Profesorul care naste atei

Cu mandrie va spun ca omul despre care voi scrie mi-a fost profesor de logica si psihologie in liceu. si nu sunt 2 ca el in toata Moldova

Profesorul Costel Pricopie este un dascăl cunoscut în urbea noastră, şi chiar mai departe, fiind născătorul multor generaţii de liceeni care au înţeles de la el ce înseamnă libertatea gândirii, a raţiunii şi cât de încurcare-s căile Domnului, mai ales când la încâlcit ajută şi preoţi gen Grigore Diaconu. Pricopie a predat şi continuă să predea la Liceul Electrocontact Botoşani.

Preotul Diaconu, slujitor cu credinţă la biserica Sf. Parascheva de pe Unirii, este şi directorul Seminarului Botoşani, instituţie aflată peste gard de liceul unde dăscăleşte Pricopie. În dorinţa de a-şi spori numărul elevilor doritori de a deveni slujitorii Domnului, părintele Diaconu, considerând legile pământene ca de provenienţă diavolească şi bazându-se pe cumetria cu unii şefi de la IŞJ, a încercat să restrângă curtea liceului Electrocontact, în favoarea Seminarului şi să construiască o biserică.Prof. Pricopie, om nedus pe la biserică decât poate în zorii copilăriei, când, ori nu-l deosebea pe Dumnezeu de Satan, ori le confunda menirea şi rostul în morala creştină, şi-a luat angajamentul de a apăra reduta liceului de asaltul seminariştilor. Că trebuie amintit, întrece cele două tabere au avut loc şi câteva schimburi de bâte, Pricopie călăuzindu-şi muşchetarii într-un asalt zdrobitor, semn că seminariştii părintelui Grigore au cam fost părăsiţi de puterea lui Dumnezeu, în care şi-au pus toate speranţele. După vorbe aruncate peste gard şi bâte pe spinare, războiul a luat o altă turnură. Priceput şi ager în condei, prof. Pricopie, în ateismul său călăuzitor în viaţă, s-a apucat de scris fabule, imortalizând lupta dintre el şi preot pentru deliciul generaţiilor viitoare. Iar fabulele sale, în proză, au dus la crea unei noi specii literare de cruntă răzbunare.

Trebuia să precizez de la bun început că debutul scriitorului Pricopie a avut loc pe seama unor scrieri de natură filozofică şi cu rol dramaturgic. Fabulele în proză au venit mai târziu, după ce certurile dintre el şi părintele Grigore s-au adâncit şi radicalizat. Mai întâi, luând-o pâş, pâş profesorul a scris fabule în care regăsim mai multe personaje pitoreşti ale Botoşanilor, cărora le-a criticat anumite apucături dăunătoare vieţii lor şi celor din preajmă. Exemplific aici fabula „Gorila Tolorianus scheaună duios la stele” din volumul Leac din limbă de şarpe, apărut în 1977. Tolorianus este scriitorul Gelu Dorian, iar Pricopie, prin fabula dedicată încearcă să-i amintească lui Dorian de zicala populară „Nu te ridica cizmare mai sus decât calapodul”, sau, altfel spus, îi recomandă să-şi vadă de lungimea nasului, între cei doi izbucnind o dispută nu tocmai literară. După acest debut, strălucitor de critic şi devastator pentru cei vizaţi, profesorul îşi concentrează forţele, unii zic malefice, pentru a consemna în favorul posterităţii părţile negative de caracter pământean ale preotului şi altor suspuşi ai Bisericii.

Dacă la început a respectat canonul fabulei, folosind personificarea ca mijloc de exprimare, adică nume de animale, pe parcurs prinde curaj şi scrijeleşte numele celor vizaţi, stâlcindu-le, dar nu prea mult, ca să poată fi descifrate şi de neavizaţi. Iată un prim început, consemnat în fabula „Guzganul sapă împreună cu bărzăunul cotloane în căutarea dreptei credinţe”, din volumul Ademenirile păianjenului cu cruce (Editura Quadrat – Botoşani, 2000). Avem aici de-a face cu o aluzie la părintele Grigore, privind înclinaţia sa pentru femei: „Păgânii o să ne mănânce mândreţe de credinţă strămoşească, fiindcă nu mai punem mâna pe carte, ci pe alte celea, crezi că nu am auzit nechezatul iepelor când le băgai pintenul până la coaste”. Observaţia o face patriarhul, la o spovedanie a preotului. Urmează volumul Păstorii binecuvântatelor obiceiuri (Editura Quadrat – 2002). Preotul se găseşte la loc de înaltă cinstire cu fabula prefăcută intitulată „Lectură spornică şi plăcută, stimate cetăţene Grigore Diaconu, fost protopop de Botoşani!”, din care am selectat: „Dumnezeu să-l aibă pe vrednicul preot ortodox Grigore Diaconu în paza lui straşnică şi vigilentă, că de Satana şi fabulişti neduşi la biserică nici chip nu are cum să se ferească!”

Nemulţumit sufleteşte de cele scrise, poate convins că n-a surprins caracterul preotului Diaconu în toată splendoarea manifestării sale, Pricopie scrie şi un şir de texte intitulate „Satana-în-sutană” (2003). În cele opt cărţi de fabule prefăcute, cum îi place scriitorului să le numească, sunt editate nu mai puţin de 541 de astfel de povestioare satirice, multe vizându-l pe preot. Corolarul creaţiei sale dedicată preotului Grigore îl regăsim în romanul erotic intitulat „Cuvioasa Lindia” (Editura România viitoare, Bucureşti, 2003). Protagoniştii cărţii sunt Gligore Draconu (preotul), Hucilan Meonte (protopopul Lucian Leonte), Belisarion Silvan Vezenteu (Visarion Silviu Vizitiu ginerele preotului Diaconu, şi el preot) Linda fiind Lidia, fiica lui Diaconu şi soţia preotului ginere, o tânără cam zburdalnică şi cu spirit de aventură.

Musai trebuie să vă ilustrez zisele şi cu un fragment din acest roman erotic. Iată un pasaj din cap. I „Pacea, bunătatea şi iubirea vor domni veşnic sub soare”, în care ginerele se plânge tatălui socru: „Nevastă-mea manifestă o atitudine cam aspră faţă de cocoşelul meu… Cică, după ce că nu stă prea mult treaz, mai este şi mic, şi pricăjit, şi strâmb, şi zbârcit, şi închircit… Ce mă fac Tată-socrule?” Nu ştiu cu ce anume l-a supărat părintele Diaconu pe profesorul Pricopie, dar ştiu că opera profesorului va stârni interes şi peste o sută de ani, şi peste două, precum Biblia hazlie a lui Leo Taxil. Pricopie l-a făcut pe preot nemuritor, iar preotul, prin defectele sale de caracter, i-a asigurat profesorului supravieţuirea peste veacuri. Cumplită simbioză literară şi cruntă răzbunare, nu credeţi?!

Reclame

10 gânduri despre „Profesorul care naste atei

Adăugă-le pe ale tale

 1. @senderis2003

  Am reusit sa citesc tot, fara aliniate, si chiar imi pare rau ca nu am avut si eu asa profesori in scoala…

  Pentru aliniate poti sa utilizezi ” … ” cum folosesti si „EM” sau „”, cate doua (nu are nevoie de perechea pentru inchidere): (fara spatii)

  Apreciază

 2. Uite ca l-am editat. Scuze pe art dar era scris la ora 3 dimineata, printre comenzi la un dispecerat de taxi. Si in WordPAd.

  Apreciază

 3. …nu se merita sa=ti dai nici scuipatul pe domnul profesorcare a nascut atei dar ,va veni un timp cind osa-se ascunda …dar nu va avea unde si sa vedem ce mai naste domnul profesor!…

  Apreciază

 4. @opensmooth
  Dupa cum iti spune numele, te deschizi lin. Poate iti deschizi si capul pentru niscaiva gramatica romana, nu numai bratele sa-l iei pe popa intre ele.
  Si dupa … mai vorbim.
  A … si ca sa stii, nu o sa ma ascund nici o data, indiferent de cati idioti ca tine or sa vina pe capul meu. Si indiferent ce putere or sa capete in Romanica asta de rahat. Mai bine emigrez.

  Apreciază

 5. Ia uite ce am gasit eu pe netul nostru sfant. Comentarii ale lui „opensmooth” pe la alte site-uri.

  …CU ce ma deranjeaza pe mine faptul ,ca IISUS A FOST CASATORIT SI A MAI AVUT SI UN COPIL…
  cind ,din contra ar trebui sa ma bucur caci pe tatamare al meu il chema (IORDAN GHE PETCU )
  IORDAN era numele de familie probabil ca,zic eu ca, strabuniciilui au trait pe malulapei iordanului si dece sa nu zicca, poate eu una sunt al citelea neam as fi cu iisus?cite generatii de la EL pina la mine si daca as sti casint macar ,de acolo unde a trait EL si mas simti …cum sa va spun decit ca as fi foarte fericita sa stiu ca, macar sunt din satutele pe unde a umblat IISUS NU MAI SPUN CUM MAS CREDE DACA AS FI SI ULTIMA RAMURA DIN CARE SE SA TRAS iisus din partea mamei lui …a sfintei mariea cea care este mai presus de sfintii (heruvini si sfintii serafimice ziceti de asta voi nu ati fi mindri daca unul din voi sar gasi neam cu EI?…caci DUMNEZEU NA TRIMIS O PIATRA CI UN OM CA TOTI OAMENII SA SIMTA CE SIMTE CEL CARUIA II ESTE FOAME SI FRIG SI TOATE CITE LE INDURA UN OM NU CA DUMNEZEU CI CA UN SARAC SI UN CEL CARE DOARME PE UNDE APUCA ….AM SCRIS O POEZIE DAR NU STIU CINE NU ARE LOC DE MINE DAR …LASA CAFIECARE ISI IA PLATA
  26 Aug 2010 la 20:23

  Si urmatorul,

  …VA ROG SA MA SCUZATI CA, N-AM STIUT CA A MAI TREBUIT SI CITITE SI ANALIZATE DACA MERGE SAU NU SA FIE SCRISE PE CALCULATOR …VA CER MII DE CUZE SI VA MULTUMESTE opesmooth foarte mult pentru intelegere imi trag cuvintele pe care le-am spus despre d-voastra si va zic si ma rog la DUMNEZEU,sa va dea sanatate la toti fratilor care imi sunteti va cer iertare si inca odata va multumesc……..
  27 Aug 2010 la 17:24

  Concluzia …. : ori e troll ori o persoana cu serioase probleme mentale si de educatie.
  Pe blogushorul asta nu prea acceptam astfel de persoane. Ne pare rau dar comentariile tale, OPENSMOOTH, nu vor mai fi publicate decat daca o sa am io, LEVIATAN,chef si dispozitie sa citesc tampeniile.

  Apreciază

 6. Cat il admir pe omul asta! Mi-aduc aminte cu placere de discutiile cu el, de comentariile pe care le faceam asupra pamfletelor scrise, de orele de psihologie si de sfaturile primite de fiecare data cand aveam o dificultate. Tot respectul meu, domnule Pricopie!
  PS: Recitesc si acum putinele lui carti pe care le am si ma binedispun in orice moment.

  Cristina Pintrijel

  Apreciază

 7. Mare atentie!In Maleahi 2:3 se scrie:”Iata ca eu va voi sfarima bratul vostru si va voi arunca in fata,SPURCACIUNI,SPURCACIUNILE PRAZNICELOR VOASTRE-si veti fi inlaturati o data cu ele.”Sa fie clar,nu e vorba de balega,ci chiar de KK de oameni.Asa cum scrie in acest verset,zeul biblic inca necunoscut,asteapta ca oamenii sa manice pulpane si friptane la sarbatoare,dupa care acestia sint nevoiti sa faca KK.Apoi zeul baga deştele lui bloncoase in KK oamenilor rezultatata din praznicele lor si arunca cu KK al lor asupra acelorasi oameni.Asa ca,domnule profersor Costel Pricopie,nu e vorba de balega de vaca sau de porc,ci chiar KK de oameni.Zeul biblic n-are alta treaba in minusculul lui univers,decit sa dea cu KK de oameni in fata acelorasi oameni.E de risul risului!

  Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: