Creştinismul, politeism sau pseudo-monoteism

download

Cred că e o intrebare destul de logică, dacă ţinem cont de toate personajele cărora creştinul de rînd trebuie să li se închine şi de rangul lor în ierarhia bisericească.

Seamănă extrem de mult cu religia elenă de acum 2000 de ani, în care Zeus (nu cel de la Cotroceniul nostru) era stăpînul iar ceilalţi zei locotenenţii lui. Problema e că în cadrul creştinismului, în loc de un şef găsim 3, cu funcţii şi rang aproximativ egale, Tatăl, Fiul, Sf. Duh.

Ori numai faptul că afirmi că lumea e condusă de 3 zei în loc de unul ar trebui să le ridice celorlalţi părul pe spate. Există destul ignoranţă din cauza unuia, nu vreau să ştiu cum ar fi să fie 3. Unde mai pui că asta contravine sensului cuvântului monoteism, pe care il voi explica mai încolo.

O altă contradicţie flagrantă între afirmarea monoteismului şi practica reală o oferă şi lăcaşurile de cult, toate dedicate câte unui sfânt, unui locotenet al triumviratului etern, exact ca şi templele greceşti.

Şi ce am aflat nu de mult de la o prietenă, Carmen, e şi mai distractiv. Cuvântul folosit de toti creştinii atunci când vorbesc de o sărbătoare a unei biserici, HRAM, înseamnă în slava, TEMPLU.

Un alt argument al politeismului sunt şi interioarele bisericilor, pictate până la refuz cu chipuri de sfinţi şi sfinte de toate naţiile şi vârstele, toate de închinat şi pupat.

Ori tremenul de monoteism este destul de bine definit prin însăşi provenienţa sa: μοναδικός-  singur şi  θεός zeu; adică un singur zeu. Iar asta înseamnă o singură figurină căreia să i te închini, anume o reprezentare a acelui singur zeu, în nici un caz o multitudine de figurine reprezentând cca 1200 de sfinţi (cam cât are calendarul creştin ortodox, că eu pe la 600 m-am săturat de numărat şi eram abia la jumătate).

Şi, deşi nu fac un bine, o să dau exemplu religia islamului, care nu acceptă nici un fel de icoane sau picturi în moschee, ci numai scrieri cu versete din Coran. Plus că au creştinii o poruncă foarte folosită de cultele neo-protestante: „Să nu-ti faci chip cioplit sau altă închipuire şi să te închini lui”. Sau asta se referă numai la alţi dumnezei. ???

Ajungem până la urmă la concluzia că singurele religii cu adevărat monoteiste sunt Islamul care , deşi îi recunoaşte pe patriarhii vechiului Testament şi pe Isus ca prooroci, i se închină numai lui Allah şi Iudaismul care îşi respectă proorocii ca pe nişte bărbaţi de seamă dar i se închină numai lui Iehova (IHVH, Iahve sau cum îl mai cheamă)

Anunțuri