Vechiul Testament – o frumoasa poveste

moiseDe ce vechiul testament, in general, si Pentateuhul, in special, nu prezinta incredere?

Sunt motive destul de serioase care nu fac decat sa submineze, ducand pana la nula, aceasta incredere.

Primul dintre ele este diferenta extreme de mare de timp dintre iesirea din robia egipteana si cele dintai copii ale Thora, legea iudaica.

Comform Bibliei mozaice iesirea a avut loc in sec XV BC, in timpul domniei lui Ramses al II-lea iar primele copii apar in jurul sec. al IX-lea, odata cu aparitia scrisului, pana atunci omenirea folosindu-se de hieroglife. Este foarte putin probabil ca Moise sa fi supravietuit 500 de ani.

Al doilea motiv sunt datele istorice precare sau eronate prezntate in Exodul

  1. Plagile egiptenilor
  2. Moartea ostirilor si a faraonului
  3. Numarul evreilor care parasesc Egiptul
  4. Timpul de ratacire din Peninsula Sinai.

Si voi incerca sa le explic pe toate, in masura in care nu ma vor plictisi.

  1. Plagile egiptenilor.

O lovitura atat de puternica, intr-un timp atat de scurt ar fi insemnat de fapt desfiintarea statului Egipt. Cele 10 plagi ar fi provocat foamete, haos si anarhie, iar populatia s-ar fi ridicatimotriva faraonului. Ori se stie din date istorice ca domnia lui Ramses al II-lea a fost una dintre cele mai prospere din istoria Egiptului, nicaieri in cronicile din aceea vreme nefiind trecut nici macar un indiciu legat de foamete, boli sau moartea unor nou nascuti.

  1. Moartea ostirilor si a faraonului

Trupul lui Ramses cel Mare este astazi la muzeul de Istorie din Cairo. Nu a fost, si nici nu se sties a fi suferit o infrangere care sa-l fi fortat sa treaca Marea Rosie. Civilizatia egipteana era mult prea dezvoltata pentru ca cei care scriau cronicile pe atunci sa fi omis asa ceva.

  1. Numarul evreilor care parasesc egiptul

Biblia spune ca din Egipt ar fi iesit 600.000 barbati purtatori de arme. Un barbat nu era considerat barbat daca nu avea cel putin o nevasta. Adaugam fiecaruia cate o nevasta, cel putin, desi moda era sa aiba cate 2 si 1 sau 2 tiitoare, si cate, cel putin, 3 copii, un numar destul de mic. Ajungem la fabuloasa suma de 3.000.000 suflete. O suma imposibila din 2 puncte de vedere:

  1. reprezenta ½ din populatia Egiptului, ceea c ear fi dus la o puternica secesiune, dar si la preluarea unei importante mosteniri culturale.
  2. Cu cateva generatii mai devreme Iosif si ai lui intrau in Egipt, in numar de 70 de suflete. Ori a se ajunge de la 70 la 3.000.000, chiar si in 400 de ani este o teorie imposibila d.p.d.v. practic.
  1. Timpul de ratacire din Peninsula Sinai

Presupunand ca numarul celor iesiti din robie era real, perioada de 40 ani, cat au ratacit evreii in peninsula, este extreme de mare. Aceasta ar fi fost acoperita aproape in intregime daca evreii si-ar fi asezat tabara in mod organizat. Ceea ce conduce catre infirmarea numarului (era probabil de cateva zeci de mii) si a teritoriului (a fost probabil intreaga Arabie Saudita). Astfel se explica si lipsa de dovezi privind trecerea poporului prin locurile mentionate de carte.

O alta dovada ca Pentateuhul nu prezinta incredere este povestea lui Iosif si a secetei de 7 ani din Egipt. Daca calculam cronologic, perioada in care a trait Iosif ar trebui sa fie aproximativ sec XIX-lea BC, imediat dupa inceputul ascensiunii civilizatiei egiptene. Dupa cum se cunoaste, agricultura egipteana se bazeaza si azi pe revarsarile Nilului. Ori 7 ani in care Nilul nu se revarsa ar fi lasat urme extreme de puternice in relieful deltei si ar fi fortat populatia sa migreze catre zone mai sigure. Ceea ce ar fi dus la sfarsitul civilizatiei lor asa cum este cunoscuta azi.

O ultima dovada ca se minte in privinta Thora este finalul celei de-a V-a carti, Deuteronomul, in care Moise isi descrie moartea, inmormantarea, dar si ce a urmat dupa ea. Tinand cont ca nimeni nu stie unde este mormantul lui, aceasta ultima carte nu ar fi trebuit sa ne parvina, asta in cazul in care el s-ar fi retras undeva si ar fi urmarit tot ceea ce a descries.

Iata de ce Thora poate fi considerate o colectie de povestiri orale, deformate de la o generatie la alta si nu un codex de legi revelat unui singur autor. Si tot de aceea nu poate fi interpretat “ad literam” ci doar metaforic.

Ori un cod de legi nu poate fi scris metaforic.

Q. E. D.

23 de răspunsuri la „Vechiul Testament – o frumoasa poveste

  1. offtopic. cred ca ai dat corectare automata fiindca unele cuvinte sunt scrise aiurea. ”fid us”, ”san e” ”sin u” ”cid oar” 😀

    Apreciază

  2. @Rogue
    Da am corectare auto. Si cred ca am uitat-o pe engleza.

    @Logosfera
    Era cca 6 mil cu tot cu populatia de sclavi. Daca te-ai referit la numarul de egipteni, ai dreptate, dar eu vb de tot ce seamana a umanoid acolo.

    Apreciază

  3. Treaba asta cu ce sustine Sfanta Biserica este o metafora totala. Diferenta dintre noi, cei de acum, si politeistii de odinioara este in felul urmator: atunci doar regii, imparatii si faraonii erau fiii zeilor, iar acum orice muritor este fiul lui dumnezeu. Cu alte cuvinte, ne-am ales o zeitate mai mai putin snoaba. Cum zeii lor au trecut la capitolul paganism, noua de ce nu ni s-ar intampla la fel in raport cu generatiile ce vor urma in urmatoarele milenii? Pentru ca dumenezeu este de inteles numai prin intermediul metaforelor absolute, fie ca este cel de acum, fie ca e vorba de cei indepartati. Un preot imi va spune ca mintea noastra este prea slaba sa il inteleaga pe Dumnezeu. Ok, suntem prea idioti pentru el. De-aia se considera ce este divin. Dar faptele lui daca s-au petrecut pe petecul asta din Univers numit planeta Pamant, ar trebui sa fie intiligibile omului atat de limitat. Dar de vreme ce noi ascultam doar vorbe bazate pe explicatii metaforice… Vom imbatrani ca niste mari literati si cu sufletul indoit.

    Apreciază

  4. Poate ca nu am inteles eu bine, insa nu mi se pare dloc „frumoasa” o poveste in care o entitate atotputernica instiga, aproba, sau uneori chiar savarseste crime, genociduri, atrocitati. Sa nu mai vorbesc de violuri, incesturi sau alte chestii placute entitatii.

    Apreciază

  5. Nuu … ??? De ce ? ca nu mai stii daca ai o justificare cand arunci cu blesteme impotriva atilor sau a celor de alte credinte si nici ca vei primi o rasplata pentru asta pe la un Sf. Asteapta??

    Apreciază

  6. Partea cea mai comica este ca una din nenorocirile trimise pe capul egiptenilor inainte de iesire, este moartea tuturor animalelor: vite, cai, asini, camile, oi si boi. Nu peste multe zile, armata faraonului – „şase sute de căruţe alese şi toată călărimea Egiptului” – se pornesc in urmarirea evreilor. Pe semne au dat repede o fuga intr-o tara vecina si pretena, si au cumparat repede cativa mii de cai sa ii inlocuiasca pe cei cazuti rapusi de mainia divina.

    Apreciază

  7. Pingback: Petrestate's Blog
  8. …IN PRIMUL RIND NU STIU CE TE FACE SA RIZI,CA…SI SA STII CA CHIAR AM CEVA EXTRAORDINAR DAR SUNT BOLNAVA SI FOARTE SLABITA DAR SA STII CA AM SA-TI DESCRIU NISTE…DAR NU ACUM TE ROG SA MA IERTI CIND AM SA FIU IN STAREAM S-O FAC CU CEA MAI MARE PLACERE

    Apreciază

  9. Increderea pleaca de la interpretarea corecta a cartilor Biblice.Deoarece toate textele pe care le cunoastem sunt transmise prin simboluri, acestea deformand realitatea,ceea ce ar trebui sa intelegem este valoarea de simbol sau de simboluri ale textului transmis.Stiintele actuale au incercat sa interpreteze dintr-o perspectiva laica simbolismul iudaic , nu a ajuns la nici un rezultat in schimb au pus lipsa de rezultate pe incapacitatea scriitorilor Bibliei si au inceput sa se prapadeasca de ras,neobservand ca de fapt radeau de propria lor ignoranta.Pe intelesul nostru romanesc, este mai comod sa razi de ceea ce se numeste prostia altora, ascunzand astfel propria prostie.Haideti sa va dau un exemplu ca sa intelegeti.Se situiaza Exodul pe vremea faraonului Ramses al II-lea.Dar stiti de ce? In nici un caz pentru ca ii placea sa faca baie in slip pe malul marii si sa agate nubience blonde care faceau nudism printre trestiile de pe malul Nilului.Ci din cauza numelui.Moise, a fost intr-un fel asimilat faraonului Ramses, deoarece numele faraonului care mai putea fi citit Ra-Mosis sau Ra-Moses, inseamna in Limba Egipteana, Fiul zeului Ra. Iar Moise, inseamna acelasi lucru: Fiul.Faptul ca Moise este prezentat cu o pereche de coarne sau de raze ar putea sa ne puna pe ganduri, deoarece prin acele raze, Moise ajunge sa se identifice cu Soarele.Ceea ce nu v-am spus este ca in ebraica, Moshe, este sinonim cu Moses, asa cum era pronuntat de egipteni.Greseala porneste de la similitudinea numelor.Ori ar trebui sa fim foarte atenti la un lucru.Ramses nu este singurul faraon in istoria Egiptului antic, al carui nume contine acest apelativ: Fiul sau Nascutul…adica Moise, Moshe sau Moses.Asa ca baieti, mai aveti de invatat si nu mai trageti chiulul la examenul de egiptologie, ca ramaneti corigenti.

    Apreciază

  10. Prietenul meu necunoscut si surazator.Ai scris o chestie foarte desteapta: „Plagile”,
    si ai adaugat la acest micut subcapitol:
    „O lovitura atat de puternica, intr-un timp atat de scurt ar fi insemnat de fapt desfiintarea statului Egipt Cele 10 plagi ar fi provocat foamete, haos si anarhie, iar populatia s-ar fi ridicatimotrivafaraonului. Ori se stie din date istorice ca domnia lui Ramses al II-lea a fost una dintre cele mai prospere din istoria Egiptului, nicaieri in cronicile din aceea vreme nefiind trecut nici macar un indiciu legat de foamete, boli sau moartea unor nou nascuti.”
    Ai reusit sa spui in acelasi timp doua adevaruri, numai ca le-ai alaturat gresit.Lucrurile pe care le-ai mentionat, s-au petrecut exact cum ai spus tu: „O lovitura atat de puternica, intr-un timp atat de scurt ar fi insemnat de fapt desfiintarea statului Egipt Cele 10 plagi ar fi provocat foamete, haos si anarhie, iar populatia s-ar fi ridicat imotriva faraonului.”Cauta in istoria Egiptului Antic, unul dintre aceste momente despre care ai vorbit si vezi cand s-au intamplat si mai ales cum s-au sfarsit.Unul dintre ele -daca esti un baiat suficient de destept se leaga de intamplarile povestite in Bibliue respectiv de Exodul.
    Intamplarile amplasate pe vremea lui Ramses al II-lea se potrivesc ca oistea in gard.Nepotrivirea intamplarilor neaga istoricitatea fenomenului, in sensul ca aceste evenimente descrise in Biblie, au existat ca realitate, dar nu pe vremea faraonului Ramses al doilea.

    Apreciază

  11. Ma asteptam ca gest de politete autorule, sa regasesc raspunsurile scrise ieri.Nu ma intereseaza din ce cauza le-ai sters.Dar asta denota ca nu am un adversar pe masura, asa ca te las in pace.Continua sa te lupti cu morile de vant, sa spui prapastii, dar ai grija sa nu cazi singur in ele.

    Apreciază

  12. @Ion Vanghele
    Mai copile… Exodul Iudaic a avut ca punct de plecare orasul Ramsess, de fapt Pi-Ramesse. Oras construit de Ramsess dar care a intrat intr-o perioada de declin imediat dupa moartea lui, din cauza unor modificari climatice. Doar ca acele modificari au survenit in decursul a cateva zeci de ani nu zile.

    Iar acele modificari climatice insemnau o perioada de seceta care a dus la modificarea cursului unui brat al fluviului Nil.

    Apreciază

  13. @Vanghelis008
    Aici nu e vb de politete ci de timp. Cand am timp sa intru pe net le aprob. Doar ca nu intru in fiecare zi.

    Apreciază

  14. este dureros sa vezi cum satana a inegrit sufletele oamenilor care incearca sa ponegreasca numele Domnului, sunteti atei si nu aveti frica de Dumnezeu, dar puneti-va intrebarea, daca este adevarat tot ce scrie in biblie!! daca intradevar suntem atat de idioti incat sa intelegem vointa Domnului, si nu mergem pe incredere, atunci va fi crasnirea dintilor si parerea de rau!!! va asumati acest risc?

    Apreciază

  15. Vechiul Testament este Cuvintul scris al Lui Dumnezu si trebuie crezut si ascultat si nu impotrivire, dispret altfel vom ramine in intuneric si nu stim incotro mergem.Unde se va sfirsi viata noastra? Ce va fi dincolo de moarte?Toate aceste raspunsuri le gasom in Sfinta Scripura sau Biblia pe care trebuie sa o citim ca sa fim fericti.

    Apreciază

  16. @Mihai: Tu te-ai întrebat ce se alege de piele ta dacă e adevărat ce e scris în Koran?

    @Parvu: Faptul că undeva, indiferent unde, e scris un „răspuns” nu înseamnă automat că „răspunsul” e adevărat. Cât despre ideea că trebuie să citim Biblia ca să fim fericiți, te întreb și pe tine ca pe Mihai: de ce Biblia și nu orice altă carte – Koranul, Gargantua și Pantagruel sau Pe aripile vântului? Și dacă tot zici că „trebuie crezut” tot ce scrie în Biblie, tu chiar crezi în șerpi și alte animale care vorbesc, că într-o barcă nici pe un sfert cât un vapor de croazieră modern au încăput cel puțin o pereche din toate speciile de animale, sau că un zeu (curent numit Dumnezeu în cazul creștinilor) a creat universul la vreo 3000 de ani după ce sumerienii au inventat agricultura?

    Apreciază

  17. este dureros sa vezi cum satana a inegrit sufletele oamenilor care incearca sa ponegreasca numele Domnului, sunteti atei si nu aveti frica de Dumnezeu, dar puneti-va intrebarea, daca este adevarat tot ce scrie in biblie!! daca intradevar suntem atat de idioti incat sa intelegem vointa Domnului, si nu mergem pe incredere, atunci va fi crasnirea dintilor si parerea de rau!!! va asumati acest risc?

    Pai … cam tot ce scrie in Biblie a fost demontat. Bucata cu bucata. Asa ca nu mai tre sa ne facem griji de asta. Cat despre satana … tu nu ai inteles ca nu cred nici in el? Ca numele blogului e pur marketing dragule.

    Apreciază

  18. AAA, daca tot am inceput cu geneza sa continuam cu exodul. In primul rand vreau sa zic ca e exceptional blogul tau, indiferent ca nu ai convingeri la fel ca si ale mele, si ca despre aceste convingeri se vorbeste. As dori sa intru in subiecte pertinente (nu subiecte gen „Zi de post – nu ne futem, o sugem” si „Cum face sex o femeie religioasa?”; scuze dar nu sunt pentru mine), pentru cei care se mai uita si in josul paginii, oricum, sper ca in viitor ori imi voi face eu un blog, ori voi scrie o carte, pe care daca chiar nu o sa am bani o sa o vand la un pret celor care o sa o cumpere. Oricum sper ca nu o sa ajung in situatia aia (avand in vedere nick-ul meu: FreeKnowledge).
    Okey. In al doilea rand, am vazut un documentar pe discovery care demonstra plagile, dar nu putea nici cum sa o demonstreze pe cea cu moarte intaiului nascut la toate casele fara semn. Oricum nu asta e esentialul, ci ceea ce ai zis mai spre sfarsit. Da, Biblia mai e si o poveste frumoasa, cu talc (avand in vedere ca a fost scrisa de mai multi autori). Dar legile noastre nu sunt scrise codat ci sunt destul de clare pentru toti (Cele 10 Porunci + Legea Iubirii ca opus al Legii Talionului). Si admit, asa cum am facut si in alte comentarii, ca si alte religii au bogatia lor, si in fond rostul lor. Dar va rog pe cei care nu le cunoasteti (nu zic de tine, zic de altii) sa nu va luati de ele. Un coleg mi-a zis ca la musulmani (care au aceeasi religie ca si crestinismul + Mohamed=profetul suprem, Iisus=doar prooroc, Alah=Dumnezeu (nu conteaza cum il numesti si la noi mai apare ca YHWV sau Yehova)), exista o profetie care spune ca la sfarsit ei ne vor ucide pe toti. L-am crezut, pentru ca nu citisem, dar dadusem de cineva care intradevar stia si imi spuse ca era vorba de invingerea raului din interior, nu de ce crezuse colegul meu.

    Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star