Vinovăția în religie … !!!

În terminologia creștină nu este folosit termenul de vinovăție. I se spune penitenta, smerenie, umilința. Este unul din criteriile de baza pentru a câștiga mântuirea, iar aici, pe pământ, trebuie sa fie o « calitate » nelipsita unui bun creștin.

Numai ca …

Sentimentul culpabilității, incertitudinea iertării unei fapte comise sau a unei vorbe rostite la repezeală este unul dintre cele mai dăunătoare pentru sănătatea psihică și pentru randamentul și comportamentul nostru social. Demonstrat științific.

Persoanele care au acest gen de încărcătura nu se vor mai comporta firesc pentru că vor încerca să analizeze fiecare gest făcut, în speranța că nu vor mai comite aceeași greșeală. Cu timpul însă vor interveni schimbări majore ale caracterului ce vor duce încet, dar sigur, către psihoză, care, în general, debutează cu o ușoară depresie.

La o analiza mai atenta a creștinilor fundamentaliști se vor sesiza devieri și tulburări puternice de comportament, cauzate de sentimente ca anxietatea și vinovăție (smerenia).

Cu toate acestea părinții nu încetează a educa copiii în spiritul religiei creștine, pentru că așa au fost ei educați sau pentru ca așa li se spune că e bine. Creem așadar, în speranța mântuirii, o nouă generație de clienți ai spitalelor de psihiatrie.

Nu spun că ar fi o chestie generalizată. Dar îi invit pe cei care cred, și citesc ceea ce scriu eu aici, să facă un experiment. Numai o săptămână.

Îi voi ruga pe cei ce au curajul, ca timp de o săptămână, să nu se gândească la faptul că trebuie să dea socoteală și să facă tot ceea ce doresc, în limita legii. Practic să se ghideze după următorul principiu: „Libertatea ta se întinde până acolo unde începe libertatea celui de alături.” Astfel nu vor face rău nimănui și nu vor trebui sa dea socoteala nimănui.

Vor vedea la final că se simt mult mai liberi, odată eliberați de povara smereniei și a sentimentului de vinovăție și vor avea mai mult curaj sa îl ajute pe cel de alături, pentru că nu se vor mai gândi ca îl supără pe Bau-bau, care poate l-a pedepsit pe cel aflat în nevoie, doar fiindcă așa a avut chef. Și nici nu își vor face rău singuri, lipsindu-se de vreun ban sau de timp, când ajută pe cineva, doar pentru că sus numitul Bau-bau a ordonat asta. Ajutorul acordat cu forța nu se mai numește ajutor ci lucru făcut la normă, pe jumătate.

Vinovăția distruge. Renunțați la ea și lumea va fi mai fericită și mai sănătoasă.JessFreakingOut

Reclame

8 gânduri despre „Vinovăția în religie … !!!

Adăugă-le pe ale tale

 1. VINOVĂŢÍE, vinovăţii, s.f. Faptul de a fi vinovat; faptă comisă de cel vinovat; starea celui vinovat; culpabilitate, vină. – Vinovat + suf. -ie.

  VINOVÁT, -Ă, vinovaţi, -te, adj. 1. (Despre oameni) Care are o vină, care a săvârşit o greşeală, o faptă pedepsită de lege, o abatere de la datorie sau de la morală; culpabil; pasibil de o pedeapsă. 2. (Despre faptele, comportările etc. oamenilor) Care este în afară de lege sau de bunele moravuri, care nu poate fi îngăduit, permis; nepermis. – Din sl. vinovatŭ.

  Deci criminalii sa nu fie vinovati cand ucid, violatorii sa nu fie vinovati pentru ceea ce fac.

  Asa este,…. TOATA lumea sa fie nevinovata si va fi o lume mai fericita si mai sanatoasa. FALS!!

  Iti dai seama ce spui?

  La DEX spune VINOVATIA este starea celui VINOVAT pentru ceea ce a facut si VINOVAT este cel ce a gresit ceva.

  Sa ucizi e greseala – Leviatan da verdictul NEVINOVAT
  Sa molestezi un copil este greseala – Leviatan da verdictul NEVINOVAT
  Sa mini este grseala – Leviatan da verdictul NEVINOVAT
  Sa furi este greseala – Leviatan da verdictul NEVINOVAT

  Mai spune asta cand cineva iti face tie toate astea, te minte, te fura, iti ucide o persoana draga sau iti molesteaza copilul.

  Apreciază

 2. Mai copile citeste articolul….
  Eu am spus ca sentimentul de vinovatie distruge… daca este intretinut. Nu spun ca o persoana trebuie sa fie considerata nevinovata pentru o greseala ci doar ca, daca a platit pt. ea, sentimentul de vinovatie nu trebuie reanimat sau realimentat.
  Clar???
  Acu cred ca ai inteles.

  Apreciază

 3. Si de aceasta data ai dreptate,cu observatia ca cel mai daunator nu este culpabilitatea ci incertitudinea iertarii si spectrul unei pedepse vesnice.Noroc ca numai habotnicii nutresc astfel de sentimente.

  Apreciază

 4. „Libertatea ta se intinde pana acolo unde incepe libertatea celui de alaturi.” AI jucat Assassin’s Creed? „Nothing is true, everithing is permited” Explica Ezio pe undeva ca aceasta nu e o dogma, ar fi rau daca ar fi. Ti-am spus in postul cu dinozaurii, nu atat de clar, nu trebuie sa dai socoteala nimanui decat sufletului tau. La sfarsit (cel putin asa vad eu), Dumnezeu (sper) ne va da noua cunostinta lucrurilor pamantesti, altfel nelasandu-ne prosti, si aducandu-i celui care a ucis in prostie la cunoastere ca nu a fost bine ce a facut. Remuscarile tale urmeaza de acolo. Cand faci ceva rau te simti rau, oricat de tare ai incerca tu sa o negi sau sa treci peste cu ras diavolesc. Cand faci bine te simti bine, sau uneori resemnat, sau trist, din cauza ca lumea din jur nu face la fel.
  Scuze daca mai fac greseli de exprimare, dar principalul e sa intelegi ce am zis, nu sa vorbim in termeni academici.

  Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: