Crestinismul – Spirit de turma

download

Mulţi dintre cei care au avut vreo legătură cu zona rurală au văzut ce înseamnă, ad literam, spiritul de turmă., la animale.

Exact acelaşi spirit îl găsim la comunităţile creştine. Exact ca la animale, unitatea apare numai în momentele de ameninţare generală, în cazul celei individuale cel ameninţat trebuind să se descurce singur.

Deşi majoritatea ameninţărilor externe vizează, în viaţa de zi cu zi, individul, nimeni nu va încerca să îl ajute dacă din respectiva acţiune nu va avea şi un anume profit, fie el material sau emoţional. Dat fiind faptul că dorinţa de profit este strict caracteristică speciei uname putem înţelege de ce, în czul animalelor, individul este lăsat total în voia sorţii.

Iar ca exemplu putem folosi, la modul general, cazul unei persoane suferind de o boală care necesită un tratament extrem de scump. Această persoană va fi ajutată să îl obţină numai în urma mitei sau a cerşetoriei urmataă de mii de mulţumiri şi binecuvântări. Ambele sunt forme de profit: mita – profit material iar mulţumirile şi binecuvântările, o formă de profit emoţional.

Ceea ce nu ştiu mulţi dintre cei ce primesc mulţumirile este faptul că cel ce trebuie să îşi cerşească dreptul la viaţă aduce acele mulţumiri numai „de ochii lumii”, în particular injuriile adresate celor ce l-au lăsat să se târâie cerşind fiind imposibil de reprodus.

Cu totul altfel stă situaţia kîn cazul ameninţărilor generale, ele fiind de ordin fizic sau emoţional. În acele momente toată comunitatea creştină este saturată de liantul numit ”credinţă”, iar membrii ei se repliază în spatele liderului de opinie, în special preotul.

Şi cred că nu va fi greu de găsit un exemplu. Doar trebuie să ne uităm la reactiile creştinilor în momentul în care un om începe să gândească raţional şi să pună întrebari care aduc atingere dogmelor esenţiale ale creştinismului, fei el ortodox, catolic, protestant sau neo – protestant.

În acele momente toţi se ridică „la luptă” încercând să înăbuşe din faşă orice raţionament logic, conştienţi fiind că, dacă există între ei persoane cu un IQ cel puţin mediu, aceste raţionamente vor face să apară multe semne de întrebare legate „adevărul absolut”.

Q.E.D.

putin-orthodox-church

Anunțuri