Iertarea – o chestiune personală

După cum poate ați citit într-un post anterior am fost internat o perioada într-un spital. E unul de boli reumatismale in general dar are si pacienți ce țin de neurologie. Cam ½ din cei internați acolo nu se mișcă sau o fac foarte greu. Si totuși spitalul are capela in care se țin slujbe de rit ortodox, iar preotul are pretenția nesimțită sa îți miști fundul la capelă dacă vrei sa ii dai bani.

JessFreakingOut

Într-o duminica, in jurul orei 9, după ce am servit masa, la pat că nu se putea altfel, am urcat in cărucior, că mă deplasez mai repede, si cu liftul am coborât la parter sa beau cafeaua. Întâmplarea face ca drumul până la automatul de cafea si înapoi la locul de fumat sa treacă prin fata capelei.

A văzut un tânăr, cam la 30 de ani paralizat pe jumătatea stângă in urma unui accident cerebral, mergând târâș către capela. Nu m-am putut abține si l-am oprit. L-am întrebat de ce ? Abia putea merge! Mi-a răspuns ca se duce acolo ca sa se roage pentru iertarea păcatelor. L-am rugat ca atunci când ajunge înapoi in salon sa ma anunțe pentru ca voiam sa discut cu el.

Pe la 12 infirmiera m-a cautat si m-a rugat sa merg la el in salon.

Prima întrebare a fost ce făcuse … o crima, un viol, incest. Nu îmi puteam închipui fapta care sa te facă sa cauți atât de mult iertarea încât sa te târâi, practic, până sub poala popii. Nu făcuse nici una dintre ele. Mai mințise, își înșelase nevasta, chestii de genul asta. Spera însă ca preotul ii va da iertare de păcate si asta il va ajuta in procesul de vindecare.

Asta e doar un caz din sutele de felul acesta care se petrec acolo in fiecare miercuri si duminica, când are popa program de cântări pe nas.

Cum le poți explica unor oameni atât de spălați pe creier că de fapt iertarea pentru greșelile comise fata de cei ca noi nu ne poate fi data decât de 2 persoane?? De cel fata de care am greșit si, in primul rând, de noi înșine.

Sunt greșeli pe care cei de lângă noi le considera firești, minore, dar pe care noi, din cauza unei doze mai mari de exigență pentru propria persoana, nu ni le putem ierta. Si trăim cu un sentiment de culpa față de cel sau cea care a fost victimă, deși uneori ea, victima, a uitat ce s-a întâmplat după 2-3 zile.

Cum poți convinge armatele de credincioși ca iertarea nu le-o da un nene îmbrăcat in negru care cântă pe nas?? Pe el il doare la pălărie de greșelile noastre si victimele lor. Iertarea ne-o dăm noi, atunci când știm ca am reparat eroarea sau atunci când ne împăcam cu gândul ca nu se mai poate face nimic.

Indulgențele catolice ale Evului Mediu au fost îndelung criticate. De ce azi, la 500 de ani, procedăm aproape la fel, plătind un om pentru iertarea unor greșeli ??

10 răspunsuri la „Iertarea – o chestiune personală

  1. Sunt de acord cu tine. Popa nu iarta greselile (pacatele), si este o inselatorie pe fata a celor din biserica ortodoxa. Numai Dumnezeu iarta pacatele.

    Pacatul este incalcarea a ceea ce a spus Dumnezeu sa nu facem, este o incalcare de lege vezi: http://caleamaestrului.arhibuild.ro/?page_id=84

    In legatura cu iertarea vreau sa iti dau un exemplu. Daca o minti pe sotia ta si iti dai seama ca ai gresit (Dumnezeu spune sa nu minti), iti pare rau, poate nu in toate cazurile, dar nu putem spune ca nu se intampla niciodata. Acum sa luam cazul cand se intampla sa iti para rau. De unde aceasta parere de rau, animalelor nu le pare rau de nimic. De unde pana unde omul (dupa atei, un animal) are pareri de rau pentru ceva ce a facut gresit?

    Apreciază

  2. Simplu … omul este la ora actuala cel mai evoluat animal, beneficiind de ceva ce restul nu au : inteligenta. Asa ca nu mai pune intrebari aiurea.

    Apreciază

  3. Nu poti sa imi demonstrezi cum a evoluat inteligenta si sentimentele pentru ca nu exista nici o specie de animal pe pamant care sa arate tranzitia de la animalele fara inteligenta la om.

    Apreciază

  4. Ia ca exemplu delfinii care au o forma de inteligenta primara.
    Sunt cele mai evoluate mamifere marine…
    Ca nu arata ca omul e din cauza mediului in care traiesc.

    Apreciază

  5. Desi principial ai dreptate,nu sunt de acord cu felul in care ai procedat in cazul dat.Si iata dece:omul ti-a spus ca a facut-o deoarece iertarea pacatelor de catre preot „il va ajuta in procesul de vindecare”.Era convingerea lui (placebo)care de multe ori are efecte miraculoase.Desi sunt convins ca nu l-ai adus la sentimente mai corecte fata de religie,ai reusit poate sa-i strecori o indoiala,care sa micsoreze efectul „medicamentului”.Eu am cunoscut oameni care,sarutand moastele Sf.Filofteia (de exemplu),s-au facut bine de suferintele pe care medicina nu reusise.Explicatia este stiintific dovedita,dar nu este accesibila celor in cauza.Uneori,vrand sa facem bine,facem mai mult rau.Este foarte greu sa schimbi unele mentalitatiu (vezi pe Claudiu),mai ales daca nu ai si rabdarea necesara.

    Apreciază

Mulțumim pentru feed-back.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star