Evolutie vs. Creatie

Teoria creatiei

Afirma ca tot universul , inclusiv Pamantul si viata de pe el , a fost creata de un Creator ,timp de 6 zile (6*24 h), in ordinea in care urmeaza

  1. zi-pamanturile , cerurile si lumina
  2. zi-despartit apele

  3. zi – biosfera(plantele)

  4. zi- luna,soarele si stelele (restul universului

  5. zi – vietuitoarele din apa si pasarile

  6. zi- vietuitoare de pe pamanrt , si omul ( dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu )

Teoria evolutiei

Tot universul a aparut in urma cu 4-50 miliarde de ani in urma , in urma marii explozii „Big Bang” Tot pe Pamant a aparut in urma formarii de substantelor organice ,evolutiei microorganismelor si evolutia lor mai de parte in reptile (dinozauri) apoi mamifere , adica in ordinea „complexitatii”lor . Istoria Pamantulul se imparte in mai multe ere .

Teoria creatiei Omul- a fost creat de Dumnezeu , Creator , in timp de o zi din tarina pamantului si I-a dat suflare de viata , apoi a creat femeia din coasta barbatului Creatia omului a fost finisata in a sasea zi a creatiei , el a fost structurat anatomic la fel cu omul actual .

Teoria evolutiei Omul are stramosi comuni cu maimuta, iar in dezvoltarea sa (care a avut lioc prin mutatii) spre specia homo sapiens a mai trecut prin mai multe etape : maimute antropoide, sinantropul, pitecantropul, neandertalienii, austolopitecul, cromanionii. Nu in ordinea asta, dar pentru cei curiosi mai exista si alte informatii pe vastul internet. Trebuie doar vointa.

Omul a suferit mutatii pana a ajuns la aceasta etapa de evolutie , si inca evolueaza .

Teoria creatie

La inceput a fost Dumnezeu ,si El a creat totul .Deci pentru a accepta creatia trebuie sa crezi .Ca urmare acesta este o religie

Teoria evolutiei

La inceput nu a fost decat un punct. Si totul a aparut din el. Nu trebuie sa o crezi ca sa vezi dovezile.

Design-ul intelligent

Anii ’90 au aprins spiritul public al sustinatorilor „designului inteligent“, o varianta soft a creationismului potrivit careia o instanta suprema ghideaza desfasurarea intregii vieti. Ei au inceput sa preseze legiuitorii pentru ca teoria lor sa-si faca loc in programele scolilor publice, care, in general, pleaca de la ideea ca teoria lui Darwin a fundamentat atit de multe descoperiri stiintifice incit poate fi considerata un adevar. Ce reprezinta teoria designului inteligent?

Teoria designului inteligent spune ca “sunt necesare cauze inteligente pentru a explica structura complexa, bogata in informatii a materialului biologic, si ca aceste cauze sunt detectabile empiric.” Anumite caracteristici biologice sunt in total dezacord cu explicatia standard a teoriei Darwin bazata pe hazard. Astfel, acestea par sa fie gandite dinainte de a apare. Intrucat proiectarea dinainte presupune existenta unui proiectant inteligent, aparenta acestei ipoteze in anumite cazuri este atribuita ca dovada existentei Proiectantului. Exista trei principale argumente in Teoria Designului Inteligent:

(1) complexitatea ireductibila,

(2) complexitatea specifica, si

(3) principiul antropic.

(1) Complexitatea ireductibila este definita ca „…un sistem singular compus din mai multe parti perfect integrate si interdependente care contribuie la realizarea unei functii de baza, si in care indepartarea oricareia dintre parti cauzeaza nefunctionarea eficienta a intregului sistem”. Mai simplu scris, viata este compusa din parti legate intre ele care se bazeaza una pe cealalta pentru a satisface criteriul existentei. Orice mutatie aleatorie ar putea conduce la dezvoltarea unei noi parti, insa nu poate sa cauzeze dezvoltarea unor mai multe parti care a putea functiona independent ca sistem. De exemplu, ochiul uman este evident un sistem foarte util. Fara globul ocular (care este el insusi un sistem complex ireductibil), nervul optic, si cortexul vizual, un ochi cu o mutatie aleatoare ar actiona contraproductiv in suprevietuirea speciilor si prin urmare ar fi eliminat prin procesul de selectie naturala. Un ochi nu este un sistem util decat daca toate partile sale componente sunt prezente si functioneaza adecvat in acelasi timp.

(2) Complexitatea specifica reprezinta conceptul ca atata timp cat pot fi gasite caracteristici complexe “precizate” in organisme, aceastea reprezinta indicii ale originii lor. Complexitatea spefica, sau mai corect spus, specificata, argumenteaza ca este imposibil caracteristicilor complexe sa se dezvolte prin mecanisme si procese aleatoare. De exemplu, o camera plina cu 100 de maimute si 100 de masini de scrie ar putea eventual produce cateva cuvinte, sau poate chiar o propozitie, dar niciodata nu ar putea produce o piesa gen Shakespeare. Si cat de mult mai complexa este viata biologica decat o piesa de-a lui Shakespeare?

(3) Principiul antropic statueaza faptul ca lumea si universul sunt „reglate fin” pentru a permite viata pe pamant. Daca proportia elementelor din aerul atmosferic s-ar modifica rapid, multe specii ar inceta sa mai existe foarte rapid ca raspuns la acest lucru. Daca pamantul ar fi fost plasat la doar cativa kilometri mai departe sau mai aproape de soare, de asemenea multe specii ar inceta sa existe. Existenta si dezvoltarea vietii pe pamant implica atat de multe variabile care trebuie sa fie perfect in acord intre ele incat ar fi imposibil ca toate aceste variabile sa se produca in urma unor evenimente aleatoare, necoordonate. Desi Teoria Designului Inteligent nu presupune care este sursa acestei inteligente (fie ca este Dumnezeu sau OZN-urile etc.), majoritatea vasta a sustinatorilor acestei teorii sunt teisti. Ei vad in aceasta aparenta a proiectarii dinainte care prevaleaza in lumea biologica, exact ca pe o dovada a existentei lui Dumnezeu. Exista totusi cativa atei care nu pot nega dovezile puternice ale designului inteligent, insa ei nu sunt de acord ca la mijloc ar fi Dumnezeu Creatorul. Ei tind sa interpreteze datele ca o dovada ca pamantul a fost semanat cu un fel de rasa de creaturi extratereste.

Teoria Designului Inteligent nu este totuna cu cea a Creationismului Biblic. Exista o distinctie importanta intre cele doua pozitii. Creationistii biblici incep cu o concluzie: aceea ca relatarile biblice despre creati sunt de incredere si corecte; ca viata pe pamant a fost proiectata dinainte de un Agent Inteligent, adica de Dumnezeu. Apoi ei cauta dovezi din mediul natural pentru a sustine aceasta concluzie. Sustinatorii Teoriei Designului Inteligent incep cu mediul natural si ajung la concluzia lor astfel: ca viata pe pamant a fost proiectata de un Agent Inteligent (oricine ar fi acela).

Dupa cum vedeti, avem 3 teorii, relativ incomplete, care incearca sa ofere un raspuns la aceasta problema. teoria design-ului inteligent o resping, deoarece incearca sa rezolve intr-un mod, strict functional, daca nu chiar aproape mecanic, aceasta problema a evolutiei. nu se poate vorbi de un design inteligent, decat daca am accepta ideea, ca dumnezeu inca se implica in creerea a noi forme de viata si de sub-specii.

102191-evolutionist-creationist-gif-B-sgwq

Anunțuri