmele stabilite de Sf. Parinti.

   Realitatea: le dadeau cu flit preotilor, subminandu-le autoritatea.

   Apreciază

  12. @Crestinopatu’
   Problema este ca Iisus a spus (a prezis) ca unul din apostolii sai il vor trada. Daca iuda nu l-ar fi tradat, Iisus ramanea de mincinos. Asa ca prestiinta ESTE predeterminare in cazul unei finte omnisciente cum este Dzeu (deci Iisus).

   Iar evangheliile gnostice sunt cele adevarate pentru ca sunt originale, mai apropiate de momentul istoric original si neatinse de cenzura si rescrierile ulterioare ale religiei.

   Apreciază

  Mulțumim pentru feed-back.

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s

  Blog la WordPress.com.

  SUS ↑

  %d blogeri au apreciat asta: