Sf Parascheva

Se pare că zilele acestea singura speranţă a populaţiei majoritare din Moldova, ortodocşii, e o raclă în care e păstrată o mumie veche de nişte sute de ani.. Sute de mii de oameni se duc în fiecare an în jurul datei de 14 octombrie să îşi împartă creştineşte pumni şi şuturi stând la cozi kilometrice în centrul oraşului Iaşi aşteptând să ajungă aproape de racla care, cred ei, îi va proteja încă un an de toate problemele.

            Nici unul dintre aceşti creştini nu se întreabă dacă mumia din coşciug are puterea de a le plăti medicamentele compensate din ce în ce mai scumpe, de a le oferi celor ce nu au ce pune mâine pe masă o bucată de pâine, de ai feri pe cei ce intră în spitalele româneşti de soarta obişnuită, rezervată pacienţilor români, morga.

            Partea bună pentru cei ce nu se duc acolo e că văd la TV adevărata fire a creştinului, care, dacă nu e ţinut în frâu de câteva sute de jandarmi, e în stare să facă crimă pentru câteva bucăţele de pâine uscată care au stat în preajma raclei. Acolo vezi de ce e în stare adevăratul creştin, care şi de faţă cu organul de ordine se încaieră şi împarte la modul cel mai creştinesc cruci şi dumnezei, sfinţi şi morţi, precum şi alte obiecte considerate sfinte, dar într-un limbaj pe care eu nu îl pot reproduce aici din cauza jenei pe care o poate provoca cititorului cât şi autorului, persoane civilizate  de altfel.

            Cu toate că pe de o parte mă distrează să văd turme enorme de oi făcând sluj în faţa bărboşilor în fustă, pe cealaltă parte îmi provoacă un sentiment de milă sinceră, mai ales când mulţi dintre ei părăsesc cozile pe tărgile ambulanţelor sau pe braţele jandarmilor. Îmi amintesc că anul trecut chiar a fost o fată care a pierdut o sarcină de atâta stat la coadă în frig şi credeţi-mă că pentru o femeie e o durere cumplită, atât fizică, provocată de avort, cât şi psihică, mai ales dacă sarcina e destul de avansată.

            Ce le putem face ? Nimic. Dacă ei nu se vor trezi să realizeze pericolul la care se expun aşteptând câte 24 de ore în frig şi umezeală nu le putem face nimic. Nici unul dintre ei nu conştientizează că asta e perioada în care infecţiile virale se răspândesc cel mai rapid, aglomeraţiile fiind un factor decisiv în declanşarea unei epidemii (vezi cazul de anul trecut cu gripa porcină), că frigul pe care trebuie să îl îndure acolo, la o vârstă mai înaintată şi dacă suferi de o boală reumatismală, te poate pune la pat pentru mulţi ani înainte (eu ştiu ce înseamnă frigul la oase bolnave), că simpla oboseală acumulată in 24 – 36 ore de nesomn poate fi fatală la vârste înaintate.

            Atenţie cum vă educaţi copii !!! Să nu ajungă şi ei să completeze acele cozi imense care sunt de fapt începutul unui drum către spital.

Anunțuri

7 gânduri despre „Sf Parascheva

Adăugă-le pe ale tale

 1. Cine a zis ca suntem in sec. 21? Traim intr-o combinatie de epoca de piatra moderna si Ev Mediu modern. D-apai ca ne meritam soarta, nene, mai mult nici ca are rost sa spun!

  Apreciază

 2. eu pe astia cu moastele lor, nu-i pot intelege. Tot timpul anului, sta racla aia in biserica si nu se inghesuie nimeni la pupat. Cum vine 14 septembrie, cum se calca toti in picioare : brusc devine interesanta mortaciunea !

  Apreciază

 3. Ah, cata dreptate ai!… Ne prostim ca natie pe zi ce trece. Avem tot mai multe biserici, dar tot mai putine spitale, iar ignoranta e la ea acasa in aceasta tara. Educatia si sanatatea sunt ingenuncheate. Comisia care coorodneaza noua lege a educatiei apleaca urechea la plangerile BOR. Si nu sunt primii. Nici o mirare ca avem manuale in care se vorbeste despre facerea lumii in 6 zile. Umilitor!

  Apreciază

 4. Cetinule, documenteaza-te putin de ce au preotii barba si reverenda si de ce moastele sfintilor nu putrezesc! Poate ca te-ai uitat prea mult la mata in iochi si ai vazut mumii umblatoare! Ai, ce zici? Nu-i asa ca te-am lamurit…

  Apreciază

 5. Te duc eu undeva, intr-o tara europeana, si iti dezgrop la intamplare 200 de persoane ingropate de 20 de ani si ai sa vezi ca nu e nici unul putrezit. Si asta nu inseamna ca sunt sfinti ci doar mumii, adica CRETINULE, corpuri MUMIFICATE, doar ca pe cale naturala, prin dezhidratare.
  NU-I ASA CA TE-AM LAMURIT ? Si daca ma mai faci o data cretin patesti ce a patit Adi. Asa ca avertisment.

  Apreciază

 6. Eh, că nu e nici unul putrezit e un pic exagerat. Totuși, se întâmplă destul de frecvent să nu putrezească cadavrele – cu atât mai frecvent cu cât se folosesc sicrie mai trainice și proceduri de îmbălsămare mai bune. Și în locurile în care se obișnuiește a se muta „rămășițele pământești” într-un osuar după ce-a putrezit restul, e treabă de rutină ca la termenul standard de 10 sau 20 de ani să se mai lase corpul pentru alți 10 ani fiindcă îl găsesc doar parțial descompus ori de-a dreptul mumificat.

  Și Teutzu… E fix pix ce justificări inventează popimea pentru neputrezirea sfinților. Dacă s-ar îmtâmpla ca doar bunii ortodocși să nu putrezească, și rămășițele să fie așa de „perfect păstrate” cum pretindeți voi, ar fi un început de dovadă că „dom’le, e ceva aici”. Dar (1) nu se întâmplă numai lor, și (2) moaștele nu arată chiar așa de grațios, ci ca oricare alt hoit mumificat.

  Apreciază

 7. Armand … eu cand am spus ca dezgrp 200 de cadavre nu am exagerat. In Italia se foloseste o tehnica mai deosebita: se introduc sicriele in sertare de beton care se sigileaza cu mortar. Pana acum 7-8 ani se sigilau complet, acum le lasa orificii sa intre aerul, sa se descompuna, ca le gaseau mumificate.
  Sertarele alea sunt plasate in aer, nu subteran, fiind expuse acele capsule de beton la caldura soarelui si gerul iernii, insa fara oxigen, astfel fiind facilitata mumificarea naturala.

  Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: