La Botoșani se vindecă proștii

La periferia orasului, aproape la tot pasul intilnesti prezicatoare, vrajitoare sau tamaduitori. Pentru 50 sau 100 de mii de lei, femei smolite iti zic cite-n luna si stele despre ce te mai asteapta.Lepadati de constringerile materialismului dialectic, cind toate nenorocirile pamintului erau doar simple razbunari ale naturii, cind omul se tragea din maimuta iar „omul nou” sugea la tita ideologiei comuniste, romanii si-au intors dintr-o data fata catre divinitate. Astazi nenorocirile vin direct de la Dumnezeu si ca sa scapi de ele nu ai decit doua cai de apel: ori la slujitorii bisericii, ori la miile de prezicatori, vrajitoare, tamaduitori, mame Omida, bunici Aglaia din Galati, sau Adela din Ferentari, care s-au inmultit in ultima vreme ca oxiurii.

tumblr_mh9bagtcN61rgz930o1_500
Sint pline ziarele de anunturi cu performantele lor. Ori la asa o inflatie de prezicatori pe cap de locuitor, Botosaniul nu putea scapa neafectat de molima, fiindca magia, ca si prostia, sint repartizate democratic pe toata suprafata patriei.
Citeva anunturi aparute recent in presa botosaneana vin sa ne intareasca aceasta convingere. Pe strada Tudor Vladimirescu, la numarul 19, locuieste cica „celebra prezicatoare Claudia”. De ce atit de „celebra”? Pentru ca tocmai s-a intors „din Turneul Timpului, din Spania, India, unde a fost incoronata cu titlul „Magiei Albe”. „Turneu”, de altfel interesant, dar extrem de ciudat daca ne gindim ca Spania si India nu pot fi inscrise pe acelasi itinerar nici cu cea mai mare bunavointa. Asa ca ce ne-am zis: hai sa-i facem o vizita, sa ne lamureasca si pe noi ce si cum. „Celebra” Claudia locuieste la piciorul unui bloc din imediata vecinatate a Scolii nr. 8, intr-un apartament modest, oarecum curatel. Citeva carpete turcesti, frumos rinduite pe jos, pe pereti pe mese ori pe masina de spalat reprezinta modesta ei contributie la teoria bunului gust. De fapt Claudia nici nu stiu daca exista cu adevarat. Cind am intrebat de „celebra”, o duzina de femei gurese, toate inzestrate cu proprietati ciudate si cu mustati, dadeau vina una pe alta. Care sa joace rolul Claudiei in spectacolul acesta solicitat de noi. Claudia era ceea ce in literatura noi numim „personajul colectiv”.
Toate se pricepeau la tratat de toate: betie si impotenta, epilepsie, sa lege si sa dezlege cununii, ma rog tot ce credeau ele ca merita efortul de a-l face pe client sa marce banul. Am intrebat daca pot fi tratat si de filosofie si parca -parca s-ar fi incumetat. M-a tradat insa agenda din mina si atunci si-au dat seama cu toate ca nu-s om serios. Cu alte cuvinte de altceva trebuia sa ma tratez eu din moment ce am batut drumul pentru atita lucru. Si drept urmare mi s-a recomandat o consultatie la blocul de vis a vis, unde locuieste o alta femeie „celebra” a orasului, o bioterapeuta. Ea nu lucreaza cu magia, ci cu bioenergia. Iti pune asa miinile pe deasupra capului, se concentreaza puternic iar tu nu ai de facut altceva decit sa inchizi ochii si gata filosofia. Ai scapat de toate bolile.
Din pacate era in plina sedinta si ne-a rugat sa mai asteptam. Cum nu aveam nici un motiv sa o facem, ne-am deplasat in continuare la adresa Tudor Vladimirescu, nr. 14, unde locuieste Ion, prezicator intors din turneul „Sanatate prin Meditatie”, din India si Tibetul Chinezesc. Sanatos nevoie mare, ca doar de la turneu i se trage, Ion si-a tras si firma la poarta, ca sa stie lumea cu cine are de a face: „Aici locuieste marele vraci Ion: facator de bine, dezlegari, epilepsie, impacare, betie”, scrie pe o bucata rosie de placaj intr-o limba romana destul de aproximativa.
La intrarea in casa, Ileana Balta, o batrinica rebegita si zbircita ca o duda, sta si asteapta clienti. Ion asta ori e globe-trotter, ori nu-i deloc. Fiindca de bine ce-a revenit in patrie din turneul indian s-a si grabit sa plece la Ploiesti, dupa plante. Acum ca s-o fi dus el la Ploiesti, ca s-o fi dus in hala de zarzavat unde sint plante berechet, n-avem de unde sti. Dar nu-i nimic, ii tine locul Gripina, si ea „celebra prezicatoare”.
Gripina stie sa faca si ea de toate, insa cel mai mult ii place sa dezlege cununii. Cum nu aveam nici un interes sa ma supun unui astfel de supliciu, am apelat la un medium:  Oana, o fata amabila, care s-a oferit voluntar sa ne sprijine in documentare. Gripina a poftit-o pe o lavita, singura piesa de mobiler din dotarea „cabinetului” sau si, dupa ce a privit-o adinc in ochi, a scos niste carti mototolite si slinoase si a inceput: „Uite, mama, peste trei puncte tu te mariti cu litera V, care nu-l cunosti, este partea si norocul tau. Cu el vei avea bani si fericire”. Si cind vorbea de bani, aluzia era cit se poate de sugestiva. Trebuia sa-i scoti de unde stii si sa marchezi cu ei cartile, ca altfel nu iese la socoteala. Nu mult, cit te lasa inima: cite 50, ori 100 de mii ca la mai putin se gripeaza mecanismul descintecului.
„Dar mai ai pe cineva cu M, care te iubeste tare, dar pe tine nu te intereseaza. Tu cu asta, cu V, o sa te mariti, cu asta de peste hotare”. Hopa! Sper ca asta nu-i iar vreo aluzie. Sper ca V nu vine de la valuta. Ma uitam ca prostul in cartile ei. Nici un M si nici un V. Erau doar niste perechi de doiari si septari cu un patru in coada.
„Poti sa te mariti linistita, ca tu nu ai cununia legata”, mai continua Gripina in vreme ce blitul aparatului de fotografiat ii lumineaza dintr-o data tenul masliniu. S-a prins de figura si zimbeste pe sub mustati:”Mama, tu nu ai venit aici ca sa-ti dezlegi cununia, tu ai venit din curiozitate”. Si pe loc magia s-a topit ca o felie de unt in tigaia incinsa. Cartile si ele s-au facut ca nu mai vor sa vorbeasca. Totul s-a naruit. Gripina a iesit din „cabinet” si s-a dus la Claudia sa-i povesteasca si ei. Daca nu cumva tot ea o fi si Claudia ca toate semanau ca niste picaturi de apa.

Reclame

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: